Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Voda v plastenkah je praktična za uporabo, zato ljudje vse pogosteje posegajo po njej. Pri tem pa se porajajo vprašanja o njeni kakovosti v primerjavi z vodo iz vodovoda. Za razjasnitev nekaterih dilem smo pripravili nekaj odgovorov na najpogosteje zastavljena vprašanja.
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in Uradom za kemikalije že deseto leto zapored organiziramo posvet pod splošnim naslovom »Kemijska varnost za vse« Vsako leto se posvečamo drugi tematiki, kar izpostavimo z delovnim podnaslovom konkretnega posveta.
Premazi sodijo med materiale v stiku z živili, za katere trenutno ne obstaja specifična evropska zakonodaja.
Kadar na potovanje ali počitnice s seboj vzamemo hrano, moramo poskrbeti za higiensko ravnanje z živili. Na pot običajno vzamemo že vnaprej pripravljena živila, zato so izrednega pomena varna priprava in pakiranje živil doma, varen prevoz in higiensko rokovanje z živili. Zelo pomembno je načrtovanje primerne količine živil, da hrane po nepotrebnem ne zavržemo.
Nanotehnologija se je začela uporabljati tudi v živilski industriji (nanostrukturirana živila, detekcija patogenov in onesnaževal prisotnih v živilih in v kmetijstvu, materiali v stiku z živili). Uporaba nanotehnologije s seboj prinaša tudi potencialna tveganja za zdravje ljudi.
Uživate prehranska dopolnila in se vam je zgodilo, da ste izkusili neželene učinke (npr. slabost, bruhanje, rdečica, alergija, težave s krvnim tlakom)? Morda se je to zgodilo vašemu sorodniku, vaši stranki, pacientu? Naš namen je z vašo pomočjo osveščati javnost in preprečevati podobne dogodke pri ostalih uporabnikih.
Najpogostejša zdravstvena težava, s katero se srečujejo popotniki, je potovalna driska, ki se pojavi na potovanju ali kmalu po vrnitvi domov. Bolezen je posledica okužbe z bakterijami, virusi ali paraziti.
Dokument z naslovom Smernice za obravnavo klicenoscev pri delu z živili (v nadaljevanju smernice) smo pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), z namenom pravilne in enotne obravnave klicenoscev v živilski dejavnosti.
Kovine in zlitine se pogosto uporabljajo v materialih, ki prihajajo v stik z živili. Zato je Svet Evrope pripravil Praktični vodnik za kovine in zlitine, namenjen predvsem proizvajalcem in pripravljavcem predpisov.
Sadje in zelenjava imata v vsakodnevni prehrani velik pomen. Vsebujeta vodo, minerale, vitamine, vlaknine, beljakovine … Do nedavnega je veljalo, da sta sadje in zelenjava najbolj varni skupini živil glede okužb in zastrupitev z živili pri ljudeh. Okužbe in zastrupitve pri ljudeh pa niso povezane le z uživanjem mesa, mlečnih izdelkov in drugih hitropokvarljivih živil. Tudi uživanje sadja in zelenjave lahko predstavlja vir tveganj za zdravje, zlasti, ko gre za uživanje porcioniranega, predpakiranega in vnaprej pripravljenega sadja in zelenjave.