Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Nalezljive bolezni od A do Ž

Streptokokno vnetje žrela (streptokokna angina, faringitis ali tonzilitis)

Streptokokno vnetje žrela (tudi streptokokna angina, faringitis ali tonzilitis) je ena najpogostejših nalezljivih bolezni, ki jo najpogosteje povzroča okužba s Streptococcus pyogenes skupine A (GAS – Group A Streptococci).

Duševno zdravje

Vsakdo od nas lahko nudi psihološko prvo pomoč

Duševno zdravje je nepogrešljiv in pomemben del našega zdravja, zato mu 10. oktobra ob obeležitvi Svetovnega dneva duševnega zdravja posvečamo posebno pozornost. Duševne stiske in težave lahko v vsakem trenutku prizadenejo kogarkoli izmed nas. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije se bo v življenju z duševnimi težavami srečal vsak četrti med nami. Duševne težave in bolezni so še vedno stigmatizirane, stigma pa lahko vpliva na odlašanje iskanja pomoči in podpore. Kot se lahko vsi srečamo z duševno stisko, smo prav tako vsi lahko pomemben vir pomoči in podpore nekomu drugemu. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo v sklopu Programa MIRA, Nacionalnega programa za duševno zdravje, pripravili program Psihološka prva pomoč. Program je prilagojen splošni javnosti in nudi konkretne informacije o tem, kako prepoznati osebo, ki je v duševni stiski, kako k njej pristopiti in ji pomagati.

Varnost živil

Riba napihovalka in njen strup tetrodoksin (TTX), jed fugu

Ribe napihovalke so ribe iz družine Tetraodontidae, ki so ene najbolj strupenih živali na svetu. Kožo imajo golo ali pokrito z drobnimi trni. Domujejo predvsem v morjih jugovzhodne Azije. Riba napihovalka je dobila ime po svoji značilni zračni vreči, ki je slepi privesek prebavila. Kadar se riba čuti ogroženo, se napihne – pogoltne vodo, da […]

Cepljenje

Obisk direktorice Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) v Sloveniji

Moje okolje

Bakterije v živilih

Bakterije se lahko nahajajo tudi v živilih. Koristne bakterije sodelujejo pri izboljšanju živila (fermentacija mlečnih izdelkov, vina, kislega zelja...), škodljive pa so tiste, ki povzročajo okužbe in zastrupitve. Predstavljene so bakterije, ki največkrat povzročajo okužbe in zastrupitve z živili.

Življenjski slog

Izsledki 23. izvedbe raziskave o vplivu pandemije na življenje (SI-PANDA)

Pandemija covida-19 je pomembno zaznamovala vsa področja človekovega življenja, tako v Sloveniji kot po svetu. Z namenom boljšega razumevanja vedenja ljudi v povezavi s krizno situacijo, tako glede upoštevanja priporočenih ukrepov kot tudi vpogleda v spremembe v njihovem življenjskem slogu, fizičnem in duševnem zdravju, je Nacionalni inštitut za javno zdravje že 4. decembra 2020 pričel […]

Moje okolje

Ravnanje s kuhinjskimi odpadki

Vsak prebivalec Slovenije v enem letu v povprečju proizvede skoraj pol tone različnih vrst komunalnih odpadkov in prav tako prebivalci na območju EU.

Območna enota Murska Sobota

Likovni natečaj na temo spodbujanja nekajenja, »Goreče sporočilo: svobodni!«

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje OE Murska Sobota smo za pomurske šolarje in dijake  pripravili likovni natečaj o pomenu zdravih izbir, pod imenom »Goreče sporočilo:  svobodni!«.

Tobačni in povezani izdelki

31. januar – Dan brez cigarete

Dan brez kajenja naj postane življenje brez kajenja

Podatki

Povpraševanje po podatkih

Če na naših straneh niste našli želenega, vas vabimo, da nam svoja vprašanja sporočite preko statistične pisarne.

Območna enota Maribor

31. januar – Dan brez cigarete

Dan brez cigarete vsako leto obeležujemo 31. januarja z namenom opozarjanja na hude posledice uporabe tobaka ter spodbujanja kadilcev k opustitvi kajenja.

Alkohol

Vabilo k sodelovanju v raziskavi o informacijah na embalaži alkoholnih pijač

Moje okolje

Krom, njegove značilnosti in vpliv na človeka in okolje

Krom je za človeka esencialni element, ki ga v zadostnih količinah zaužijemo s pestro in uravnoteženo prehrano. Krom je v hrani rastlinskega ali živalskega izvora prisoten v trivalentni obliki. Referenčni dnevni vnos je nizek in za odraslega predstavlja med 30 in 100 mikrogramov. Krom je kovina, ki tvori različne spojine. Kromov trioksid (šestvalentni krom) lahko […]

Spanje

24-urno gibalno vedenje

Naš dan je sestavljen iz skupka vedenj, o katerih po navadi zavestno niti ne razmišljamo. Največkrat se v vsakdanjem življenju poslužujemo dnevne rutine, ki nam pobere čim manj energije, pa naj si gre za običajno pot v službo ali opravljanje nujnih hišnih opravil, ki nam jemljejo dragoceni prosti čas. Prav tako si večino vedenj (kot […]

Spanje

Moč spanja

Urejeno spanje je osnovna človekova potreba in je bistvenega pomena za dobro duševno in telesno zdravje. Skladno s priporočili spi le dobra tretjina odraslih in dobra petina mladostnikov. Ker je urejeno spanje povezano z boljšo kakovostjo življenja v vseh starostnih obdobjih, je ozaveščanje javnosti o pomenu spanja in priporočilih za zdravo spanje, ki jih je izdala Svetovna zveza za spanje, pomembno za javno zdravje.

Mediji

Svetovni dan spanja 2022 – Dober spanec, bister um, vse dobro

V petek, 18. marca 2022, že petnajstič zapored obeležujemo svetovni dan spanja, tokrat pod sloganom "Dober spanec, bister um, vse dobro". Svetovni dan spanja je mednarodno priznan dogodek, ki poteka pod okriljem Svetovne zveze za spanje (World Sleep Society - WSS), in je namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na zdravje ter preprečevanju in obvladovanju motenj spanja v vseh obdobjih življenja

Za dobro javno zdravje
Prehrana

Vnos soli pri prebivalcih Slovenije presega priporočene vrednosti. Kakšno vlogo ima pri tem kruh?

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Cepljenje

Pojasnilna dolžnost pred cepljenjem

Podrobno