Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
V kolikor vrtnine in jagodičje pridelujemo sami, namenjamo posebno pozornost oskrbi rastlin z vodo. Raba onesnažene vode za zalivanje je bila že večkrat vzrok izbruhov okužb in zastrupitev z živili, zato sta kakovost vode in način zalivanja zelo pomembna.
HBM je predvsem v nekaterih razvitih držav že dolgo časa prisoten in so na tem področju zelo veliko naredili. Še posebej velja izpostaviti ZDA, Kanado, Francijo, Belgijo in Nemčijo in so s svojim delom veliko prispevale k razvoj HBM v svetu.
Med velikonočnimi prazniki je ena izmed navad tudi pokanje s karbidom. Tako se marsikje v prazničnih dneh, tudi ponoči, razlega močno pokanje.
Vsakoletno ozaveščanje o higieni rok ima pomembno vlogo pri izboljševanju in osvojitvi najboljših praks preprečevanja in obvladovanja okužb ter preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni. Higiena rok v današnjem času, ko se soočamo z epidemijo COVID-19, dobiva še večji pomen. Postala je nepogrešljiv del našega vsakdana, postala je dejanje, ki rešuje življenja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zato tudi letos pozivamo k skrbni in temeljiti higieni rok.
Ocena bivalnega okolja je anketa, ki nam omogoča izdelavo ocene potreb deležnikov ter pomaga pri določevanju prednostnih nalog pri medsektorskem načrtovanju razvoja bivalnega okolja, ki spodbuja zdravje oz. zdrav življenjski slog.
K splošnemu onesnaženju zunanjega zraka v zimskem času v določeni meri pripomore tudi uporaba različnih pirotehničnih sredstev (ognjemetov, petard in iskric).
Pred uporabo petard, iskric, ognjemetov poleg varnosti pomislite tudi na okolje. Pirotehnična sredstva namreč pripomorejo k splošni onesnaženosti zunanjega zraka, kar vpliva na zdravje nas vseh. Pri eksploziji pirotehničnega izdelka se med drugim v ozračje sproščajo ultra-fini delci (angl. ultra-fine particles), ki lahko predstavljajo tveganje z vidika vplivov na zdravje.
Svetovni dan zdravja, ki ga vsako leto obeležujemo 7. aprila, je letos posvečen nujnim ukrepom, potrebnim za ohranjanje zdravja ljudi in planeta. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) želi z geslom »Naš planet, naše zdravje« opozoriti na vpliv podnebnih sprememb na zdravje ljudi. WHO ocenjuje, da je več kot 13 milijonov smrti po vsem svetu vsako leto posledica okoljskih vzrokov, ki se jim je mogoče izogniti. Med glavnimi vzroki so podnebne spremembe, ki predstavljajo največjo nevarnost za zdravje. Najbolj ogrožajo otroke, starejše, kronične bolnike, ljudi s slabšim socialno-ekonomskim položajem in ljudi, ki živijo na območjih z večjim tveganjem za vplive podnebnih sprememb. Poleg tega poglabljajo neenakosti in vplivajo na vse determinante zdravja.
Nacionalni inštitut za javno zdravje je izdal publikacijo Zdravje v Sloveniji. Namen publikacije je, da bralcu ponudi hiter pregled različnih kazalnikov zdravja in zdravstvenega varstva, prikaže primerjave z Evropsko unijo, ter ga hkrati napoti, da poišče več informacij na katerem od navedenih obsežnih portalov in publikacij.
Način, s katerim dokazano lahko izgubimo nekaj telesne teže, je povezan z zdravo prehrano, zmanjšanim energijskim vnosom in telesno dejavnostjo. Ker take spremembe v življenjskem slogu niso tako zelo enostavne, posamezniki pogosto razmišljajo o tem, da bi uživali prehranska dopolnila, ki naj bi pospešila izgubo teže.
Golostebelni sladki koren, znan tudi po imenom likviricija (znanstveno ime Glycyrrhiza glabra) je zelnata trajnica, tudi polgrm, z olesenelimi podzemeljskimi deli, iz katerih poganjajo do dva metra dolge plazeče veje. V višino zraste do enega metra. Korenine so tik pod zemljo, iz vozlišč pa izraščajo nove rastline. V živilih se uporablja korenina in njeni izvlečki.
Predmet strokovnega mnenja/ocene tveganja je varnost uživanja prehranskih dopolnil, ki vsebujejo več kot 50 mg koencima Q 10.
Spirulina je vrsta cianobakterije (še vedno znana kot modro-zelena alga, čeprav ni alga), ki so jo v prehrani uporabljali predvsem v Južni Ameriki npr. ljudstvo Azteki. Danes spirulino gojijo v številnih državah po svetu, v obliki tablet in prahu pa je kot prehransko dopolnilo na voljo tudi na naših policah. V prispevku povzemamo mnenje francoske […]
Izoflavoni so prisotni v številnih rastlinah iz družine metuljnic (Fabeceae), zlasti v soji in rdeči detelji. Po kemični strukturi so podobni človeškim estrogenskim hormonom estradiolom, zaradi česar jih uvrščamo med t.i. “fitoestrogene”.
Obdelava receptov poteka v Sloveniji že od leta 1976 dalje.
Vsako leto objavljamo obsežno publikacijo, ki prikazuje podatke in informacije o nekaterih vidikih zdravstvenega stanja prebivalstva, zdravstvenem sistemu, financiranju zdravstva in pomenu okolja pri vplivu na zdravje prebivalcev v najširšem pomenu.