Bakterije v živilih

Bakterije se lahko nahajajo tudi v živilih. Koristne bakterije sodelujejo pri izboljšanju živila (fermentacija mlečnih izdelkov, vina, kislega zelja…), škodljive pa so tiste, ki povzročajo okužbe in zastrupitve. Predstavljene so bakterije, ki največkrat povzročajo okužbe in zastrupitve z živili.

Smernice za vključitev otroka v vrtec/šolo po preboleli nalezljivi bolezni ali okužbi

Po preboleli nalezljivi bolezni ali okužbi se mnogi starši soočajo z vprašanjem, kdaj in pod kakšnimi pogoji je varno, da se njihov otrok ponovno vključi v vrtec ali šolo. Pravočasna vrnitev otroka v ustaljeni dnevni ritem je pomembna tako za njegovo zdravje in počutje kot tudi za celotno skupnost.

10 let platforme Zdravje v občini – kakovostni podatki za boljše zdravje prebivalcev

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes v Centru Rog v Ljubljani skupaj s partnerji in predstavniki lokalnih skupnosti obeležil 10. obletnico podatkovne platforme Zdravje v občini. Orodje, ki občinam omogoča dostop do ključnih kazalnikov o zdravju in kakovosti življenja njihovih prebivalcev, je v zadnjem desetletju postalo nepogrešljiv del načrtovanja in izvajanja lokalnih politik za promocijo zdravja.

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Epidemiološko spremljanje hudo potekajočih akutnih okužb dihal v slovenskih bolnišnicah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa

Podrobno

Išči