Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Območna enota Kranj

Oktober na Gorenjskem v znamenju duševnega zdravja

Najava dogodkov

Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

V skladu z metodologijo spremljanja okužb s SARS-CoV-2 (COVID-19) zajemamo laboratorijsko potrjene primere z datumom izvida za pretekli dan. Na podlagi laboratorijske prijave se opravi še epidemiološko anketiranje, ki se navadno opravi na dan prijave, vendar ne vedno. Ker so podatki v stalnem procesu zbiranja in posodabljanja, je dnevna dinamika podatkov zato še toliko bolj izrazita. Zbrani podatki do vključno preteklega dne se osvežijo vsak dan do 10. ure.

Območna enota Ravne na Koroškem

Srce v dresu – podaj naprej!

Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne na Koroškem je partner dobrodelnega projekta Srce v dresu – podaj naprej!, ki pod okriljem Oddelka za pediatrijo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec poteka po vsej Koroški med 8. avgustom in 8. oktobrom 2025. Projekt povezuje zdravje, šport, solidarnost in srčnost.

Nalezljive bolezni

Integrirano mrežno spremljanje gripe, covid-19 in ostalih akutnih okužb dihal v sezoni 2024/2025

Sezona v 33. tednu 2025 (11. 08. 2025 do 17. 08. 2025)        

Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) se pojavljajo v jesensko-zimskem času, v nekaterih sezonah segajo v pomladanske mesece.

Moje okolje

Konzerviranje živil doma

Konzerviranje živil je postopek, s katerim onemogočimo delovanje raznih škodljivih vplivov na živilo in tako podaljšamo njegovo obstojnost.

Nalezljive bolezni

Pogosta vprašanja in odgovori o zaščiti pred komarji

Nalezljive bolezni

Spremljanje legioneloz v Sloveniji

Letna poročila

Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Tedenski pregled stanja čakalnih dob in števila čakajočih.

Prehrana

Redni obroki in zajtrkovanje so del zdrave prehrane

V zdravi prehrani se priporoča uživanje štirih do petih obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Definicije obroka so številne in največkrat temeljijo na kulturnih in socialnih normah, pogosto uporabljena kriterija pa so tudi čas uživanja obroka, energijska vrednost in njegova sestava.

Mediji

Napotki prebivalcem za ravnanje v vročih dneh

Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.

Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa

Podatki do 33. tedna v letu 2025.

Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje prijavljenih virusnih črevesnih bolezni

Podatki do vključno 33. tedna 2025 (1. 1. 2025–17. 8. 2025)  

Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje kampilobakterioz in salmoneloz

Podatki za obdobje od 1. 1. 2022 do 21. 7.2022

Podatki

Povpraševanje po podatkih

Če na naših straneh niste našli želenega, vas vabimo, da nam svoja vprašanja sporočite preko statistične pisarne.

Nalezljive bolezni

Epidemiološko spremljanje okužb kirurške rane

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Območna enota Ravne na Koroškem

Srce v dresu – podaj naprej!

Podrobno
Nalezljive bolezni

Integrirano mrežno spremljanje gripe, covid-19 in ostalih akutnih okužb dihal v sezoni 2024/2025

Podrobno

Išči