Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Dan Brez cigarete, ki ga vsako leto obeležujemo 31. januarja pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja. Uporabi tobaka in pasivnemu kajenju (izpostavljenosti tobačnemu dimu drugih) pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjamo na hude posledice obeh, spodbujamo k opustitvi uporabe tobačnih izdelkov, zmanjševanju pasivnega kajenja ter spomnimo na ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo tobaka in tako varujejo zdravje ljudi.
V letu 2017 je bilo v slovenskih porodnišnicah po še ne uradnih podatkih 19.706 porodov, kar je 92 porodov ali 0,5 % manj kot v letu 2016.
V javnosti so se v zadnjem času začele pojavljati različne navedbe glede varnosti in dostopa do osebnih zdravstvenih podatkov v sistemu eZdravje. Informacijska pooblaščenka je 1. marca 2018 podala mnenje glede obdelave osebnih zdravstvenih podatkov v sistemu eZdravje.
Zagotavljanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in posledično skrajševanje čakalnih dob za potrebne zdravstvene storitve so prednostne aktivnosti držav članic EU in izziv na področju urejanja zdravstvenih politik ne le v Republiki Sloveniji, temveč tudi v številnih drugih državah.
V petek smo na spletnih mestih Google Play in Apple App Store za pametne telefone izdali aplikacijo zVEM, ki združuje vse pomembne storitve eZdravja za paciente, hkrati pa omogoča tudi shranjevanje digitalnih COVID potrdil v ločeni zbirki, ki je na voljo tudi brez aktivne povezave z internetom.
Slovenija je začasno prekinila cepljenje proti covid-19 s cepivom proizvajalca AstraZeneca.
Počasno kuhanje v vakumu – sous vide ( suːviːd ; francosko – “pod vakuumom”) je kuharska tehnika oziroma kuhanje živil v vakuumsko zaprtih plastičnih vrečkah pri natančno določeni in vzdrževani stalni temperaturi vode pod točko vretja. Poteka v posebnem kuhalniku za počasno kuhanje. Zahteva po natančnem nadzoru temperature je razlog, da za doseganje optimalnih rezultatov […]
Fižol je okusna in zdrava hrana (vsebuje veliko pomembnih hranil, kot so proteini, minerali npr. železo, ogljikovi hidrati in vitamini) vendar bodimo pozorni, da ga pred zaužitjem zadostno toplotno obdelamo. S tem se izognemo negativnim in toksičnim učinkom nekaterih naravno prisotnih beljakovin v fižolu (poleg fitohemaglutinina tudi inhibitorjev encimov tripsina in α- amilaze).
V kolikor vrtnine in jagodičje pridelujemo sami, namenjamo posebno pozornost oskrbi rastlin z vodo. Raba onesnažene vode za zalivanje je bila že večkrat vzrok izbruhov okužb in zastrupitev z živili, zato sta kakovost vode in način zalivanja zelo pomembna.
HBM je predvsem v nekaterih razvitih držav že dolgo časa prisoten in so na tem področju zelo veliko naredili. Še posebej velja izpostaviti ZDA, Kanado, Francijo, Belgijo in Nemčijo in so s svojim delom veliko prispevale k razvoj HBM v svetu.
Med velikonočnimi prazniki je ena izmed navad tudi pokanje s karbidom. Tako se marsikje v prazničnih dneh, tudi ponoči, razlega močno pokanje.
Vsakoletno ozaveščanje o higieni rok ima pomembno vlogo pri izboljševanju in osvojitvi najboljših praks preprečevanja in obvladovanja okužb ter preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni. Higiena rok v današnjem času, ko se soočamo z epidemijo COVID-19, dobiva še večji pomen. Postala je nepogrešljiv del našega vsakdana, postala je dejanje, ki rešuje življenja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zato tudi letos pozivamo k skrbni in temeljiti higieni rok.
Ocena bivalnega okolja je anketa, ki nam omogoča izdelavo ocene potreb deležnikov ter pomaga pri določevanju prednostnih nalog pri medsektorskem načrtovanju razvoja bivalnega okolja, ki spodbuja zdravje oz. zdrav življenjski slog.
K splošnemu onesnaženju zunanjega zraka v zimskem času v določeni meri pripomore tudi uporaba različnih pirotehničnih sredstev (ognjemetov, petard in iskric).
Pred uporabo petard, iskric, ognjemetov poleg varnosti pomislite tudi na okolje. Pirotehnična sredstva namreč pripomorejo k splošni onesnaženosti zunanjega zraka, kar vpliva na zdravje nas vseh. Pri eksploziji pirotehničnega izdelka se med drugim v ozračje sproščajo ultra-fini delci (angl. ultra-fine particles), ki lahko predstavljajo tveganje z vidika vplivov na zdravje.