Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Moje okolje

Dostava hrane – catering

Dostava hrane in pijače na dom pomeni, da obrat za pripravo in dostavo jedi dobavlja naročnikom jedi v njihove prostore, lahko tudi postrežno in z dodatnimi storitvami (catering).

Moje okolje

Živila s pretečenim datumom minimalne trajnosti so lahko v prometu

Slovenija je v 2014 uvedla spremenjeno prakso označevanja živil – prodajajo se lahko tudi živila s pretečenim datumom minimalne trajnosti. Tako naj bi srednjeročno zmanjšali količino zavržene hrane. Vlada še pričakuje, da bo s tem omogočena delitev viškov hrane socialno ogroženim, humanitarne organizacije pa bodo lažje dobile in upravljale presežke hrane.

Moje okolje

NIJZ odsvetuje uporabo koloidnega srebra (nano srebra)

Uporaba izdelkov, ki vsebujejo koloidno srebro narašča, kar prinaša dodatna, še ne dovolj raziskana tveganja v primerjavi s tveganji pri tradicionalni rabi srebra.

Moje okolje

Dioksini – vprašanja in odgovori

Dioksini so onesnaževalci okolja, ki se jih bojimo, saj so v večjih koncentracijah zelo strupena umetno narejena snov, čeprav ne najbolj strupena znana kemikalija – te so iz rastlinskih (npr. ricin) ali bakterijskih vrst (toksin botulin).

Moje okolje

Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

Sladoled je občutljivo živilo, ki je pogosto vzrok črevesnih težav pri ljudeh, zato zahteva posebne pogoje shranjevanja in higiensko ravnanje. Zastrupitev s sladoledom je lahko resna, včasih celo usodna.

Moje okolje

Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

Uživanje nekaterih živil je zaradi načina njihove priprave ali lastnosti surovin še posebej tvegano.

Moje okolje

Mikrovalovna pečica

V prispevku so predstavljena stališča in priporočila Svetovne zdravstvene organizacije.

Moje okolje

Svinec v živilih

Svinec je strupena kovina. Za zdravje ljudi je nevaren v primeru uživanja ali vdihavanja hlapov. V manjših količinah je svinec naravno prisoten v tleh skoraj povsod. Zaradi človekove rabe, zlasti zaradi rudarjenja, taljenja rude, livarstva, izgorevanja fosilnih goriv, pa so ponekod njegove koncentracije v okolju povečane. Pojavlja se v tleh, morju, kopenskih vodah in v […]

Hrup

Hrup in zdravje

Okoljski hrup ima na zdravje ljudi lahko več negativnih učinkov. Med temi učinki so: poškodbe sluha, motnje spanja, vznemirjenost, zmanjšanje učinkovitosti pri delu ali učenju, motnje pri pogovoru, vpliv na delovanje srčno-žilnega sistema, psihofiziološki učinki in vpliv na socialno vedenje.

Kemijska varnost

Dioksini in poliklorirani bifenili (PCB) – prehranska izpostavljenost prebivalcev Slovenije in ocena tveganja za zdravje ljudi

Dioksini in poliklorirani bifenili (PCB) predstavljajo veliko skupino halogeniranih organskih spojin v skupini okoljskih onesnaževal, katerih izpostavljenost iz hrane in okolja je treba zaradi njihovih negativnih vplivov na zdravje zmanjševati na najnižjo možno raven.

Kemijska varnost

Gradiva za izvedbo programa Pazi, uporabi varno!

Vsebina programa kemijske varnosti »Pazi, uporabi varno!« vključuje pripravo didaktičnega gradiva za spoznavanje piktogramov, ki označujejo nevarne lastnosti kemikalij.

Kemijska varnost

O programu Pazi, uporabi varno!

Vsebina programa je ozaveščanje otrok in mladostnikov o nevarnih lastnostih kemikalij in seznanjanje s piktogrami, ki označujejo te nevarne lastnosti. Program vključuje predstavo z naslovom Napo v kraljestvu nevarnih snovi in didaktična gradiva za prepoznavanje nevarnosti.

Javna naročila

Izvajanje storitve nacionalnega klicnega centra v sklopu nacionalnega razpisa za izboljševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev

Javna naročila

Nadgradnja opreme IT sistemske infrastrukture eZdravja

Javna naročila

Nakup robnih mrežnih pregrad z licencami in nadzornim sistemom

Javna naročila

Objava e-izdaje znanstvene revije Zdravstveno varstvo, uporaba programa Editorial manager in indeksacija v bazah – Online publication of the scientific journal Zdravstveno varstvo, use of the Editorial Manager programme and indexing in databases

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Yellow fever

Podrobno
Prepovedane droge

Agencija Evropske unije za droge (EUDA)

Podrobno
Nenalezljive bolezni

JACARDI v znanstvenih publikacijah

Podrobno