Seznam šifrantov, ki se jih uporablja v več zbirkah.
Splošni šifranti

Seznam šifrantov, ki se jih uporablja v več zbirkah.
Mesečna srečanja podporne skupine v sklopu programa Dojenju prijazno mesto Ravne na Koroškem potekajo pod imenom “Klepet za (bodoče) mamice” vsak prvi torek v mesecu ob 10. uri v prostorih Pionirske knjižnice Leopolda Suhodolčana na Ravnah. Naslednje srečanje bo v torek, 3. septembra 2025.
Ob letošnjih Ravenskih dnevih smo se na NIJZ OE Ravne pridružili dogajanju z različnimi aktivnostmi, s katerimi smo obiskovalcem približali pomen zdravja in preventivnega delovanja.
NIJZ vsako leto pripravi analizo izvajanja cepljenja v RS z namenom ugotavljanja precepljenosti proti posameznim nalezljivim boleznim.
Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne na Koroškem je partner dobrodelnega projekta Srce v dresu – podaj naprej!, ki pod okriljem Oddelka za pediatrijo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec poteka po vsej Koroški med 8. avgustom in 8. oktobrom 2025. Projekt povezuje zdravje, šport, solidarnost in srčnost.
Letna poročila
V zdravi prehrani se priporoča uživanje štirih do petih obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Definicije obroka so številne in največkrat temeljijo na kulturnih in socialnih normah, pogosto uporabljena kriterija pa so tudi čas uživanja obroka, energijska vrednost in njegova sestava.
Če na naših straneh niste našli želenega, vas vabimo, da nam svoja vprašanja sporočite preko statistične pisarne.
Varstvo prebivalstva pred nalezljivimi bolezni temelji na učinkovitem sistemu zgodnjega zaznavanja nalezljivih bolezni in njihovih povzročiteljev ter naglega odzivanja na tveganja za zdravje prebivalstva.
Konzerviranje živil je postopek, s katerim onemogočimo delovanje raznih škodljivih vplivov na živilo in tako podaljšamo njegovo obstojnost.
Letna poročila
Botulizem je bolezen, ki jo povzroča strup, ki ga izloča bakterija, ki živi v zemlji, sladkih in slanih vodah, v črevesju človeka in živali. Če bakterija zaide v živila, v ugodnih pogojih tvori strup, ki deluje na živčni sistem tako, da povzroči ohromitve mišic. V Sloveniji je okužba redka. V zadnjih letih beležimo od nič do dve prijavi letno.
Zamrzovanje je običajen način podaljševanja obstojnosti živil ter ohranjanja prehranske in hranilne vrednosti. Zamrzovanje živil se uporablja že stoletja, kadar so bili za ta način shranjevanja živil primerni zunanji pogoji. Zaradi nizkih temperatur zamrzovanje zelo zmanjša, ali pa popolnoma prepreči razvoj mikroorganizmov. Oteži pa se tudi delovanje encimov, ki so sicer najbolj odporne snovi v živilu in počasi delujejo tudi med večmesečnim zamrzovanjem ter poslabšajo kakovost.
Letna poročila
Pravočasna zaznava in obravnava izbruhov nalezljivih bolezni je ena od pomembnih nalog, ki jih opravlja epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje.