Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Moje okolje

Bakterije v živilih

Bakterije se lahko nahajajo tudi v živilih. Koristne bakterije sodelujejo pri izboljšanju živila (fermentacija mlečnih izdelkov, vina, kislega zelja...), škodljive pa so tiste, ki povzročajo okužbe in zastrupitve. Predstavljene so bakterije, ki največkrat povzročajo okužbe in zastrupitve z živili.

Nalezljive bolezni

Epidemiološko spremljanje potrjenih primerov okužb s SARS-CoV-2 v Sloveniji

Letna poročila

Moje okolje

Zamrzovanje živil

Zamrzovanje je običajen način podaljševanja obstojnosti živil ter ohranjanja prehranske in hranilne vrednosti. Zamrzovanje živil se uporablja že stoletja, ko so bili za ta način shranjevanja živil primerni zunanji pogoji. Zaradi nizkih temperatur zamrzovanje zelo zmanjša ali pa popolnoma prepreči razvoj mikroorganizmov. Oteži pa se tudi delovanje encimov, ki so sicer najbolj odporne snovi v živilu in počasi delujejo tudi med večmesečnim zamrzovanjem ter poslabšajo kakovost.

Nalezljive bolezni od A do Ž

Botulizem

Botulizem je bolezen, ki jo povzroča strup, ki ga izloča bakterija, ki živi v zemlji, sladkih in slanih vodah, v črevesju človeka in živali. Če bakterija zaide v živila, v ugodnih pogojih tvori strup, ki deluje na živčni sistem tako, da povzroči ohromitve mišic. V Sloveniji je okužba redka. V zadnjih letih beležimo od nič […]

Nalezljive bolezni

Spolno prenesene okužbe v Sloveniji

Letna poročila

Cepljenje

Ambulante za cepljenje in potovalno medicino

V ambulantah na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje opravljamo različne storitve. Naše delo je raznoliko, od antirabičnih obravnav, preventivnih cepljenj, obravnav potnikov pred potovanji v različne predele sveta in v zvezi s tem povezanimi svetovanji glede splošnih in specifičnih preventivnih ukrepov. Svetujemo v zvezi z incidenti in morebitnimi testiranji po njih. Spremljamo zdravstveno […]

Nalezljive bolezni

Klopi lahko prenašajo bolezni – zaščitimo se pravočasno

Pomlad je čas, ko se s prebujanjem narave na prostem odvijajo številne aktivnosti. Med drugim ljudje pogosto zaidemo tudi v gozdove in druge predele, kjer pa na nas lahko prežijo klopi.

Nalezljive bolezni

Zaščita pred boleznimi, ki jih prenašajo klopi

Slovenija sodi med države, kjer obstaja velika možnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Pri nas je daleč najpogostejša Lymska borelioza, sledi pa ji klopni meningoencefalitis (KME), proti kateremu se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem. Strokovnjaki opozarjajo na previdnostne ukrepe, saj se s toplejšim vremenom prične tudi aktivnost klopov, s tem pa se poveča verjetnost okužb, ki lahko resno ogrozijo naše zdravje.

Območna enota Celje

Celjski epidemiološki vestnik

Območna enota Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje vsak mesec pripravi poročilo o številu prijav nalezljivih bolezni.

Cepljenje

Najpogostejša vprašanja in odgovori o uvedbi cepljenja proti KME v Program cepljenja

Nalezljive bolezni od A do Ž

Steklina

Steklina je smrtno nevarna bolezen, ki se prenese z okužene živali na ljudi.

Cepljenje

Zdrava spolnost poleti – zaščita ostaja ključnega pomena

Poletje prinaša več druženja in novih poznanstev, pogosto pa tudi več spolne sproščenosti, kar lahko vpliva tudi na spolno vedenje mladih in odraslih.

Prehrana

Sol in zdravje

Čezmerno uživanje soli v prehrani je pomemben dejavnik tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni in pomeni resno grožnjo za zdravje ljudi.

Podatki

PREMS

Nacionalni inštitut za javno zdravje od leta 2019 izvaja raziskave o izkušnjah pacientov z zdravstvenimi obravnavami na različnih nivojih in v različnih dejavnostih. Namen teh raziskav je dobiti vpogled v izkušnje z zdravstvenimi obravnavami neposredno s strani pacientov.

Območna enota Kranj

Bodi odgovoren do sebe – sodeluj v Programu Svit!

Moje okolje

Etilen oksid v hrani in tveganje za zdravje ljudi

V septembru 2020 je Belgija pri semenih sezama zaznala prisotnost etilen oksida. Etilen oksid se na semenih sezama uporablja kot sredstvo za sterilizacijo v državah, kjer se ta hrana proizvaja. V EU uporaba etilen oksida pri pridelavi hrane ni dovoljena, ne glede na način pridelave (ekološko/konvencionalno). Največja vrednost ostanka etilen oksida je v EU zakonsko […]

Za dobro javno zdravje
eZdravje

Uvedba elektronskega delovnega naloga za fizioterapijo

Podrobno
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa

Podrobno

Išči