Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Vsako leto 24. septembra obeležujemo svetovni dan ozaveščanja o družinski hiperholesterolemiji.
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v okviru projekta skupnega ukrepanja o inovativnem partnerstvu za boj proti raku (iPAAC JA) organiziral dvodnevno mednarodno konferenco na visoki ravni, ki je potekala 13. in 14. decembra 2021 v virtualni obliki.
Navodilo je namenjeno medicinskim sestram v patronažni dejavnosti, ki bodo cepljenje na domu izvajale, osebnim zdravnikom, ki presodijo, ali je pacient sposoben za cepljenje in izdajo delovni nalog ter osebju v cepilnih centrih, ki zagotavlja ostale podporne in koordinativne aktivnosti v skladu z navodilom. Tudi pri izvajanju cepljenja je zelo pomembno dobro medpoklicno sodelovanje vseh izvajalcev zdravstvenega varstva, ki je pogoj za celostno, na pacienta osredotočeno obravnavo.
Nacionalni inštitut za javno zdravje je v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije razvil in ponudil gostincem simbol PRAVA IZBIRA za označevanje prehransko ustreznejše gastronomske ponudbe. Z novim simbolom želimo potrošniku olajšati prepoznavo in izbiro prehransko ustreznejših obrokov, gostincem pa omogočiti izpostavitev višje kakovosti njihove ponudbe.
Nacionalni inštitut za javno zdravje – Območna enota Maribor vsako leto v sodelovanju s podravskimi osnovnimi šolami in Policijsko upravo Maribor izvede preventivno akcijo »Otroci za varnost v prometu« .
Dogodek je potekal 15. 6. v prostorih socialnovarstvenega programa »Center za preprečevanje odvisnosti«, NIJZ-Območna enota Maribor, v sklopu prihajajočega mednarodnega dneva boja proti zlorabi drog in nezakonitemu prometu z drogami, ki ga obeležujemo vsako leto 26. junija.
V novembru, mesecu preprečevanja zasvojenosti, smo na mariborski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravili spletno strokovno srečanje, katerega namen je bil povečati ozaveščenost javnosti na področju zasvojenosti, spodbujanje dialoga med vsemi deležniki, izmenjava mnenj strokovnjakov in izkušenj iz prakse ter reševanje perečih tem na tem področju.
Dan Brez cigarete, ki ga vsako leto obeležujemo 31. januarja pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja. Uporabi tobaka in pasivnemu kajenju (izpostavljenosti tobačnemu dimu drugih) pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjamo na hude posledice obeh, spodbujamo k opustitvi uporabe tobačnih izdelkov, zmanjševanju pasivnega kajenja ter spomnimo na ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo tobaka in tako varujejo zdravje ljudi.
V letu 2017 je bilo v slovenskih porodnišnicah po še ne uradnih podatkih 19.706 porodov, kar je 92 porodov ali 0,5 % manj kot v letu 2016.
V javnosti so se v zadnjem času začele pojavljati različne navedbe glede varnosti in dostopa do osebnih zdravstvenih podatkov v sistemu eZdravje. Informacijska pooblaščenka je 1. marca 2018 podala mnenje glede obdelave osebnih zdravstvenih podatkov v sistemu eZdravje.
Zagotavljanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in posledično skrajševanje čakalnih dob za potrebne zdravstvene storitve so prednostne aktivnosti držav članic EU in izziv na področju urejanja zdravstvenih politik ne le v Republiki Sloveniji, temveč tudi v številnih drugih državah.
V petek smo na spletnih mestih Google Play in Apple App Store za pametne telefone izdali aplikacijo zVEM, ki združuje vse pomembne storitve eZdravja za paciente, hkrati pa omogoča tudi shranjevanje digitalnih COVID potrdil v ločeni zbirki, ki je na voljo tudi brez aktivne povezave z internetom.
Slovenija je začasno prekinila cepljenje proti covid-19 s cepivom proizvajalca AstraZeneca.
Počasno kuhanje v vakumu – sous vide ( suːviːd ; francosko – “pod vakuumom”) je kuharska tehnika oziroma kuhanje živil v vakuumsko zaprtih plastičnih vrečkah pri natančno določeni in vzdrževani stalni temperaturi vode pod točko vretja. Poteka v posebnem kuhalniku za počasno kuhanje. Zahteva po natančnem nadzoru temperature je razlog, da za doseganje optimalnih rezultatov […]
Fižol je okusna in zdrava hrana (vsebuje veliko pomembnih hranil, kot so proteini, minerali npr. železo, ogljikovi hidrati in vitamini) vendar bodimo pozorni, da ga pred zaužitjem zadostno toplotno obdelamo. S tem se izognemo negativnim in toksičnim učinkom nekaterih naravno prisotnih beljakovin v fižolu (poleg fitohemaglutinina tudi inhibitorjev encimov tripsina in α- amilaze).