Informacije o cepivih – cepiva in specifični imunoglobulini

Cepiva in specifični imunoglobulini so visoko regulirani celostni biološki pripravki, namenjeni za učinkovito in varno ustvarjanje zaščitnega imunskega odziva na okužbo (aktivna oziroma pasivna imunost) pri cepljeni osebi.

Zadnje posodobljeno: 27.08.2018
Objavljeno: 27.08.2018

Cepiva in imunoglobulini se proizvajajo po najvišjih standardih varnosti. Med postopkom registracije se posebej skrbno presojajo z vidika učinkovitosti in varnosti. Dovoljenje za promet izda organ pristojen za zdravila, ki na osnovi dokumentacije potrdi, da so varna in učinkovita. Ko so v uporabi, se stalno spremljajo in ocenjujejo z vidika varnosti in učinkovitosti.

Informacije o drugih cepivih (povzetki glavnih značilnosti zdravil – SPC in navodila za uporabo – PIL)

 

Tiomersal in cepiva

 

Zdravila za izvajanje programa cepljenja:

  • bakterijska cepiva (davica, meningokokne okužbe, okužbe s hemofilusom influenzae tipa B (Hib), oslovski kašelj, pnevmokokne okužbe, tetanus, tifus, tuberkuloza)
  • virusna cepiva (gripa, hepatitis A, hepatitis B, klopni meningoencefalitis, mumps, norice, okužbe s humanimi virusi papiloma (HPV), ošpice, otroška paraliza, pasovec (Herpes zoster), rdečke, respiratorni sinicijski virus (RSV), rotavirusne okužbe, rumena mrzlica, steklina)
  • kombinacije bakterijskih virusnih cepiv (davica, okužbe s hemofilusom influenzae tipa B (Hib), oslovski kašelj, otroška paraliza, tetanus)
  • specifični imunoglobulini.

 

Cepiva proti posameznim boleznim

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Dnevno spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Ambulante za cepljenje in potovalno medicino

Podrobno
Podatki

Koledar objav za leto 2023

Podrobno