20. oktober – Svetovni dan osteoporoze: telesna dejavnost za močne kosti

Osteoporoza je presnovna bolezen kosti, za katero sta značilni nizka kostna masa in spremenjena struktura kostnega tkiva. Zavoljo tega kosti postanejo krhke in bolj lomljive, kar vodi v večje tveganje za zlome. S staranjem prebivalstva se povečuje delež bolnikov z osteoporozo, zato je eno ključnih sporočil ob Svetovnem dnevu osteoporoze, ki ga obeležujemo 20. oktobra, zgodnje prepoznavanje bolezni ter dejavnikov tveganja. Bolezen kljub temu, da v svetovnem merilu prizadene milijone ljudi, še vedno prepogosto ostaja neprepoznana in nezdravljena.

Teden zdravja v CKZ Piran

Od ponedeljka, 7. 10., do petka, 11. 10., je v Zdravstvenem domu Piran v Luciji potekal Teden zdravja, kjer smo sodelavci NIJZ OE Koper, skupaj z drugimi deležniki lokalnega okolja pripravili različne dejavnosti, povezane z zdravjem: delavnice in predavanja, brezplačne meritve, svetovanja strokovnjakov in stojnice, z namenom ohranjanja in krepitve zdravja, pa tudi spreminjanja in podpore v razmišljanju o spreminjanju nezdravih navad.

Rožnati oktober – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk

Oktober tradicionalno povezujemo z oranžnimi odtenki jeseni, hkrati je oktober tudi rožnat mesec, saj takrat obeležujemo mednarodni mesec osveščanja o raku dojkrožnati oktober. Tako je oktober tudi mesec, ko na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje – območna enota Maribor z različnimi aktivnostmi osveščamo o zdravem življenjskem slogu in pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk.

15. oktober – svetovni dan hoje: Naredimo prvi korak k zdravju in trajnosti

Hoja je najpreprostejša oblika telesne dejavnosti, saj zanjo ne potrebujemo nobenih posebnih pripomočkov in načrtovanja. Pomembna je le primerna obutev, prilagojena glede na okolje, zahtevnost terena in vreme. Hodimo lahko po opravkih, po stanovanju, do službe, šole ali pa gremo na sprehod, kjer je edini cilj hoje, da smo telesno dejavni. S hojo pa ne krepimo le našega zdravja, temveč prispevamo tudi k čistejšemu okolju in manjši porabi goriv in energije.

Nacionalna raziskava o ustnem zdravju 2024

Nacionalni inštitut za javno zdravje izvaja nacionalno raziskavo o ustnem zdravju. V Sloveniji se tovrstna raziskava letos izvaja drugič, prvič smo raziskavo izvedli že leta 2019. Namen raziskave je spremljanje trendov in stanja na področju skrbi za ustno zdravje, ter spremljanje in usmerjanje aktivnosti za krepitev in varovanje ustnega zdravja prebivalcev Slovenije.

Konzerviranje živil s sušenjem

Sušenje je najstarejši način konzerviranja živil, poznan že več stoletij. Nekatera živila vsebujejo že sama po sebi manj vlage in so zato obstojnejša (žitarice, oreščki). Pri živilih z večjim odstotkom vlage se mikroorganizmi in encimi lažje razmnožujejo in razvijajo, zato jih moramo sušiti, ali na drug način vezati vodo, da dosežemo boljšo oziroma daljšo obstojnost.

Varnost pred požarom doma

Doma lahko zmanjšamo nevarnost požara tako, da redno pregledujemo in smo pazljivi pri uporabi električnih in grelnih naprav (električne blazine, kaloriferji, likalniki, peči ipd.), ki so pogosti povzročitelji požarov, če ne delujejo pravilno. Pogost vzrok za požar je tudi dotrajana, poškodovana ali preobremenjena električna napeljava. Odkrite napake je treba čim prej odpraviti.

Cepljenje proti gripi priporočeno vsem, ki želijo pred boleznijo zaščititi sebe in svoje bližnje

Začelo se je obdobje v letu, ko so pogostejše virusne okužbe dihal. Med njimi je tudi gripa, za katero mnogi napačno mislijo, da je le »virozica« oziroma prehlad, kar pa nikakor ne drži. Gre za grožnjo javnemu zdravju, saj za gripo vsako leto v Sloveniji zboli med 100.000 in 200.000 ljudi, pri nekaterih pa lahko bolezen poteka z zapleti in je lahko celo smrtna.

Za dobro javno zdravje
Otroci

Trampolin

Podrobno
Cepljenje

Seznam koordinatorjev cepljenja

Podrobno
Nalezljive bolezni od A do Ž

Norice

Podrobno

Išči