Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Mleko je izključno običajni izloček mlečnih žlez, dobljen z molžo različnih vrst živali, v našem okolju najpogosteje krav, ovac ali koz, brez kakšnega koli dodajanja ali odvzemanja. Je hkrati hrana in pijača ter spada med osnovna in zdravju koristna živila.
Kvarjenje živil je naraven proces, ki poteka povsod, kjer delamo z živili. Zaradi kvarjenja se živilom poslabšajo organoleptične lastnosti, to so izgled, barva, vonj, okus, konsistenca, estetski videz. Skrajša se rok uporabnosti. Lahko se zmanjša hranilna vrednost in varnost živil.
Zavod Republike Slovenije za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje organizira 11. posvet Kemijska varnost za vse: CMR* snovi od blizu.
Grelniki vode so zelo priročni, saj nam omogočajo hitro pripravo toplih napitkov. Z večjimi grelniki lahko hitro segrejemo vodo tudi za hitrejše kuhanje drugih jedi npr. testenin in podobno.
Policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) predstavljajo veliko skupino organskih spojin, katerih izpostavljenost iz hrane in okolja je treba zaradi njihovih negativnih vplivov na zdravje zmanjševati na najnižjo možno raven. Se ne akumulirajo, vendar se v telesu intenzivno presnavljajo, pri čemer nastajajo produkti, ki so lahko rakotvorni.
Voda v plastenkah je praktična za uporabo, zato ljudje vse pogosteje posegajo po njej. Pri tem pa se porajajo vprašanja o njeni kakovosti v primerjavi z vodo iz vodovoda. Za razjasnitev nekaterih dilem smo pripravili nekaj odgovorov na najpogosteje zastavljena vprašanja.
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in Uradom za kemikalije že deseto leto zapored organiziramo posvet pod splošnim naslovom »Kemijska varnost za vse« Vsako leto se posvečamo drugi tematiki, kar izpostavimo z delovnim podnaslovom konkretnega posveta.
Premazi sodijo med materiale v stiku z živili, za katere trenutno ne obstaja specifična evropska zakonodaja.
Kadar na potovanje ali počitnice s seboj vzamemo hrano, moramo poskrbeti za higiensko ravnanje z živili. Na pot običajno vzamemo že vnaprej pripravljena živila, zato so izrednega pomena varna priprava in pakiranje živil doma, varen prevoz in higiensko rokovanje z živili. Zelo pomembno je načrtovanje primerne količine živil, da hrane po nepotrebnem ne zavržemo.
Nanotehnologija se je začela uporabljati tudi v živilski industriji (nanostrukturirana živila, detekcija patogenov in onesnaževal prisotnih v živilih in v kmetijstvu, materiali v stiku z živili). Uporaba nanotehnologije s seboj prinaša tudi potencialna tveganja za zdravje ljudi.