Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Svetovni teden dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje (WABA), s katerimi želimo nekaj pozornosti posvetiti različnim vidikom dojenja.
Svetovni teden dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za podporo dojenju WABA, s katerimi želimo usmeriti pozornost družbe k osveščanju o pomenu dojenja.
Vodilo letošnjega Svetovnega tedna dojenja, ki ga obeležujemo od 1. do 7. avgusta 2013, je po predlogu organizacije Svetovne zveze za dojenje, World Alliance for Breastbeeding Action, (WABA) »Opora materi, podpora dojenju«.
Pravilna prehrana v času nosečnosti je pomembna tako za mater kot za otroka. Otroku namreč zagotavlja vse potrebne snovi za rast in razvoj, materi pa dobro zdravje.
Nosečnost, porod in materinstvo ter dojenje v najzgodnejšem obdobju otrokovega življenja so del pomembnega življenjskega prehoda, ko se ženska sooča s telesnimi in duševnimi izzivi ter spremembami. Eden izmed novih izzivov je tudi dojenje – to ima izreden pomen za otroka, mamo, družino in družbo.
Zdravo staranje je proces, v katerem optimiziramo priložnosti za fizično, socialno in duševno zdravje, ki omogoči starejšim ljudem, da brez diskriminacije aktivno sodelujejo v družbi ter uživajo neodvisnost in dobro kvaliteto življenja.
V Sloveniji letos že trinajstič tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega namen je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil ob dnevu slovenske hrane, se glasi: »Kruh za zajtrk – super dan!«.
Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.« izpostavlja pomen vode, ki je bistvena za življenje na Zemlji. Pokriva večino zemeljske površine, sestavlja več kot dve tretjini našega telesa, proizvaja našo hrano […]
Za študente je novo študijsko leto začetek novih izzivov in priložnosti. Za marsikoga je to prvi večji korak na poti samostojnosti, učenja in odkrivanja. Soočajo se s številnimi spremembami in eno od ključnih področij, na katerem lahko sprejmejo pomembne odločitve, je prehrana. Pravilna prehrana je ključna za ohranjanje energije, zdravja in osredotočenosti med intenzivnim študijskim […]
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) po dveh letih izvajanja izpostavlja projekt, s katerim smo razvili simbol PRAVA IZBIRA. Ta omogoča gostincem izpostavitev višje kakovosti njihove ponudbe, potrošnikom pa omogoča lažjo prepoznavo in izbiro prehransko ustreznejših obrokov.
Z veseljem sporočamo, da je v zadnji izdaji revije The Parliament Magazine objavljen članek o projektu Best-ReMap z naslovom: “Od dokazov do dejanj: kako želi projekt Best-ReMaP prispevati k boljši kakovosti hrane, dobavljene evropskim državljanom.”
Izpostavite višjo kakovost ponudbe s pridobitvijo simbola Prava izbira
Generalna skupščina Združenih narodov je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane, ki ga obeležujemo petič. Letošnjemu dogodku se pridružuje tudi 60. obletnica delovanja Komisije Codex Alimentarius, ki poteka pod sloganom »Živilski standardi rešujejo življenja«.
#EUChooseSafeFood je nazaj s še več sodelujočimi državami!
Včeraj je na stalnem predstavništvu Republike Slovenije v Bruslju potekal plenarni politični dialog projekta skupnega ukrepanja Best-ReMaP, ki ga je organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje.