Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Območna enota Murska Sobota

Svetovni dan zdravja 2022 – Naš planet, naše zdravje

Svetovni dan zdravja, ki ga vsako leto obeležujemo 7. aprila, je letos posvečen nujnim ukrepom, potrebnim za ohranjanje zdravja ljudi in planeta. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) želi z geslom »Naš planet, naše zdravje« opozoriti na vpliv podnebnih sprememb na zdravje ljudi. WHO ocenjuje, da je več kot 13 milijonov smrti po vsem svetu vsako leto posledica okoljskih vzrokov, ki se jim je mogoče izogniti. Med glavnimi vzroki so podnebne spremembe, ki predstavljajo največjo nevarnost za zdravje. Najbolj ogrožajo otroke, starejše, kronične bolnike, ljudi s slabšim socialno-ekonomskim položajem in ljudi, ki živijo na območjih z večjim tveganjem za vplive podnebnih sprememb. Poleg tega poglabljajo neenakosti in vplivajo na vse determinante zdravja.

Mediji

Izšla je publikacija Zdravje v Sloveniji

Nacionalni inštitut za javno zdravje je izdal publikacijo Zdravje v Sloveniji. Namen publikacije je, da bralcu ponudi hiter pregled različnih kazalnikov zdravja in zdravstvenega varstva, prikaže primerjave z Evropsko unijo, ter ga hkrati napoti, da poišče več informacij na katerem od navedenih obsežnih portalov in publikacij.

Varnost živil

Nekaj dejstev o prehranskih dopolnilih za hujšanje

Način, s katerim dokazano lahko izgubimo nekaj telesne teže, je povezan z zdravo prehrano, zmanjšanim energijskim vnosom in telesno dejavnostjo. Ker take spremembe v življenjskem slogu niso tako zelo enostavne, posamezniki pogosto razmišljajo o tem, da bi uživali prehranska dopolnila, ki naj bi pospešila izgubo teže.

Varnost živil

Sladki koren

Golostebelni sladki koren, znan tudi po imenom likviricija (znanstveno ime Glycyrrhiza glabra) je zelnata trajnica, tudi polgrm, z olesenelimi podzemeljskimi deli, iz katerih poganjajo do dva metra dolge plazeče veje. V višino zraste do enega metra. Korenine so tik pod zemljo, iz vozlišč pa izraščajo nove rastline. V živilih se uporablja korenina in njeni izvlečki.

Varnost živil

Ocena tveganja za zdravje ljudi v povezavi z uživanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo več kot 50mg koencima Q10 v dnevnem odmerku

Predmet strokovnega mnenja/ocene tveganja je varnost uživanja prehranskih dopolnil, ki vsebujejo več kot 50 mg koencima Q 10.

Varnost živil

Spirulina

Spirulina je vrsta cianobakterije (še vedno znana kot modro-zelena alga, čeprav ni alga), ki so jo v prehrani uporabljali predvsem v Južni Ameriki npr. ljudstvo Azteki. Danes spirulino gojijo v številnih državah po svetu, v obliki tablet in prahu pa je kot prehransko dopolnilo na voljo tudi na naših policah. V prispevku povzemamo mnenje francoske […]

Varnost živil

Izoflavoni

Izoflavoni so prisotni v številnih rastlinah iz družine metuljnic (Fabeceae), zlasti v soji in rdeči detelji. Po kemični strukturi so podobni človeškim estrogenskim hormonom estradiolom, zaradi česar jih uvrščamo med t.i. “fitoestrogene”.

Podatki

Evidenca porabe zdravil izdanih na recept

Obdelava receptov poteka v Sloveniji že od leta 1976 dalje.

Podatki

Nova izdaja Zdravstvenega statističnega letopisa Slovenije za leto 2019

Vsako leto objavljamo obsežno publikacijo, ki prikazuje podatke in informacije o nekaterih vidikih zdravstvenega stanja prebivalstva, zdravstvenem sistemu, financiranju zdravstva in pomenu okolja pri vplivu na zdravje prebivalcev v najširšem pomenu.

Podatki

Zunajbolnišnična zdravstvena dejavnost (ZUBSTAT)

Za področje Zunajbolnišnične zdravstvene dejavnosti zbiramo podatke o "obiskih in napotitvah", "boleznih in stanjih", in "kadrih in urah" poznane kot zbirke ZUBSTAT.

Podatki

Evidenca patronažne zdravstvene nege

Evidenca patronažne zdravstvene nege (NIJZ 6) vsebuje podatke o patronažni zdravstveni dejavnosti zbrane iz letnih poročil o opravljenem delu patronažne službe (Obr.8,95). Poročilo izpolni vodja patronažne službe in ga posreduje regijskemu zavodu za zdravstveno varstvo.

Podatki

Nova izdaja zdravstvenega statističnega letopisa Slovenije

Objavljena je obsežna publikacijo, ki prikazuje podatke in informacije o različnih vidikih zdravstvenega stanja prebivalstva, zdravstvenem sistemu, financiranju zdravstva in pomenu okolja pri vplivu na zdravje prebivalcev.

Podatki

Prva objava – Odzivnost v Program Svit

V 2021 se je vabilu v Program Svit (državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki) odzvalo 63,4% vabljenih. Vpliv pandemije se je odrazil tudi na udeležbi v Programu saj je bila posledično odzivnost nižja kot leto poprej (za 1 odstotno točko).

Varnost živil

Sodelovanje NIJZ z Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA)

EFSA je bila ustanovljena januarja 2002 po številnih krizah v živilskem sektorju konec devetdesetih let prejšnjega stoletja kot neodvisen znanstveni vir svetovanja in obvestil o tveganjih, povezanih z živilsko verigo. Sedež ima v Parmi, v Italiji. Delovni jezik je angleščina, zato je večina povezav v nadaljevanju v angleškem jeziku.

Podatki

Prijava poškodbe pri delu

Delodajalci in samozaposleni prijavljajo poškodbe pri delu, ki so se zgodile zaposlenim med opravljanjem dela, na službeni poti ter na poti na delo in iz dela, če prevoz organizira delodajalec. Poškodbo je potrebno prijaviti, če je delavec zaradi nje odsoten z dela najmanj en dan. Prijava poškodbe s strani delodajalca in potrditev pri zdravniku pomeni, da je delavec upravičen do izplačila 100% nadomestila za čas bolniške. Prijaviti je potrebno tudi smrtne poškodbe, saj prijava med drugim omogoča uveljavljanje pravic zavarovancev.

Podatki

Zbirka podatkov o umrlih osebah

Zbirka podatkov o umrlih osebah (Zdravniško poročilo o umrli osebi, NIJZ 46) predstavlja glavni vir podatkov o umrljivosti prebivalstva in zajema podatke o vseh prebivalcih Slovenije, ki so v referenčnem letu umrli na ozemlju Slovenije ali v tujini.

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Spanje

Prekomerna dnevna zaspanost

Podrobno