Dober tek, študent!

Dober tek, študent!

NIJZ je s strani Ministrstva za zdravje pridobil finančna sredstva za izvajanje programa strokovne podpore študentski prehrani – Dober tek, študent!

Ne spreglejte
Najnovejše

Naziv programa: Nadgradnja razvoja trajnostnega modela strokovne podpore študentski prehrani

Skrajšan naslov: Dober tek, študent!

Trajanje projekta: 1. 11. 2022 do 1. 11. 2025

Projekt financira: Ministrstvo za zdravje RS

Partnerji v programu: Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor (VSGT)

Podporniki programa: Študentska organizacija Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Turistično gostinska zbornica Slovenije

Vodja projekta: doc. dr. Matej Gregorič, NIJZ

E-pošta: kuhajmo_zdravo@nijz.si, veronika.pralica@nijz.si

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v juniju 2022 kandidiral na Javni razpis Ministrstva za zdravje za sofinanciranje programov varovanja in krepitve zdravja s programom »Nadgradnja razvoja trajnostnega modela strokovne podpore študentski prehrani – Dober tek, študent!«. Dober tek, študent! predstavlja trajnostno naravnan program strokovne podpore udejanjanju Smernic zdravega prehranjevanja za študente.

Projekt je nadaljevanje uspešno izvedenega projekta, delo na tem področju želimo nadaljevati. Z razvitim simbolom Prava izbira bomo nadaljevali s promocijo in uveljavljanjem sistema za oblikovanje zdrave ponudbe ter tako čim širšemu krogu gostincev omogočili izpostavitev višje kakovosti njihove ponudbe, potrošnikom pa lažjo prepoznavo in izbiro kakovostne ponudbe.

S programom želimo doseči naslednje cilje:

  • omogočiti gostinskim ponudnikom (praktična) prehranska usposabljanja, možnost nadgradnje ponudbe in s tem večje prepoznavnosti zdravju koristnejše ponudbe ter pripraviti prehranska priporočila po meri ponudnikov,
  • povečati razpoložljivost, zanimanje ter lažjo prepoznavnost prehransko ustreznejših izbir v okviru gostinske ponudbe,
  • spodbuditi in povečati zdrav način prehranjevanja zunaj doma ter uvesti sistem označevanja prehransko ustreznejše gostinske in turistične ponudbe ter uveljaviti merila zdravega prehranjevanja v okviru javnega razpisa za ponudnike subvencionirane študentske prehrane.

Pri razvoju programa bo posebna pozornost posvečena:

  • preučitvi potreb študentov in potrošnikov pri izbiri ponudbe in ugotovitvi dejavnikov, ki bi ponudnike hrane usmerjali k bolj zdravi ponudbi,
  • razvoju pristopa in pilotnega testiranja strokovnega spremljanja prehrane pri ponudnikih ter izvedbi strokovnega spremljanja,
  • izvajanju teoretičnih in praktičnih usposabljanj ponudnikov prehrane ter prilagajanju ponudbe veljavnim smernicam,
  • podeljevanju simbola Prava izbira za prehransko ustreznejšo ponudbo z razširitvijo na čim več zainteresiranih gostinskih in turističnih ponudnikov,
  • izvajanju strokovne podpore študentom inšpektorjem in komisiji za študentsko prehrano.
Prava izbira, certifikat
Za dobro javno zdravje
Območna enota Murska Sobota

Zgeni.se po Pomurju 2024

Podrobno
Območna enota Murska Sobota

Zaključek akcije Zimska gibanica 2024

Podrobno
Območna enota Celje

Preventivni dnevi v marcu na Celjskem – zlasti o preprečevanju in zgodnjem odkrivanju raka

Podrobno