Projekt ‘Polno zrno’ (V3-2310)

Projekt ‘Polno zrno’ (V3-2310)

Ne spreglejte
Najnovejše
Blaznik U.

» V projektu bomo uvedli inovativni pristop, v katerem bomo povezali organizirano šolsko prehrano in prehranske vsebine z aktivnimi načini poučevanja z namenom višje sprejemljivosti polnozrnatih živil in višjim prehranskim znanjem učencev v OŠ.«

Doc. dr. Urška Blaznik, vodja projekta

Naslov projekta: Pomen povezovanja prehranskih vsebin in organizirane šolske prehrane na primeru polnozrnatih živil – »Polno zrno« (V3-2310)

Povezava na projektno skupino SICRIS: https://cris.cobiss.net/ecris/si/sl/project/20669

Opis projekta

Živila iz polnozrnatih žit niso pogosto na jedilniku prebivalcev Slovenije, opažamo, da jih pogosto zavračajo tudi otroci in mladostniki. Raziskovalni projekt je usmerjen v spodbujanje uživanja polnozrnatih živil pri osnovnošolskih otrocih preko inovativnih aktivnih oblik poučevanja. V pouk gospodinjstva v 6. razredu osnovne šole (OŠ) bomo uvedli pedagoško intervencijo in jo povezali z organizirano šolsko prehrano. Polnozrnata živila, ki bodo predmet pedagoške intervencije, bodo učenci tudi srečali na jedilniku v okviru šolske prehrane. Razvili bomo didaktično gradivo z namenom spodbujanja zdravega načina prehranjevanja otrok in razvijanja boljšega in trajnejšega znanja prehranskih vsebin. V raziskavi bodo sodelovali učenci 6. razredov, organizatorji šolske prehrane in učitelji gospodinjstva eksperimentalnih in kontrolnih OŠ. Raziskava bo vsebovala več elementov. Odnos do uživanja polnozrnatih živil pri različnih deležnikih, vključno s starši učencev, bomo pred in po pedagoški intervenciji spremljali s fokusno skupino. Prehransko pismenost in senzorično sprejemljivost polnozrnatih živil pri učencih bomo raziskovali z vprašalniki in hedonsko lestvico. S primernimi prehranskimi orodji in s pomočjo terenskih sodelavcev bomo ocenili zaužite količine ponujenih polnozrnatih živil. V projektu naslavljamo tudi pregled ponudbe polnozrnatih živil, vključno z njihovo sestavo.

Faze projekta in njihova realizacija

Delo smo organizirali v štirih delovnih svežnjih (DS).

  • DS 1: Uvedba pedagoško-strokovne metode (intervencija) z izdelanim pedagoškim gradivom z aktivnimi oblikami poučevanja na primeru polnozrnatih živil in pilotnim preizkusom.
  • DS 2: Intervencijska raziskava s poročilom o pregledu jedilnikov sodelujočih OŠ z naborom polnozrnatzih živil/jedi, izdelanim vprašalnikom o prehranski pismenosti in sprejemljivosti polnozrnatih živil, z izdelanim protokolom intervencijske raziskave ter z izvedeno pilotno in glavno intervencijsko raziskavo.
  • DS 3: Pregled ponudbe polnozrnatih izdelkov in vsebnosti prehranske vlaknine z izdelanim poročilom
  • DS 4: Koordinacija, diseminacija in promocija rezultatov projekta z izdelano spletno stranjo in logotipom projekta, s pridobljenim mnenjem NIJZ Komisije za deontološka in etična vprašanja, z izdelanim načrtom komunikacije in diseminacije rezultatov projekta, s pripravljenim promocijskim gradivom za spodbujanje uživanja jedi iz polnozrnatih žit ter pripravljenim zaključnim poročilom.

Dodana vrednost

Projekt je zasnovan interdisciplinarno in povezuje strokovnjake javnega zdravja s pedagoško prakso in univerzitetnim znanstvenim raziskovanjem, kar se v Sloveniji, tudi v okviru aktivnosti Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti, še dodatno spodbuja in razvija. Projekt bo prispeval tudi k razvoju metodologije in raziskovanja v šolskem okolju. Ni veliko držav, ki bi imele na voljo stalen popis sestave predpakiranih živil na trgu (zbirka CLAS), zato bodo rezultati našega projekta pomembni ne samo na nacionalni ravni, temveč tudi v svetovnem merilu. Vpliv na razvoj stroke in znanosti pa bo viden tudi s poročanjem o pristopih in rezultatih projekta na priznanih mednarodnih dogodkih/konferencah ter v nacionalnih in mednarodnih revijah s faktorjem vpliva.

Pričakovani rezultati in gradiva

Pripravljena pedagoška gradiva za spodbujanje uživanja polnozrnatih živil pri učencih bodo na voljo vsem pedagoškim delavcem, lahko pa bodo služila tudi kot podlaga za pripravo promocijskih/komunikacijskih gradiv za splošno javnost.  Z intervencijsko raziskavo bomo lahko pokazali ali inovativni pedagoški pristopi povečajo izbiro polnozrnatih živil v populaciji otrok. Pregleda ponudbe in sestave polnozrnatih živil v Sloveniji še nimamo, je pa ključna podlaga za usmerjanje živilske industrije pri zasnovi inovativnih živil in preoblikovanju obstoječih živil. Prav tako še niso strokovno dorečeni kriteriji za kategorizacijo polnozrnatih živil, zato bo rezultat tega projekta pomemben vir podatkov za živilsko stroko in tudi nadzor nad polnozrnatimi živili.

Trajanje projekta: 1. 10. 2023–30. 9. 2025

Nosilna organizacija: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

Projektni partnerji: Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta in Inštitut za nutricionistiko

Financiranje: Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS) in Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije (MZ)

logotip Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije ARIS
Logotip Ministrstva za zdravje Republike Slovenije
Za dobro javno zdravje
Zdravo staranje

Pokloni čas, polepšaj dan 2024

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno
Spremljanje nalezljivih bolezni

Tedensko spremljanje gripe in drugih akutnih okužb dihal v sezoni 2023/2024

Podrobno