Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Cepljenje

Spremljanje izvajanja cepljenja in neželenih učinkov po cepljenju

Spremljanje precepljenosti je pomembno za pravočasno zaznavanje tveganja za širjenje ali pojavljanje izbruhov bolezni, ki jih preprečujemo s cepljenjem (v primeru padca precepljenosti proti določeni bolezni, se v populaciji poveča tveganje za izbruh te bolezni).

Prehrana

Analiza prehranske kakovosti osnovnošolskih malic po regijah v Sloveniji

Z opravljeno analizo smo želeli oceniti uspešnost implementacije v letu 2005 izdanih novih prehranskih smernic v vzgojno-izobraževalne ustanove.

Prehrana

Svetovni teden dojenja (prvi teden v avgustu)

Duševno zdravje

Združimo moči – za dobro počutje na delovnem mestu

V petek, 10. decembra 2021, se bo v okviru Programa MIRA, Nacionalnega programa za duševno zdravje, odvijalo spletno srečanje z naslovom »Združimo moči – za dobro počutje na delovnem mestu«.

Prehrana

Projekt “Uživajmo v zdravju”: Za zmanjšanje debelosti otrok in mladostnikov

Nezadostna telesna dejavnost, nezdravo oziroma neprimerno prehranjevanje in prekomerna telesna teža ter debelost predstavljajo enega od najpomembnejših javnozdravstvenih problemov v Sloveniji.

Prehrana

Svetovni dan hrane: Lokalno pridelana hrana za kakovostne in uravnotežene obroke

Svetovni dan hrane obeležujemo vsako leto 16. oktobra. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob Svetovnem dnevu hrane izpostavlja pomen kmetijstva za večjo blaginjo prebivalstva.

Prehrana

Že skoraj vsak drugi mladostnik redno zajtrkuje

Slovenski mladostniki, stari 11, 13 in 15 let, vse pogosteje redno zajtrkujejo in vse manj je tistih, ki prepogosto uživajo sladkane pijače, je pokazala raziskava Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji (HBSC 2014).

Prehrana

Delavnica o pripravi zdravju koristnih obrokov

V okviru pridobitve simbola Prava izbira je bilo izvedeno prvo brezplačno usposabljanje za ponudnike študentske prehrane, sestavljeno iz teoretičnega modula in praktične delavnice priprave jedi. Udeležba na usposabljanju je eden od pogojev za pridobitev simbola Prava izbira, drugi pogoj pa je izpolnjena vloga s kosili, ki kandidirajo za pridobitev simbola Prava izbira.

Prehrana

Izšel je priročnik Zakuhajmo pravo izbiro

Prehrana

Ali nam lahko sladkor škodi?

Na policah trgovin so na voljo številni živilski izdelki, ki vsebujejo sladkor. Najdemo ga tudi v proizvodih, kjer ga ne pričakujemo. Prevelika količina sladkorja pa nam lahko povzroči veliko težav.

Prehrana

Redni obroki in zajtrkovanje so del zdrave prehrane

V zdravi prehrani se priporoča uživanje štirih do petih obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Definicije obroka so številne in največkrat temeljijo na kulturnih in socialnih normah, pogosto uporabljena kriterija pa so tudi čas uživanja obroka, energijska vrednost in njegova sestava.

Prehrana

Znižujemo trans maščobe v prehrani

Zmerno uživanje priporočenih maščob je v skladu s prehranskimi smernicami del uravnotežene prehrane, saj poleg tega, da so vir energije, vsebujejo tudi nujno potrebne (esencialne) maščobne kisline in v maščobah topne vitamine (A, D, E, K). V naši prehrani pa se z uporabo delno hidrogeniranih maščob pojavljajo tudi neželene transmaščobe.

Prehrana

Z vodo do boljših ocen!

Tekočina je zelo pomembna za dobro delovanje vseh telesnih in duševnih funkcij. Voda je bistvena sestavina človeškega organizma in pri odraslih predstavlja dve tretjini telesne mase, pri majhnih otrocih pa celo do tri četrtine.

Prehrana

Mit ali resnica – kje iskati verodostojne informacije s področja prehrane?

Mesec oktober je že vrsto let posvečen hrani, saj 16. oktobra obeležujemo svetovni dan hrane. Po podatkih nacionalnih raziskav se v Sloveniji zdravo in pretežno zdravo še vedno prehranjuje manj kot polovica prebivalstva. V naši prehrani je še vedno premalo sadja, predvsem pa zelenjave in prehranske vlaknine, ki so pomembni prehrambeni varovalni dejavniki pred kroničnimi […]

Prehrana

Omejitev trans maščob v živilih

Ocena tveganja za zdravje na osnovi podatkov nacionalne raziskave »Trans maščobe v živilih«, ki jo je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje, je pokazala, da so na našem trgu še vedno prisotna živila z visoko vsebnostjo trans maščob, ki nepotrebno ogrožajo zdravje prebivalcev.

Prehrana

Post in postenje

Pri ohranjanju zdravja je pomembno tudi zdravo prehranjevanje z uravnoteženo prehrano primerne energijske in hranilne gostote, razporejeno na 3-5 obrokov dnevno. Kljub temu se ljudje iz različnih razlogov odločajo za postenje (npr. verskih, kulturnih …). Pri tem razlikujemo med popolnim postom (ob zadostnem vnašanju vode) in delnim postom, ko omejujemo zgolj določena živila ali pa […]

Za dobro javno zdravje
Cepljenje

Program cepljenja in zaščite z zdravili

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje legioneloz v Sloveniji

Podrobno
Nalezljive bolezni

Integrirano mrežno spremljanje gripe, covid-19 in ostalih akutnih okužb dihal v sezoni 2024/2025

Podrobno