Umivanje rok je izredno pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.
Pomen umivanja rok v domači kuhinji

Umivanje rok je izredno pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.
Za varnost živil v prodaji so odgovorni proizvajalci, prevozniki in prodajalci živil. Varnost zagotavljajo po načelih HACCP (Hazard analysis critical control point), ki temelji na prepoznavanju in obvladovanju kritičnih kontrolnih točk v živilih. Od nakupa dalje pa je za varnost živil odgovoren vsak potrošnik sam, zato mora ustrezno ravnati z živilom tudi po prevzemu in vse do njegovega zaužitja.
V poletnem času ima onesnaženost zraka z ozonom v Sloveniji, še zlasti na Primorskem in Obali, lahko pomembne vplive na zdravje ljudi.
Dostava hrane in pijače na dom pomeni, da obrat za pripravo in dostavo jedi dobavlja naročnikom jedi v njihove prostore, lahko tudi postrežno in z dodatnimi storitvami (catering).
Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Povišane ravni delcev v zraku se pojavljajo predvsem pozimi, ko se cestnem prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka in industrijskim virom priključijo še dodatni viri – kurišča in neugodni podnebni pogoji.
Marsikje na obali, kjer uživamo v težko pričakovanih počitnicah, se ob določenih dnevih pripelje manjše dostavno vozilo, opremljeno z zvočniki na strehi in svoj prihod glasno najavlja: »Ribe, ribe, ribe«. Šofer/prodajalec odpre zadnja vrata dostavnega vozila in nakup dnevnega ulova se začne.
Na NIJZ OE Ljubljana koordiniramo regijsko mrežo Zdravih šol iz ljubljanske regije, ki deluje skladno z nacionalno koordinacijo in načeli programa Slovenska mreža zdravih šol.
Osnovna higienska pravila ravnanja za kopalce oziroma obiskovalce bazenskega kopališča.
V sredo, 18. junija 2025, so predstavniki Hiše dobre volje Komen gostili pester in živahen Dan odprtih vrat. Dogodek je privabil številne obiskovalce vseh generacij z namenom povezovanja skupnosti, predstavitvi dejavnosti ter spodbujanju medgeneracijskega sodelovanja.
Zaradi počitnic, dopustov, dolžine dneva in višjih temperatur poleti več časa prebijemo na prostem, še zlasti ob sončnih dneh. Žal pa ima sonce poleg koristnih učinkov (nastanek vitamina D, dobro počutje, svetloba, toplota), tudi škodljive učinke na naše zdravje.
Klimatske naprave so zelo dobrodošle v vročih poletnih obdobjih in močno olajšajo prenašanje hude vročine. Vendar jih moramo pravilno izbrati, namestiti, vzdrževati in uporabljati. Velike temperaturne razlike, ki smo jim poleti večkrat izpostavljeni zaradi pretiranega hlajenja prostorov, neugodno vplivajo na človekovo počutje in lahko povzročajo zdravstvene težave.
Tudi v Sloveniji smo zabeležili primere, ko starši pozabijo otroka v avtu v vročini, zato smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili naslednja priporočila.
Na potovanjih smo izpostavljeni drugačnim naravnim, klimatskim, higienskim, prometnim in zdravstvenim razmeram kot doma, zato je treba potovanje skrbno načrtovati in poskrbeti za zaščito svojega zdravja že pred potovanjem, na potovanju in tudi po vrnitvi s potovanja.
Preden pridejo vnuki na obisk ali ostanejo pri nas na počitnicah, poskusimo storimo vse, kar je mogoče, da zagotovimo njihovo varnost, zlasti če so še majhni.