Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Prehrana

Delavnica o pripravi zdravju koristnih obrokov

V okviru pridobitve simbola Prava izbira je bilo izvedeno prvo brezplačno usposabljanje za ponudnike študentske prehrane, sestavljeno iz teoretičnega modula in praktične delavnice priprave jedi. Udeležba na usposabljanju je eden od pogojev za pridobitev simbola Prava izbira, drugi pogoj pa je izpolnjena vloga s kosili, ki kandidirajo za pridobitev simbola Prava izbira.

Prehrana

Izšel je priročnik Zakuhajmo pravo izbiro

Prehrana

Ali nam lahko sladkor škodi?

Na policah trgovin so na voljo številni živilski izdelki, ki vsebujejo sladkor. Najdemo ga tudi v proizvodih, kjer ga ne pričakujemo. Prevelika količina sladkorja pa nam lahko povzroči veliko težav.

Prehrana

Znižujemo trans maščobe v prehrani

Zmerno uživanje priporočenih maščob je v skladu s prehranskimi smernicami del uravnotežene prehrane, saj poleg tega, da so vir energije, vsebujejo tudi nujno potrebne (esencialne) maščobne kisline in v maščobah topne vitamine (A, D, E, K). V naši prehrani pa se z uporabo delno hidrogeniranih maščob pojavljajo tudi neželene transmaščobe.

Prehrana

Z vodo do boljših ocen!

Tekočina je zelo pomembna za dobro delovanje vseh telesnih in duševnih funkcij. Voda je bistvena sestavina človeškega organizma in pri odraslih predstavlja dve tretjini telesne mase, pri majhnih otrocih pa celo do tri četrtine.

Prehrana

Mit ali resnica – kje iskati verodostojne informacije s področja prehrane?

Mesec oktober je že vrsto let posvečen hrani, saj 16. oktobra obeležujemo svetovni dan hrane. Po podatkih nacionalnih raziskav se v Sloveniji zdravo in pretežno zdravo še vedno prehranjuje manj kot polovica prebivalstva. V naši prehrani je še vedno premalo sadja, predvsem pa zelenjave in prehranske vlaknine, ki so pomembni prehrambeni varovalni dejavniki pred kroničnimi […]

Prehrana

Omejitev trans maščob v živilih

Ocena tveganja za zdravje na osnovi podatkov nacionalne raziskave »Trans maščobe v živilih«, ki jo je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje, je pokazala, da so na našem trgu še vedno prisotna živila z visoko vsebnostjo trans maščob, ki nepotrebno ogrožajo zdravje prebivalcev.

Prehrana

Post in postenje

Pri ohranjanju zdravja je pomembno tudi zdravo prehranjevanje z uravnoteženo prehrano primerne energijske in hranilne gostote, razporejeno na 3-5 obrokov dnevno. Kljub temu se ljudje iz različnih razlogov odločajo za postenje (npr. verskih, kulturnih …). Pri tem razlikujemo med popolnim postom (ob zadostnem vnašanju vode) in delnim postom, ko omejujemo zgolj določena živila ali pa […]

Prehrana

Rezultati raziskovalnega projekta »Trans maščobe v živilih«

V Sloveniji je bil v lanskem letu uveljavljen Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih, ki je proizvajalcem živil postavil enoletno prehodno obdobje za prilagoditev sestave živil. To prehodno obdobje se izteče 7. aprila 2019, ko ne bo več dovoljeno tržiti živil z več kot 2 g industrijsko dodanih trans maščob na […]

Prehrana

Prehrana starejših v in po času COVID19

Prehod v staranje je postopen proces, v katerem se spreminja sestava telesa: zmanjšuje se delež funkcionalne mase (mišična masa, kostna masa) in povečuje delež maščobnega tkiva. Zaradi tega se v procesu staranja pogosto razvijeta sarkopenija in debelost. Oboje neposredno prispeva k presnovnim spremembam, kar povzroča spremenjeno potrebo po energiji in posameznih hranilih. Bolj se bo potrebno zavedati tveganj in posledic prekomerne teže, sarkopenije in podhranjenosti pri starajočem se prebivalstvu na vseh ravneh oskrbe. Upravljanje teh tveganj zahteva multidisciplinaren, celosten pristop, glede na telesne, duševne, socialne in kulturne vidike vsakega posameznika, in to ne le na zdravstveni ravni, ampak tudi na ravni skupnosti ter celotnega družbenega okolja.

Prehrana

Svetovni dan hrane 2020

Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Tako Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.« izpostavlja pandemijo COVID-19, ki je pomembno zaznamovala leto 2020 tudi s prehranskega vidika. To obdobje nas je opomnilo, da je lahko dostop do zdravju koristne in varne hrane otežen, predvsem za revne in ranljive skupine. Po oceni FAO trpi zaradi lakote 8,9 % svetovnega prebivalstva, za kar se med drugim krivi tudi nestabilne gospodarske razmere na svetovnih trgih, ki se zaradi pandemije še slabšajo. Za Slovenijo je značilno, da smo v veliki meri odvisni od uvoza hrane, kar povečuje naše tveganje za prehransko varnost. Pri tem želimo opozoriti na evropsko strategijo »Od vil do vilic«, ki opozarja na pomembnost lokalnih prehranskih sistemov, ki omogočajo razvoj in ohranjanje domačega kmetijstva pri zagotavljanju trajnostne oskrbe s hrano.

Mediji

14. november 2020 – Svetovni dan sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen prizadene veliko ljudi vseh starosti in zbolevajo vedno mlajši. Z ukrepi za zdrav način življenja, z zgodnjim odkrivanjem in z zagotavljanjem dostopne in kakovostne zdravstvene obravnave lahko pomembno prispevamo k preprečevanju te bolezni oziroma odložimo njen pojav na kasnejši življenjsko obdobje, k boljšim izidom zdravljenja in k večji kakovosti življenja bolnikov s sladkorno boleznijo. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izdali dve elektronski publikaciji, in sicer 1. skrajšano in dopolnjeno elektronsko verzijo »Ožjega nabora kazalnikov za spremljanje obvladovanja sladkorne bolezni v Sloveniji« in »Obvladovanje sladkorne bolezni – ključni podatki za leto 2019«

Nalezljive bolezni od A do Ž

Sifilis

Sifilis je spolno prenosljiva okužba z bakterijo Treponema pallidum, ki lahko, če ni pravilno zdravljena, povzroči dolgotrajne zaplete in celo smrt. Sifilis po trajanju delimo na zgodnji sifilis (do enega leta) in pozni sifilis, po načinu okužbe pa na prirojeni in pridobljeni sifilis.

Prehrana

Dan slovenske hrane

V luči aktualnega epidemiološkega dogajanja ima obeleženje dneva slovenske hrane letos zagotovo velik pomen. V času, ko smo doživeli zapiranje državnih in občinskih meja, ko je na trgovskih policah za krajši čas zmanjkalo kvasa in pecilnega praška, ko ni več samoumevno, da za prehrano šolajočih se otrok in mladostnikov v času pouka poskrbijo v šolski kuhinji, ko malica za zaposlene ni povsod na dosegu roke, ugotavljamo (mogoče pozabljeno): da (pre)hrana predstavlja najpomembnejšo družbeno dobrino.

Prehrana

Izboljšajmo navade in podprimo zdravje z jubilejnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom

Tretji petek v novembru, ponovno obeležujemo dan slovenske hrane, ki ga je vlada razglasila že leta 2012. Že deseto leto po vrsti, na ta dan poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, kjer poudarjamo pomen zajtrka in uživanja sestavin lokalnega izvora. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v prid našega zdravja tudi ob letošnji obeležitvi spodbuja koristne spremembe naših prehranjevalnih navad. Rezultati nedavne nacionalne prehranske raziskave SI.Menu kažejo, da navkljub nekaterim spodbudnim trendom, velik delež prebivalcev še vedno opušča zajtrk, uživa premalo zelenjave, premalo posega po polnovrednih izbirah in zlasti zaužije premalo rib, čeprav bi optimalno uživanje teh skupin živil koristilo našemu zdravju in tudi delovanju našega imunskega sistema.

Prehrana

Svetovana previdnost pri nabiranju čemaža

Pomlad je čas, ko v gozdu zadiši po čemažu. Pri nabiranju moramo biti previdni, da ga ne zamenjamo za jesenski podlesek ali šmarnico. Zaradi svoje arome in okusa je cenjen v kulinariki, saj ponuja veliko možnosti za ustvarjanje. Pri nekaterih je celo bolj priljubljen kot česen. Iz njega izdelujemo namaze, kuhamo juhe, rižote in omlete ter ga vključujemo kot začimbo v solate.

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Integrirano mrežno spremljanje gripe, covid-19 in ostalih akutnih okužb dihal v sezoni 2025/2026

Podrobno
Projekti

Srečanje Nacionalnega vozlišča PARC – december 2024

Podrobno

Išči