Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Pravilna prehrana v času nosečnosti je pomembna tako za mater kot za otroka. Otroku namreč zagotavlja vse potrebne snovi za rast in razvoj, materi pa dobro zdravje.
Nosečnost, porod in materinstvo ter dojenje v najzgodnejšem obdobju otrokovega življenja so del pomembnega življenjskega prehoda, ko se ženska sooča s telesnimi in duševnimi izzivi ter spremembami. Eden izmed novih izzivov je tudi dojenje – to ima izreden pomen za otroka, mamo, družino in družbo.
Zdravo staranje je proces, v katerem optimiziramo priložnosti za fizično, socialno in duševno zdravje, ki omogoči starejšim ljudem, da brez diskriminacije aktivno sodelujejo v družbi ter uživajo neodvisnost in dobro kvaliteto življenja.
V spodnji priponki lahko najdete zbornik prispevkov s strokovnega srečanja Duševno zdravje in nosečnost, porod ter zgodnje starševstvo, ki ga je ob svetovnem dnevu duševnega zdravja organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje. Strokovno srečanje je bilo 9. oktobra 2009.
V Sloveniji letos že trinajstič tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega namen je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil ob dnevu slovenske hrane, se glasi: »Kruh za zajtrk – super dan!«.
Martinovanja, katerih ključen del je nazdravljanje z (mladim) vinom, so ena od tradicij, ki je globoko zakoreninjena v slovenskem prostoru. Je ob tem tako razširjeno tudi razmišljanje, da je v tej pijači alkohol, ki hromi delovanje možganov pivca? Opita oseba pa ni kritična do svojega stanja in početja.
Seznam šifrantov, ki se jih uporablja v več zbirkah.
Nominacijo babištva v Sloveniji je vodila Špela Spanžel z Ministrstva za kulturo skupaj z dr. Zalko Drglin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter v sodelovanju s posameznimi nosilkami, skupinami in skupnostmi, ki so sodelovali v procesu oblikovanja besedila nominacije in priprave predloga filma ter fotografij.
V upanju, da ste preizkusili naš recept meseca oktobra, ČOKO KAŠO, in dobili še kakšno idejo za pripravo ajdove kaše ali podelili izkušnjo s svojim otrokom in tako gradili temelje zdravih prehranjevalnih navad, vam danes predstavljamo nov recept oz. novo priložnost, da prebudite kuharske mojstre v sebi in iz zdravih in okusnih sestavin pripravite jesensko […]
Glifosat je pesticid, ki ga najdemo v fitofarmacevtskih sredstvih (FFS) za zatiranje plevela (herbicidih). Fitofarmacevtska sredstva vsebujejo poleg aktivne snovi tudi dodatke, npr. sredstva za zmanjševanje površinske napetosti, sredstva proti penjenju, barvila, biocide, topila in nečistote. Uporaba glifosata je razširjena tudi v Sloveniji. FFS smo lahko izpostavljeni kot potrošniki, npr. ostankom v hrani in pitni […]
Vsem, ki ste zaradi izrednih razmer v vaši državi prišli v Slovenijo, želimo ob prihodu ponuditi čim boljšo podporo pri zagotavljanju primernih zdravstvenih storitev ter omogočiti čim lažjo integracijo v sistem javnega zdravstva. Spodaj lahko najdete ključne informacije o slovenskem zdravstvenem sistemu in poiščete nasvete za dobro telesno in duševno zdravje.
Ob svetovnem dnevu hrane smo strokovnjaki iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje 20. oktobra 2023, v Planetu Tuš Celje, v sodelovanju s Kulturno turističnim društvom Bazilika, Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje ter Šolskim centrom Šentjur pripravili dogodek, na katerem smo predstavili zdrav krožnik ter zdravo slovensko hrano.
Živila, ki se tržijo, morajo biti varna. To osnovno zahtevo živilske zakonodaje zagotavljajo številni postopki in nadzorni sistemi, vendar se lahko zgodi, da določeno živilo, hranilo ali snov v živilu pri posameznikih povzroči neželene reakcije, bodisi zaradi narave snovi, visokih vsebnosti snovi, onesnaženj ali zaradi prekomerno zaužitih količin (odmerkov)*. To je toliko bolj verjetno pri […]
Azbest je naraven mineral, katerega vlakna se lahko ločijo na tanke trpežne niti. Njegova uporaba je bila razširjena v številnih industrijskih vejah, saj so vlakna odličen izolator (odporna na vročino, ogenj in kemikalije ter ne prevajajo elektrike). Vendar je azbest izredno nevarna snov, razvrščena v skupino 1 rakotvornih snovi (Uredba (ES) št. 1272/2008 o razvrščanju, […]
Nacionalni inštitut za javno zdravje – Območna enota Koper, Program MIRA in Center za socialno delo Južna Primorska v sodelovanju z Mestno občino Koper organiziramo medresorski posvet »Nasilje v družini: Vpliv na duševno zdravje in pomen medresorskega povezovanja«, ki bo potekal dne, 16. novembra 2023, s pričetkom ob 9.00, v dvorani Krajevne skupnosti Dekani, Dekani 209, […]
Pesticidi so snovi ali mešanice snovi, namenjene za preprečevanje razvoja, nadzorovanje ali uničevanje škodljivih organizmov, vključno s povzročitelji in prenašalci bolezni rastlin, živali in ljudi in neželenih vrst rastlin ali živali, ki povzročajo škodo. Uporabljamo jih na različnih področjih, največ v kmetijstvu, pa tudi na drugih področjih, kot so lesna industrija, gradbeništvo, promet… predvsem za […]