MOSA

MOSA

Ne spreglejte
Najnovejše

Namen MOSE je vzpostavitev nadorganizacijske entitete MOSA, ki bo povezovala akterje, ki v Sloveniji delujejo na področju preprečevanja in zmanjševanja škodljivih posledic pitja alkohola. Namen MOSE je tudi oblikovanje in vzdrževanje učinkovitega informacijskega vozlišča o: akterjih, ki delujejo na področju alkohola, raziskavah, ki so bile na področju alkoholne problematike narejene v Sloveniji ter preventivno promocijskih programih. Nadalje je namen projekta dobiti vpogled v to, kako alkoholno politiko ocenjujejo in razumejo ključni akterji, ki delujejo na področju alkohola, bodisi strokovno, politično ali zasebno. MOSA želi vplivati na razvoj slovenske alkoholne politike v smeri vpeljevanja ukrepov, ki so dokazano učinkoviti v preprečevanju in zmanjševanju tveganega in škodljivega pitja alkohola.

  • MOSA izpostavlja, da je alkohol lahko problem in da ga je treba reševati celostno, sistematično, medsektorsko interdisciplinarno in usklajeno.
  • MOSA zbira in analitično strukturira informacije, ki so pomembne za oblikovanje alkoholne politike in programov za preprečevanje in zmanjševanje tvegane in škodljive rabe alkohola,
  • MOSA vsem zainteresiranim posreduje strukturirane informacije s področja alkoholne problematike v Sloveniji (o programih, akterjih, raziskavah, novostih, ipd.) in tujini (novosti, dogodki, raziskovalni izsledki, razvoj alkoholne politike, ipd.).
  • MOSA spodbuja ljudi, da poročajo o kršitvah zakonodaje s področja alkoholne problematike, odpirajo vprašanja za diskusijo in posredujejo ideje o tem, kako bi lahko naslovili in reševali konkretne probleme povezane z alkoholom.
  • MOSA povezuje akterje, ki v Sloveniji delujejo na področju alkoholne problematike.
  • Delovanje MOSA je usklajeno s prioritetami na področju alkoholne problematike, ki jih izpostavljata stroka in Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

Več informacij na www.infomosa.si

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno