Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Telesna dejavnost

Mednarodni teden gibanja – bodite aktivni vsi!

Izkoristite priložnost za aktiven življenjski slog in se udeležite brezplačnih športno-rekreativnih in zdravju prijaznih dogodkov po Sloveniji v okviru mednarodnega Tedna gibanja 2025!

Cepljenje

Posvetovalna skupina za cepljenje (NITAG – National advisory committee on immunization)

Posvetovalna skupina za cepljenje (NITAG - National advisory committee on immunization - slovenska kratica PSC) deluje kot svetovalno telo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Duševno zdravje

V Kopru poteka tretji Festival duševnega zdravja

Ministrica za zdravje, dr. Valentina Prevolnik Rupel, župan Mestne občine Koper, Aleš Bržan, generalni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), izr. prof. dr. Branko Gabrovec, in predstojnik Centra za duševno zdravje pri NIJZ, asist. Matej Vinko, so danes slovesno odprli tretji Festival duševnega zdravja. Središče Kopra danes prežema festivalsko vzdušje, vse z namenom, da […]

Območna enota Nova Gorica

Pravila in splošni pogoji sodelovanja v nagradni križanki Programa Svit (NIJZ OE Nova Gorica)

Javni pozivi

Javni poziv št. 1/2025 za izbor zunanjih izvajalcev, ki bodo sodelovali pri izvedbi projekta Schools4Health za pripravo zdravih obrokov – ponovitev razpisa

Na podlagi sklepa strokovne komisije za pregled in ocenitev prijav prispelih na »Javni poziv št. 1/2025 za izbor zunanjih izvajalcev, ki bodo sodelovali pri izvedbi projekta Schools4Health za pripravo zdravih obrokov«, z dne 19. 5. 2025 se javni poziv ponovi zaradi premajhnega števila prijavljenih strokovnjakov.

Območna enota Murska Sobota

Preventivna delavnica za kolesarje in e-kolesarje

V sredo, 21. maja 2025 je  Agencija za varnost prometa v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ OE Murska Sobota) ter Policijo pripravila brezplačno preventivno delavnico za kolesarje in e-kolesarje v Murski Soboti.

Prehrana

Meso v vzgojno-izobraževalnih ustanovah

Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih v svojih navodilih ne razlikujejo izbir posameznih vrst mesa. Svetujejo pa vrtcem in šolam, da skladno z zakonodajo naročajo čim bolj kakovostna in prehransko ustreznejša živila, ki so lokalna in sveža. Pri tem svetujejo tudi večjo raznolikost in pestrost glede izbire posameznih vrst živil.

Moje okolje

Pogosta vprašanja o pitni vodi

Nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov s področja pitne vode.

Otroci

Trampolin

Skakanje na trampolinu je tvegana telesna aktivnost.

Cepljenje

Program cepljenja in zaščite z zdravili

Na podlagi prvega odstavka 25. člena Zakona o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za zdravje Pravilnik o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2021 (Uradni list RS, št. 89/21; str. 5200-5215):

Cepljenje

Seznam koordinatorjev cepljenja

Nacionalni in območni koordinatorji cepljenja:

Območna enota Kranj

Preventiva v družinski medicini za zmanjšanje bremena kroničnih nenalezljivih bolezni na Gorenjskem

Vabilo na strokovni posvet, 28. maj 2025

Nalezljive bolezni od A do Ž

Norice

Norice so zelo pogosta nalezljiva bolezen, ki se pojavlja po celem svetu in jo povzroča virus varičele zostra. Večina ljudi preboli norice v otroštvu. V Sloveniji zbolevajo predvsem otroci do 9. leta starosti, najpogosteje predšolski otroci. Izbruhi bolezni se pojavljajo predvsem v zimskih in zgodnjih spomladanskih mesecih, večinoma pri otrocih, ki obiskujejo vrtec ali osnovno […]

Varnost živil

Nevarno temperaturno območje za hitro pokvarljiva živila – med 5°C in 63°C

Če hrano pustimo predolgo na sobni temperaturi, se lahko bakterije kot so Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis, Escherichia coli O157:H7 in Campylobacter  razmnožijo do nevarne ravni, ki lahko povzroči bolezen.

Moje okolje

Toplotna obdelava živil

Za varnost živil je pomembno, da živilo pravilno toplotno obdelamo, saj z ustrezno temperaturo uničimo zdravju škodljive mikroorganizme. Toplotni postopek, ki je potreben za uničenje mikroorganizmov in njihovih spor variira glede na vrsto mikroorganizmov in način segrevanja. Z ozirom na vrsto toplotnega postopka lahko uničimo le del, večino ali pa vse vegetativne celice in spore.

Cepljenje

Navodila in priporočila za cepljenje

Navodila in priporočila za izvajalce cepljenja.

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Epidemiološko spremljanje hudo potekajočih akutnih okužb dihal v slovenskih bolnišnicah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa

Podrobno

Išči