Spanje

Mednarodno priznanje za slovenske strokovnjake in aktivnosti o pomenu spanja

Spanje

Letošnji svetovni dan spanja je potekal pod geslom Enake pravice do spanja za globalno zdravje.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 16.10.2024
Objavljeno: 16.10.2024

NIJZ je skupaj s partnerji pripravil več aktivnosti z namenom krepitve ozaveščenosti o pomenu zdravega spanja za zdravje. Med več kot 400 prijavljenimi aktivnostmi iz različnih držav je Svetovna zveza za spanje prepoznala naše delo kot izstopajoče.

Prejeli smo mednarodno priznanje, ki bo podeljeno na otvoritveni slovesnosti kongresa World Sleep 2025 v Singapurju.

Izpostavili so izjemnost aktivnosti za ozaveščanje o pomenu zdravega spanja ob svetovnem dnevu spanja 2024.

Zahvala gre vsem sodelujočim, ki so kakorkoli sodelovali pri obeležitvi svetovnega dneva spanja 2024. Pregled vseh aktivnosti v angleškem jeziku najdete na spletni strani Svetovne zveze za spanje.

Spanje je ključnega pomena za številne biološke funkcije, ki optimizirajo delovanje celotnega telesa, od genov do vedenja. Zdravo spanje je steber zdravja, enakovreden prehrani in telesni dejavnosti. Med spanjem telo obnavlja celice in odstranjuje odpadne produkte presnove. Pripomore k boljšemu razpoloženju in uravnavanju čustev ter podpira zdrav, uravnotežen imunski odziv. V spanju predelamo nepomembne spomine in jih zbrišemo, da pripravimo možganske zmogljivosti za pomnjenje naslednji dan. Naštetih je le nekaj ugodnosti, ki nam jih ponuja skrb za urejeno spanje.

Po vzoru preteklih obeležitev svetovnega dneva spanja, smo tudi letos skupaj s partnerji objavili medsektorsko in medinstitucionalno usklajeno izjavo, v kateri smo poleg rdeče niti svetovnega dne nanizali tudi najaktualnejše informacije s področja spanja v Sloveniji ter tako medije spodbudili k objavi strokovno relevantnih prispevkov. Izjava je dostopna na povezavi.

Posebno pozornost smo letos namenili spanju pri otrocih in mladostnikih, ki so še posebej dovzetni za pomanjkanje spanja. Nezadostno spanje v zgodnjem obdobju življenja lahko vodi do vedenjskih težav, neustrezni spalni vzorci pa se pogosto prenašajo v odraslo dobo.

Z namenom spodbujanja zdravega spanja pri otrocih in mladostnikih smo v sklopu letošnje obeležitve svetovnega dneva spanja pripravili klikabilen e-letak »Urejeno spanje za vse«. Letak ponuja dostop do vseh aktualnih pisnih in video vsebin na temo spanja, ki smo jih na NIJZ pripravili za otroke, mladostnike ter strokovne delavce, ki z njimi prihajajo v stik. Ob podpori Zavoda RS za šolstvo smo ga posredovali učiteljem v osnovnih šolah, prejeli so ga tudi vodje programov Zdrave šole, Zdravi vrtci in Skupaj za zdravje. Letak je dostopen na povezavi.

Posnetke zanimivih predavanj letošnjega nacionalnega strokovnega srečanja z naslovom Otroci in spanje, ki je potekalo 21. marca 2023, najdete na povezavi. Vabljene strokovnjakinje so skupaj s 492 zainteresiranimi poslušalci razpravljale o pomenu spanja za rast in razvoj otrok, krepitvi zdravih rutin ter upravljanju časa pred zaslonom. Verjamemo, da smo z uspešno izvedenim srečanjem dodali svoj kamenček v mozaik kulture zdravega spanja.

V okviru sodelovanj z Ministrstvom za zdravje in Ministrstvom za kulturo, je nastal izbor kakovostne literature za otroke in starše/strokovne delavce z naslovom Sanje in spanje v otroškem leposlovju in poučnih knjigah. Seznam je bil predstavljen na Kulturnem bazarju in je dostopen je na naslednji povezavi. V okviru slednjega smo sodelovali tudi na medsektorskem dogodku Kako zdravo zazibamo otroka v spanec, kjer smo predstavili temelje zdravega spanja in sodelovali na okrogli mizi. V sodelovanju z Ministrstvom za zdravje smo pripravili tudi s stojnico, na kateri so bili poleg ostalih gradiv predstavljeni plakati o pomembnosti spanja pri otrocih in brošura Energijske pijače niso za otroke in mladostnike (povezava).

Zavedamo se, da je lokalna raven ukrepanja pomemben del skupnega odzivanja na zaznano breme pomanjkanja spanja pri mladostnikih. Z namenom ocene stanja smo izvedli raziskavo NASPAN.si med celjskimi osmošolci, ki nam bo nudila dragocen uvid v stališča, prepričanja, zaznane ovire, koristi in podporo mladostnikov pri krepitvi zdravih spalnih navad. Izsledki raziskave bodo uporabljeni za načrtovanje skupnostnega ukrepanja na področju zdravega spanja mladostnikov v lokalnih okoljih.

Za dobro javno zdravje
Spanje

Mednarodno priznanje za slovenske strokovnjake in aktivnosti o pomenu spanja

Podrobno
Prehrana

Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost

Podrobno
Območna enota Maribor

Rožnati oktober – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk

Podrobno