Tobačni in

Tobačni in povezani izdelki

Tobačni in povezani izdelki povzročajo zasvojenost in škodujejo zdravju.

Ne spreglejte
Najnovejše
Vaping device

O področju

Kajenju tobaka pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, pomemben vpliv na neenakosti v zdravju ter velike stroške za posameznika, zdravstveni sektor in družbo. Brezdimni tobačni izdelki, tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, in elektronske cigarete tako kot tobačni izdelki za kajenje povzročajo zasvojenost in škodujejo zdravju. V Sloveniji se odstotka kadilcev znižujeta med odraslimi in mladostniki, odstotki uporabnikov drugih navedenih izdelkov pa zvišujejo.

kajenje_opustitev_prenehanje

Pomoč pri opuščanju kajenja v Sloveniji

Brezplačni anonimni svetovalni telefon 080 2777 deluje vsak dan med 7. in 10. uro ter 17. in 20. uro. V zdravstveno-vzgojnih centrih in centri za krepitev zdravja potekajo brezplačne skupinske delavnice in individualno svetovanje. Več o pomoči pri opuščanju kajenja lahko preberete na spletni strani »Skupaj za zdravje«. V lekarnah je na voljo nikotinsko nadomestno zdravljenje (žvečilke, obliži in inhalatorji). Zdravila na recept predpiše osebni zdravnik. Pomoč je na voljo tudi na forumu Med.over.net.

Izpostavljeno

Tobačni in povezani izdelki

Z opustitvijo kajenja izboljšajte svoje zdravje in preprečite zaplete covid-19

25. 11. 2020
Koronavirus

Ali so kadilci bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2? Kje lahko kadilci trenutno dobijo pomoč pri opuščanju kajenja?

30. 03. 2020
Alkohol

Predstavitev rezultatov največje raziskave skritega nakupovanja tobačnih in alkoholnih izdelkov s strani mladoletnih oseb v Sloveniji

09. 06. 2020
Mediji

Na poti do Slovenije brez tobaka 2040 – ob mesecu preprečevanja zasvojenosti

03. 11. 2021
Dan brez cigarete

31. januar – Dan brez cigarete: Dan brez kajenja naj postane življenje brez kajenja

Podatki

Kajenju tobaka pripisujemo številne smrti, mnoge od teh so prezgodnje

Letno zaradi tobaku pripisljivih bolezni umre 3123 prebivalcev Slovenije - tobaku je pripisljiva skoraj vsaka šesta smrt (15 %).

Najpogostejši vzrok tobaku pripisljivih smrti je rak – vsaka druga tobaku pripisljiva smrt je posledica raka. Bolezni srca in žilja so vzrok skoraj vsaki tretji tobaku pripisljivi smrti, bolezni dihal pa vsaki šesti. V številu in odstotku tobaku pripisljivih smrti ter stopnjah tobaku pripisljive umrljivosti se v obdobju 1997-2019 kažejo ugodni trendi.

60

prebivalcev Slovenije umre vsak teden zaradi tobaku pripisljivih bolezni.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Dnevno spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Ambulante za cepljenje in potovalno medicino

Podrobno
Podatki

Koledar objav za leto 2023

Podrobno