Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Morda mislite, da prevračanje televizorja zdaj, ko so tanki LCD televizorji zamenjali težke katodne televizorje, ni več nevarno za otroke. Današnji modeli z ravnim ekranom so res precej lažji od starih televizorjev, vendar to ne pomeni, da so lahki. Najnovejši televizorji z ekranom velikih dimenzij skupaj s podstavkom tehtajo tudi 40-45 kg.
Padci so najpogostejši vzrok za sprejem otrok v bolnišnico zaradi poškodb.
V času odpravljanja posledic poplav je izjemnega pomena preprečevanje črevesnih okužb, saj je tveganje za okužbe zaradi spremenjenih higienskih razmer, pomanjkanja pitne vode, in možnosti onesnaženja in okvar hrane, bistveno povečano.
Vse prostovoljce, ki se odpravljate na teren izvajati pomoč pri odpravljanju posledic poplav, naprošamo, da se na teren odpravite le če ste zdravi in dobro pripravljeni.
Poškodbe z ostrim predmetom moramo pravočasno in pravilno obravnavati zaradi preprečevanja okužbe s tetanusom in okužbe s krvjo prenosljivimi virusi (virus hepatitisa B in C ter HIV).
Zdravstveno ustreznost pitne vode določajo mikrobiološki in kemijski parametri. Za indikatorske parametre mejne vrednosti niso določene na osnovi neposredne nevarnosti za zdravje, ampak nam dajo informacijo o urejenosti celotnega sistema za oskrbo in imajo opozorilen pomen.
Pitna voda v Sloveniji je pogosto kontaminirana s fekalijami. V letu 2007 je bilo v Sloveniji v monitoringu zaradi prisotnosti bakterije E. coli neskladnih 11 % vzorcev pitne vode, in sicer 25 % na malih sistemih za oskrbo s pitno vodo oz. oskrbovalnih območjih (50–1000 prebivalcev), 5 % na srednjih (1001–10.000 prebivalcev) in 2 % […]
Prekuhavanje vode je praviloma kratkoročen, nujen ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko kakovost pitne vode. S pravilnim prekuhavanjem uničimo ali inaktiviramo mikroorganizme v pitni vodi, ki so povzročitelji nalezljivih bolezni, ki se prenašajo z vodo.
Temperatura pitne vode je eden najpomembnejših parametrov, ki lahko vpliva na kakovost pitne vode. Hladna pitna voda je na splošno prijetnejšega okusa kot topla. Temperatura vpliva na hitrost kemijskih reakcij, na vsebnost anorganskih in organskih snovi v vodi in tako na vonj, barvo in okus. Višja temperatura vode omogoča rast nekaterih mikroorganizmov (NIJZ, 2014; WHO, […]
Za ohranjanje zdravstvene ustreznosti pitne vode od cisterne do končnega uporabnika je pomembno higiensko rokovanje z vodo med razdeljevanjem (končno distribucijo) od mesta iztoka iz cisterne in shranjevanjem vode doma oziroma na mestu uporabe pitne vode.
Kadar voda ogroža zdravje ljudi, mora upravljavec obvestiti uporabnike in jim posredovati navodila za ravnanje. Mikrobiološka onesnaženost je najbolj problematična pri malih vodovodih. Pitno vodo v primeru mikrobiološke onesnaženosti prekuhavamo, sicer pa omejimo njeno rabo.
Med naravnimi katastrofami, zlasti poplavami, se lahko živila onesnažijo s površinsko vodo, ki je mikrobiološko in kemično onesnažena in vsebuje nevarne mikroorganizme iz odplak in odpadnih voda kanalizacijskega sistema, mrtvih živali in ljudi.
V prispevku so predstavljena priporočila lastnikom objektov za vzdrževanje interne vodovodne napeljave.
Uredba o pitni vodi (Ur. l. RS, št. 61/2023) – 12. in 17. člen
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo pripravili letak s priporočili v primeru poplav, in sicer za preprečevanje nalezljivih bolezni in varnosti živil.