Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Hrup

Hrup in zdravje

Okoljski hrup ima na zdravje ljudi lahko več negativnih učinkov. Med temi učinki so: poškodbe sluha, motnje spanja, vznemirjenost, zmanjšanje učinkovitosti pri delu ali učenju, motnje pri pogovoru, vpliv na delovanje srčno-žilnega sistema, psihofiziološki učinki in vpliv na socialno vedenje.

Kemijska varnost

Dioksini in poliklorirani bifenili (PCB) – prehranska izpostavljenost prebivalcev Slovenije in ocena tveganja za zdravje ljudi

Dioksini in poliklorirani bifenili (PCB) predstavljajo veliko skupino halogeniranih organskih spojin v skupini okoljskih onesnaževal, katerih izpostavljenost iz hrane in okolja je treba zaradi njihovih negativnih vplivov na zdravje zmanjševati na najnižjo možno raven.

Kemijska varnost

Gradiva za izvedbo programa Pazi, uporabi varno!

Vsebina programa kemijske varnosti »Pazi, uporabi varno!« vključuje pripravo didaktičnega gradiva za spoznavanje piktogramov, ki označujejo nevarne lastnosti kemikalij.

Kemijska varnost

O programu Pazi, uporabi varno!

Vsebina programa je ozaveščanje otrok in mladostnikov o nevarnih lastnostih kemikalij in seznanjanje s piktogrami, ki označujejo te nevarne lastnosti. Program vključuje predstavo z naslovom Napo v kraljestvu nevarnih snovi in didaktična gradiva za prepoznavanje nevarnosti.

Javna naročila

Izvajanje storitve nacionalnega klicnega centra v sklopu nacionalnega razpisa za izboljševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev

Javna naročila

Nadgradnja opreme IT sistemske infrastrukture eZdravja

Javna naročila

Nakup robnih mrežnih pregrad z licencami in nadzornim sistemom

Javna naročila

Objava e-izdaje znanstvene revije Zdravstveno varstvo, uporaba programa Editorial manager in indeksacija v bazah – Online publication of the scientific journal Zdravstveno varstvo, use of the Editorial Manager programme and indexing in databases

Moje okolje

Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

Prehranjevanje pomeni uživanje živil, ki jih človek potrebuje za razvoj, rast, delo in zadovoljevanje fizioloških potreb. Z zdravim in varnim prehranjevanjem se lahko izognemo obolenjem, ki so posledica nepravilne in neustrezne priprave hrane.

Moje okolje

Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

V izrednih razmerah sta higienska priprava in rokovanje s hrano in pitno vodo ključnega pomena za zdravje. Podajamo priporočila kako ravnati z živili v teh razmerah.

Moje okolje

Varnost sestavin prehranskih dopolnil – vitamin C

Prekomeren vnos vitamina C preko prehranskih dopolnil v daljšem časovnem obdobju je lahko škodljiv in vodi v neželene stranske učinke pri občutljivejših populacijskih skupinah, pri posameznikih z ledvičnimi boleznimi, posameznikih s pomanjkanjem glukoza-6-fosfat dehidrogenaze in drugih kroničnih bolnikih.

Moje okolje

Varnost sestavin prehranskih dopolnil – vitamin D

Vitamin D ima posebno mesto med vitamini, poleg prehrane nastaja tudi v telesu s pomočjo sončne svetlobe. Izdelke z visokimi dnevnimi odmerki vitamina D bi občasno lahko uživali posamezniki s prepoznanim pomanjkanjem vitamina D. Uporaba pa ni priporočljiva pri otrocih, nosečnicah in doječih materah.

Moje okolje

Varnost sestavin prehranskih dopolnil – Polygonum multiflorum thunb

Pri uživanju prehranskih dopolnil, ki vsebujejo Polygonum multiflorum Thunb. (He Shou Wu) obstaja verjetnost tveganja za zdravje pri daljšem uživanju večjih odmerkov, pri občutljivejših populacijskih skupinah in pri posameznikih, ki že imajo bolezni jeter.

Moje okolje

Higienska stališča za higieno živil, namenjena delavcem v živilski dejavnosti / 2.st.

Predstavljena higienska stališča so namenjena kot gradiva za usposabljanje tistih zaposlenih delavcev v živilski stroki, ki imajo, glede na zahteve delovnega mesta, opravljeno predhodno izobraževanje za živilske poklice ali so bili dodatno usposobljeni za dela z določenimi odgovornostmi.

Moje okolje

Improvizirana ponudba živil – sejmi in javne prireditve

Sejem je ena najstarejših oblik organiziranega trga, kjer se srečujeta ponudba in povpraševanje.

Moje okolje

Osnovna higienska stališča za higieno živil, namenjena delavcem v živilski dejavnosti

Vsebine osnovnih higienskih stališč so kot enotna doktrinarna stališča za higieno živil pripravili Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ RS) in območni zavodi za zdravstveno varstvo (ZZV) na osnovi določil Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št.852/2004 z dne 29.4.2004 o higieni živil.

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa

Podrobno
Območna enota Nova Gorica

Festival zdravja v Občini Tolmin

Podrobno
Območna enota Ravne na Koroškem

Drugi regijski sestanek koordinatorjev programa Zdravje v vrtcu

Podrobno

Išči