Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Okoljski hrup ima na zdravje ljudi lahko več negativnih učinkov. Med temi učinki so: poškodbe sluha, motnje spanja, vznemirjenost, zmanjšanje učinkovitosti pri delu ali učenju, motnje pri pogovoru, vpliv na delovanje srčno-žilnega sistema, psihofiziološki učinki in vpliv na socialno vedenje.
Dioksini in poliklorirani bifenili (PCB) predstavljajo veliko skupino halogeniranih organskih spojin v skupini okoljskih onesnaževal, katerih izpostavljenost iz hrane in okolja je treba zaradi njihovih negativnih vplivov na zdravje zmanjševati na najnižjo možno raven.
Vsebina programa kemijske varnosti »Pazi, uporabi varno!« vključuje pripravo didaktičnega gradiva za spoznavanje piktogramov, ki označujejo nevarne lastnosti kemikalij.
Vsebina programa je ozaveščanje otrok in mladostnikov o nevarnih lastnostih kemikalij in seznanjanje s piktogrami, ki označujejo te nevarne lastnosti. Program vključuje predstavo z naslovom Napo v kraljestvu nevarnih snovi in didaktična gradiva za prepoznavanje nevarnosti.
Prehranjevanje pomeni uživanje živil, ki jih človek potrebuje za razvoj, rast, delo in zadovoljevanje fizioloških potreb. Z zdravim in varnim prehranjevanjem se lahko izognemo obolenjem, ki so posledica nepravilne in neustrezne priprave hrane.
V izrednih razmerah sta higienska priprava in rokovanje s hrano in pitno vodo ključnega pomena za zdravje. Podajamo priporočila kako ravnati z živili v teh razmerah.
Prekomeren vnos vitamina C preko prehranskih dopolnil v daljšem časovnem obdobju je lahko škodljiv in vodi v neželene stranske učinke pri občutljivejših populacijskih skupinah, pri posameznikih z ledvičnimi boleznimi, posameznikih s pomanjkanjem glukoza-6-fosfat dehidrogenaze in drugih kroničnih bolnikih.
Vitamin D ima posebno mesto med vitamini, poleg prehrane nastaja tudi v telesu s pomočjo sončne svetlobe. Izdelke z visokimi dnevnimi odmerki vitamina D bi občasno lahko uživali posamezniki s prepoznanim pomanjkanjem vitamina D. Uporaba pa ni priporočljiva pri otrocih, nosečnicah in doječih materah.
Pri uživanju prehranskih dopolnil, ki vsebujejo Polygonum multiflorum Thunb. (He Shou Wu) obstaja verjetnost tveganja za zdravje pri daljšem uživanju večjih odmerkov, pri občutljivejših populacijskih skupinah in pri posameznikih, ki že imajo bolezni jeter.
Predstavljena higienska stališča so namenjena kot gradiva za usposabljanje tistih zaposlenih delavcev v živilski stroki, ki imajo, glede na zahteve delovnega mesta, opravljeno predhodno izobraževanje za živilske poklice ali so bili dodatno usposobljeni za dela z določenimi odgovornostmi.
Sejem je ena najstarejših oblik organiziranega trga, kjer se srečujeta ponudba in povpraševanje.
Vsebine osnovnih higienskih stališč so kot enotna doktrinarna stališča za higieno živil pripravili Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ RS) in območni zavodi za zdravstveno varstvo (ZZV) na osnovi določil Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št.852/2004 z dne 29.4.2004 o higieni živil.