Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Kemijska varnost

Uporaba grelnikov za vodo

Grelniki vode so zelo priročni, saj nam omogočajo hitro pripravo toplih napitkov. Z večjimi grelniki lahko hitro segrejemo vodo tudi za hitrejše kuhanje drugih jedi npr. testenin in podobno.

Kemijska varnost

Policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) v hrani in njihov vpliv na zdravje

Policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) predstavljajo veliko skupino organskih spojin, katerih izpostavljenost iz hrane in okolja je treba zaradi njihovih negativnih vplivov na zdravje zmanjševati na najnižjo možno raven. Se ne akumulirajo, vendar se v telesu intenzivno presnavljajo, pri čemer nastajajo produkti, ki so lahko rakotvorni.

Kemijska varnost

Kakovost vode v plastenkah

Voda v plastenkah je praktična za uporabo, zato ljudje vse pogosteje posegajo po njej. Pri tem pa se porajajo vprašanja o njeni kakovosti v primerjavi z vodo iz vodovoda. Za razjasnitev nekaterih dilem smo pripravili nekaj odgovorov na najpogosteje zastavljena vprašanja.

Kemijska varnost

Tveganje za poškodbe kože pri “fazaniranju”

Na Centru za zdravstveno ekologijo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo ocenili tveganje za poškodbe kože zaradi popisovanja teles ob vstopu v prvi letnik srednje šole. Da bi ugotovili razširjenost pojava, identificirali sredstva, ki se uporabljajo za popisovanje kože, morebitne težave pri odstranjevanju in poškodbe kože smo oblikovali namenski vprašalnik. Vprašalnik smo poslali vsem […]

Kemijska varnost

10. Posvet Kemijska varnost za vse

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in Uradom za kemikalije že deseto leto zapored organiziramo posvet pod splošnim naslovom »Kemijska varnost za vse« Vsako leto se posvečamo drugi tematiki, kar izpostavimo z delovnim podnaslovom konkretnega posveta.

Kemijska varnost

Zbornik povzetkov 10. posveta Kemijska varnost za vse

Javna naročila

Nakup diskovnih sistemov in omrežne opreme

Javna naročila

Modularne pisarne

Javna naročila

Vzdrževanje Evidence uporabnikov eZdravja

Javna naročila

Medijska kampanja SOPA

Javna naročila

Lektoriranje slovenskih strokovnih besedil

Kemijska varnost

Ocena varnosti premazov v stiku z živili

Premazi sodijo med materiale v stiku z živili, za katere trenutno ne obstaja specifična evropska zakonodaja.

Moje okolje

Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

Kadar toplotno obdelane hrane, kuhane, pečene ali ocvrte, ne porabimo takoj in jo želimo shraniti, jo moramo hitro ohladiti in shraniti. Med ohlajanjem toplotno obdelanega živila lahko pride do razmnoževanja mikroorganizmov in tvorbe njihovih toksinov (strupov) v živilu.

Moje okolje

Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

Kadar na potovanje ali počitnice s seboj vzamemo hrano, moramo poskrbeti za higiensko ravnanje z živili. Na pot običajno vzamemo že vnaprej pripravljena živila, zato so izrednega pomena varna priprava in pakiranje živil doma, varen prevoz in higiensko rokovanje z živili. Zelo pomembno je načrtovanje primerne količine živil, da hrane po nepotrebnem ne zavržemo.

Moje okolje

Nanotehnologija in živila

Nanotehnologija se je začela uporabljati tudi v živilski industriji (nanostrukturirana živila, detekcija patogenov in onesnaževal prisotnih v živilih in v kmetijstvu, materiali v stiku z živili). Uporaba nanotehnologije s seboj prinaša tudi potencialna tveganja za zdravje ljudi.

Moje okolje

Obrazec za poročanje o neželenih učinkih po uživanju prehranskih dopolnil

Uživate prehranska dopolnila in se vam je zgodilo, da ste izkusili neželene učinke (npr. slabost, bruhanje, rdečica, alergija, težave s krvnim tlakom)? Morda se je to zgodilo vašemu sorodniku, vaši stranki, pacientu? Naš namen je z vašo pomočjo osveščati javnost in preprečevati podobne dogodke pri ostalih uporabnikih.

Za dobro javno zdravje
Projekti

Gibanje, zdravje in življenje: Potovanje skozi aktivno staranje v Italiji

Podrobno
Moje okolje

Pogosta vprašanja o pitni vodi

Podrobno
Javni pozivi

Javni poziv št. 1/2025 za izbor zunanjih izvajalcev, ki bodo sodelovali pri izvedbi projekta Schools4Health za pripravo zdravih obrokov

Podrobno

Išči