Varnost živil

Prenos koronavirusov s hrano

Varnost živil

Znanstveniki in vlade po vsem svetu spremljajo širjenje akutnega dihalnega sindroma Coronavirus 2 (SARS-CoV-2), ki povzroča koronavirusno bolezen (COVID-19) in poudarjajo, da se po trenutnih podatkih virus z uživanjem hrane ne prenaša.

Zadnje posodobljeno: 29.11.2020
Objavljeno: 29.11.2020

Po podatkih Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) ni dokazov, da bi v zvezi z boleznijo COVID-19 živila predstavljala tveganje za javno zdravje. Evropska agencija nadalje navaja, da v skladu s podatki o prejšnjih izbruhih podobnih okužb s koronavirusom (SARS-CoV, MERS-CoV) ni verjetno, da se novi koronavirus (SARS-CoV-2) razlikuje od predhodnikov glede prenosa s hrano. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) navaja, da se virus lahko prenaša s človeka na človeka predvsem preko dihal. Po navedbah nemške agencije za oceno tveganja (BfR) ni podatkov o okužbah z drugimi koronavirusi zaradi uživanja hrane. Prenos virusa prek nedavno onesnaženih površin pa je možen ob dotiku, ker lahko virusi, ki jih najdemo na rokah, vstopijo v telo skozi sluznico nosu, ust ali oči in povzročijo okužbo. Vendar je to možno le kmalu po onesnaženju površine, saj imajo koronavirusi v okolju razmeroma nizko stabilnost. Francoska nacionalna agencija za varnost hrane (ANSES) je izjavila, da na podlagi sedanjih spoznanj prenos virusa SARS-CoV-2 preko prebavnega trakta ni možen. Virusi, kot je SARS-CoV-2, za razmnoževanje potrebujejo živega gostitelja, zato se v hrani in vodi ne razmnožujejo.

Za dobro javno zdravje
Duševno zdravje

Vpliv podnebnih sprememb na duševno zdravje delovno aktivnega prebivalstva

Podrobno
Območna enota Kranj

Dan brez alkohola na Bledu

Podrobno
Moje okolje

Pogrevanje živil

Podrobno