Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Nacionalni inštitut za javno zdravje izvaja nacionalno raziskavo o ustnem zdravju. V Sloveniji se tovrstna raziskava letos izvaja drugič, prvič smo raziskavo izvedli že leta 2019. Namen raziskave je spremljanje trendov in stanja na področju skrbi za ustno zdravje, ter spremljanje in usmerjanje aktivnosti za krepitev in varovanje ustnega zdravja prebivalcev Slovenije.
Letošnji svetovni dan spanja je potekal pod geslom Enake pravice do spanja za globalno zdravje.
24. oktobra 2024 vas med 9. in 14. uro vabimo v sejno sobo Koroške gospodarske zbornice na strokovno srečanje ob obeležitvi svetovnega dne duševnega zdravja, ki letos poteka pod geslom: “Čas je, da damo prednost duševnemu zdravju na delovnem mestu.”
Svetovni dan hrane 2024, ki ga obeležujemo 16. oktobra, poteka pod geslom “Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost”. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob tem izpostavlja temeljno pravico do hrane kot ključu do trajnostne in boljše prihodnosti za vse.
Še pred sezono pogostih okužb dihal priporočamo določena cepljenja, ki zmanjšajo možnost, da bi zboleli, ter preprečujejo težji potek bolezni, resne zaplete in potrebo po zdravljenju v bolnišnici. Cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem. Nekaterim prebivalcem pa se priporočajo tudi druga cepljenja, kot so cepljenje proti covidu-19, proti pnevmokoknim okužbam in proti respiratornemu sincicijskemu virusu […]
Oktober tradicionalno povezujemo z oranžnimi odtenki jeseni, hkrati je oktober tudi rožnat mesec, saj takrat obeležujemo mednarodni mesec osveščanja o raku dojk – rožnati oktober. Tako je oktober tudi mesec, ko na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje – območna enota Maribor z različnimi aktivnostmi osveščamo o zdravem življenjskem slogu in pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk.
Festival duševnega zdravja Primorske 2024 se bo s številnimi dogodki osredotočal na pomembnost odprtosti, podpore in preventive pri skrbi za duševno zdravje, kar sovpada s svetovnimi priporočili za izboljšanje duševnega zdravja ter zmanjševanje stigme, povezane s samomorom, zasvojenostjo in nasploh težavami z duševnim zdravjem.
Hoja je najpreprostejša oblika telesne dejavnosti, saj zanjo ne potrebujemo nobenih posebnih pripomočkov in načrtovanja. Pomembna je le primerna obutev, prilagojena glede na okolje, zahtevnost terena in vreme. Hodimo lahko po opravkih, po stanovanju, do službe, šole ali pa gremo na sprehod, kjer je edini cilj hoje, da smo telesno dejavni. S hojo pa ne […]
Doma lahko zmanjšamo nevarnost požara tako, da redno pregledujemo in smo pazljivi pri uporabi električnih in grelnih naprav (električne blazine, kaloriferji, likalniki, peči ipd.), ki so pogosti povzročitelji požarov, če ne delujejo pravilno. Pogost vzrok za požar je tudi dotrajana, poškodovana ali preobremenjena električna napeljava. Odkrite napake je treba čim prej odpraviti.
Nacionalni inštitut za javno zdravje skladno z Zakonom o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva vodi Evidenco gibanja zdravstvenih delavcev in mreže zdravstvenih zavodov (NIJZ 16). Informacijska rešitev za podporo zbirki ima naziv Register izvajalcev zdravstvene dejavnosti in delavcev v zdravstvu (RIZDDZ). Namen zbirke je načrtovanje in spremljanje mreže javne zdravstvene službe, načrtovanje in spremljanje gibanja zdravstvenega kadra ter izvajanje sistemov zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja.
Cepiva in specifični imunoglobulini so visoko regulirani celostni biološki pripravki, namenjeni za učinkovito in varno ustvarjanje zaščitnega imunskega odziva na okužbo (aktivna oziroma pasivna imunost) pri cepljeni osebi.
Po preboleli nalezljivi bolezni ali okužbi se mnogi starši soočajo z vprašanjem, kdaj in pod kakšnimi pogoji je varno, da se njihov otrok ponovno vključi v vrtec ali šolo. Pravočasna vrnitev otroka v ustaljeni dnevni ritem je pomembna tako za njegovo zdravje in počutje kot tudi za celotno skupnost. Pri tem pa je ključnega pomena, […]
Sušenje je najstarejši način konzerviranja živil, poznan že več stoletij. Nekatera živila vsebujejo že sama po sebi manj vlage in so zato obstojnejša (žitarice, oreščki). Pri živilih z večjim odstotkom vlage se mikroorganizmi in encimi lažje razmnožujejo in razvijajo, zato jih moramo sušiti, ali na drug način vezati vodo, da dosežemo boljšo oziroma daljšo obstojnost.
Na Mariborski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob svetovnem dnevu duševnega zdravja (10. 10. 2024) organiziramo regijsko spletno strokovno srečanje z naslovom “Zasvojenosti: Vrtiljak duševnega zdravja”.