Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Bakterije se lahko nahajajo tudi v živilih. Koristne bakterije sodelujejo pri izboljšanju živila (fermentacija mlečnih izdelkov, vina, kislega zelja...), škodljive pa so tiste, ki povzročajo okužbe in zastrupitve. Predstavljene so bakterije, ki največkrat povzročajo okužbe in zastrupitve z živili.
Letna poročila
Zamrzovanje je običajen način podaljševanja obstojnosti živil ter ohranjanja prehranske in hranilne vrednosti. Zamrzovanje živil se uporablja že stoletja, ko so bili za ta način shranjevanja živil primerni zunanji pogoji. Zaradi nizkih temperatur zamrzovanje zelo zmanjša ali pa popolnoma prepreči razvoj mikroorganizmov. Oteži pa se tudi delovanje encimov, ki so sicer najbolj odporne snovi v živilu in počasi delujejo tudi med večmesečnim zamrzovanjem ter poslabšajo kakovost.
Botulizem je bolezen, ki jo povzroča strup, ki ga izloča bakterija, ki živi v zemlji, sladkih in slanih vodah, v črevesju človeka in živali. Če bakterija zaide v živila, v ugodnih pogojih tvori strup, ki deluje na živčni sistem tako, da povzroči ohromitve mišic. V Sloveniji je okužba redka. V zadnjih letih beležimo od nič […]
V ambulantah na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje opravljamo različne storitve. Naše delo je raznoliko, od antirabičnih obravnav, preventivnih cepljenj, obravnav potnikov pred potovanji v različne predele sveta in v zvezi s tem povezanimi svetovanji glede splošnih in specifičnih preventivnih ukrepov. Svetujemo v zvezi z incidenti in morebitnimi testiranji po njih. Spremljamo zdravstveno […]
Pomlad je čas, ko se s prebujanjem narave na prostem odvijajo številne aktivnosti. Med drugim ljudje pogosto zaidemo tudi v gozdove in druge predele, kjer pa na nas lahko prežijo klopi.
Slovenija sodi med države, kjer obstaja velika možnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Pri nas je daleč najpogostejša Lymska borelioza, sledi pa ji klopni meningoencefalitis (KME), proti kateremu se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem. Strokovnjaki opozarjajo na previdnostne ukrepe, saj se s toplejšim vremenom prične tudi aktivnost klopov, s tem pa se poveča verjetnost okužb, ki lahko resno ogrozijo naše zdravje.
Območna enota Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje vsak mesec pripravi poročilo o številu prijav nalezljivih bolezni.
Steklina je smrtno nevarna bolezen, ki se prenese z okužene živali na ljudi.
Poletje prinaša več druženja in novih poznanstev, pogosto pa tudi več spolne sproščenosti, kar lahko vpliva tudi na spolno vedenje mladih in odraslih.
Čezmerno uživanje soli v prehrani je pomemben dejavnik tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni in pomeni resno grožnjo za zdravje ljudi.
Nacionalni inštitut za javno zdravje od leta 2019 izvaja raziskave o izkušnjah pacientov z zdravstvenimi obravnavami na različnih nivojih in v različnih dejavnostih. Namen teh raziskav je dobiti vpogled v izkušnje z zdravstvenimi obravnavami neposredno s strani pacientov.
V septembru 2020 je Belgija pri semenih sezama zaznala prisotnost etilen oksida. Etilen oksid se na semenih sezama uporablja kot sredstvo za sterilizacijo v državah, kjer se ta hrana proizvaja. V EU uporaba etilen oksida pri pridelavi hrane ni dovoljena, ne glede na način pridelave (ekološko/konvencionalno). Največja vrednost ostanka etilen oksida je v EU zakonsko […]