1. junija se je zaključil Mednarodni teden gibanja 2025, ki smo ga na NIJZ nacionalno obeležili že tretje leto zapored.
Mednarodni teden gibanja 2025 – uspeh že tretje leto zapored

1. junija se je zaključil Mednarodni teden gibanja 2025, ki smo ga na NIJZ nacionalno obeležili že tretje leto zapored.
Poročilo predstavlja analizo odzivnosti ciljne populacije na vabila v Program Svit v Zdravstveni regiji Nova Gorica (ZR Nova Gorica) v obdobju zadnjih 15 let (2010–2024). Poudarek je na trendih odzivnosti, razlikah med občinami in primerjavi z regijskim in državnim povprečjem.
V zadnjih letih je med mlajšimi odraslimi postala zelo priljubljena uporaba električnih skirojev, kar je povzročilo velik porast nezgod s temi osebnimi prevoznimi sredstvi. Med vzroki za poškodbe voznikov e-skirojev prevladujejo nespoštovanje prometnih predpisov, neprilagojena hitrost, neuporaba čelade in neizkušenost.
Poletje je čas, ko številni Slovenci in obiskovalci iz tujine množično zahajajo v gore. A gora ni nikoli brez tveganj.
V domačih kuhinjah se dnevno izvaja priprava obrokov hrane, v celoti ali kot dokončna priprava vnaprej pripravljenih jedi. Priprava in uživanje obrokov hrane v našem vsakdanjem življenju, kakor tudi ob posebnih priložnostih (praznikih), predstavlja eno od priložnosti za druženje družinskih članov, prijateljev, sproščen klepet ob hrani, za razvajanje čutov …
S čiščenjem odstranimo vidno umazanijo in ostanke hrane ter veliko večino bakterij in drugih povzročiteljev nalezljivih bolezni.
Umivanje rok je izredno pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.
Za varnost živil v prodaji so odgovorni proizvajalci, prevozniki in prodajalci živil. Varnost zagotavljajo po načelih HACCP (Hazard analysis critical control point), ki temelji na prepoznavanju in obvladovanju kritičnih kontrolnih točk v živilih. Od nakupa dalje pa je za varnost živil odgovoren vsak potrošnik sam, zato mora ustrezno ravnati z živilom tudi po prevzemu in vse do njegovega zaužitja.
V poletnem času ima onesnaženost zraka z ozonom v Sloveniji, še zlasti na Primorskem in Obali, lahko pomembne vplive na zdravje ljudi.
Dostava hrane in pijače na dom pomeni, da obrat za pripravo in dostavo jedi dobavlja naročnikom jedi v njihove prostore, lahko tudi postrežno in z dodatnimi storitvami (catering).
Marsikje na obali, kjer uživamo v težko pričakovanih počitnicah, se ob določenih dnevih pripelje manjše dostavno vozilo, opremljeno z zvočniki na strehi in svoj prihod glasno najavlja: »Ribe, ribe, ribe«. Šofer/prodajalec odpre zadnja vrata dostavnega vozila in nakup dnevnega ulova se začne.
Na NIJZ OE Ljubljana koordiniramo regijsko mrežo Zdravih šol iz ljubljanske regije, ki deluje skladno z nacionalno koordinacijo in načeli programa Slovenska mreža zdravih šol.
Osnovna higienska pravila ravnanja za kopalce oziroma obiskovalce bazenskega kopališča.
V sredo, 18. junija 2025, so predstavniki Hiše dobre volje Komen gostili pester in živahen Dan odprtih vrat. Dogodek je privabil številne obiskovalce vseh generacij z namenom povezovanja skupnosti, predstavitvi dejavnosti ter spodbujanju medgeneracijskega sodelovanja.