Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Moje okolje

Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

V izrednih razmerah sta higienska priprava in rokovanje s hrano in pitno vodo ključnega pomena za zdravje. Podajamo priporočila kako ravnati z živili v teh razmerah.

Moje okolje

Varnost sestavin prehranskih dopolnil – vitamin C

Prekomeren vnos vitamina C preko prehranskih dopolnil v daljšem časovnem obdobju je lahko škodljiv in vodi v neželene stranske učinke pri občutljivejših populacijskih skupinah, pri posameznikih z ledvičnimi boleznimi, posameznikih s pomanjkanjem glukoza-6-fosfat dehidrogenaze in drugih kroničnih bolnikih.

Moje okolje

Varnost sestavin prehranskih dopolnil – vitamin D

Vitamin D ima posebno mesto med vitamini, poleg prehrane nastaja tudi v telesu s pomočjo sončne svetlobe. Izdelke z visokimi dnevnimi odmerki vitamina D bi občasno lahko uživali posamezniki s prepoznanim pomanjkanjem vitamina D. Uporaba pa ni priporočljiva pri otrocih, nosečnicah in doječih materah.

Moje okolje

Varnost sestavin prehranskih dopolnil – Polygonum multiflorum thunb

Pri uživanju prehranskih dopolnil, ki vsebujejo Polygonum multiflorum Thunb. (He Shou Wu) obstaja verjetnost tveganja za zdravje pri daljšem uživanju večjih odmerkov, pri občutljivejših populacijskih skupinah in pri posameznikih, ki že imajo bolezni jeter.

Moje okolje

Higienska stališča za higieno živil, namenjena delavcem v živilski dejavnosti / 2.st.

Predstavljena higienska stališča so namenjena kot gradiva za usposabljanje tistih zaposlenih delavcev v živilski stroki, ki imajo, glede na zahteve delovnega mesta, opravljeno predhodno izobraževanje za živilske poklice ali so bili dodatno usposobljeni za dela z določenimi odgovornostmi.

Moje okolje

Improvizirana ponudba živil – sejmi in javne prireditve

Sejem je ena najstarejših oblik organiziranega trga, kjer se srečujeta ponudba in povpraševanje.

Moje okolje

Osnovna higienska stališča za higieno živil, namenjena delavcem v živilski dejavnosti

Vsebine osnovnih higienskih stališč so kot enotna doktrinarna stališča za higieno živil pripravili Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ RS) in območni zavodi za zdravstveno varstvo (ZZV) na osnovi določil Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št.852/2004 z dne 29.4.2004 o higieni živil.

Moje okolje

Mleko in mlekomati

Mleko je izključno običajni izloček mlečnih žlez, dobljen z molžo različnih vrst živali, v našem okolju najpogosteje krav, ovac ali koz, brez kakšnega koli dodajanja ali odvzemanja. Je hkrati hrana in pijača ter spada med osnovna in zdravju koristna živila.

Moje okolje

Kvarjenje živil

Kvarjenje živil je naraven proces, ki poteka povsod, kjer delamo z živili. Zaradi kvarjenja se živilom poslabšajo organoleptične lastnosti, to so izgled, barva, vonj, okus, konsistenca, estetski videz. Skrajša se rok uporabnosti. Lahko se zmanjša hranilna vrednost in varnost živil.

Moje okolje

Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil

Kadar toplotno obdelane hrane, kuhane, pečene ali ocvrte, ne porabimo takoj in jo želimo shraniti, jo moramo hitro ohladiti in shraniti. Med ohlajanjem toplotno obdelanega živila lahko pride do razmnoževanja mikroorganizmov in tvorbe njihovih toksinov (strupov) v živilu.

Moje okolje

Zagotavljanje varne hrane na počitnicah

Kadar na potovanje ali počitnice s seboj vzamemo hrano, moramo poskrbeti za higiensko ravnanje z živili. Na pot običajno vzamemo že vnaprej pripravljena živila, zato so izrednega pomena varna priprava in pakiranje živil doma, varen prevoz in higiensko rokovanje z živili. Zelo pomembno je načrtovanje primerne količine živil, da hrane po nepotrebnem ne zavržemo.

Moje okolje

Nanotehnologija in živila

Nanotehnologija se je začela uporabljati tudi v živilski industriji (nanostrukturirana živila, detekcija patogenov in onesnaževal prisotnih v živilih in v kmetijstvu, materiali v stiku z živili). Uporaba nanotehnologije s seboj prinaša tudi potencialna tveganja za zdravje ljudi.

Moje okolje

Obrazec za poročanje o neželenih učinkih po uživanju prehranskih dopolnil

Uživate prehranska dopolnila in se vam je zgodilo, da ste izkusili neželene učinke (npr. slabost, bruhanje, rdečica, alergija, težave s krvnim tlakom)? Morda se je to zgodilo vašemu sorodniku, vaši stranki, pacientu? Naš namen je z vašo pomočjo osveščati javnost in preprečevati podobne dogodke pri ostalih uporabnikih.

Moje okolje

Varna hrana na potovanju – priporočila potnikom

Najpogostejša zdravstvena težava, s katero se srečujejo popotniki, je potovalna driska, ki se pojavi na potovanju ali kmalu po vrnitvi domov. Bolezen je posledica okužbe z bakterijami, virusi ali paraziti.

Moje okolje

Nasveti za potrošnike pri nakupu, prenosu/prevozu in shranjevanju živil

Za varnost živil v prodaji so odgovorni proizvajalci, prevozniki in prodajalci živil. Varnost zagotavljajo po načelih HACCP (Hazard analysis critical control point), ki temelji na prepoznavanju in obvladovanju kritičnih kontrolnih točk v živilih. Od nakupa dalje pa je za varnost živil odgovoren vsak potrošnik sam, zato mora ustrezno ravnati z živilom tudi po prevzemu in […]

Moje okolje

Higiena v domači kuhinji

V domačih kuhinjah se dnevno izvaja priprava obrokov hrane, v celoti ali kot dokončna priprava vnaprej pripravljenih jedi. Priprava in uživanje obrokov hrane v našem vsakdanjem življenju, kakor tudi ob posebnih priložnostih (praznikih), predstavlja eno od priložnosti za druženje družinskih članov, prijateljev, sproščen klepet ob hrani, za razvajanje čutov …

Za dobro javno zdravje
Duševno zdravje

V Kopru poteka tretji Festival duševnega zdravja

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje prijavljenih virusnih črevesnih bolezni

Podrobno

Išči