Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Moje okolje

Osnovna higienska stališča za higieno živil, namenjena delavcem v živilski dejavnosti

Vsebine osnovnih higienskih stališč so kot enotna doktrinarna stališča za higieno živil pripravili Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ RS) in območni zavodi za zdravstveno varstvo (ZZV) na osnovi določil Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št.852/2004 z dne 29.4.2004 o higieni živil.

Moje okolje

Mleko in mlekomati

Mleko je izključno običajni izloček mlečnih žlez, dobljen z molžo različnih vrst živali, v našem okolju najpogosteje krav, ovac ali koz, brez kakšnega koli dodajanja ali odvzemanja. Je hkrati hrana in pijača ter spada med osnovna in zdravju koristna živila.

Moje okolje

Kvarjenje živil

Kvarjenje živil je naraven proces, ki poteka povsod, kjer delamo z živili. Zaradi kvarjenja se živilom poslabšajo organoleptične lastnosti, to so izgled, barva, vonj, okus, konsistenca, estetski videz. Skrajša se rok uporabnosti. Lahko se zmanjša hranilna vrednost in varnost živil.

Kemijska varnost

11. Posvet Kemijska varnost za vse

Zavod Republike Slovenije za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje organizira 11. posvet Kemijska varnost za vse: CMR* snovi od blizu.

Kemijska varnost

Uporaba grelnikov za vodo

Grelniki vode so zelo priročni, saj nam omogočajo hitro pripravo toplih napitkov. Z večjimi grelniki lahko hitro segrejemo vodo tudi za hitrejše kuhanje drugih jedi npr. testenin in podobno.

Kemijska varnost

Policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) v hrani in njihov vpliv na zdravje

Policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) predstavljajo veliko skupino organskih spojin, katerih izpostavljenost iz hrane in okolja je treba zaradi njihovih negativnih vplivov na zdravje zmanjševati na najnižjo možno raven. Se ne akumulirajo, vendar se v telesu intenzivno presnavljajo, pri čemer nastajajo produkti, ki so lahko rakotvorni.

Kemijska varnost

Kakovost vode v plastenkah

Voda v plastenkah je praktična za uporabo, zato ljudje vse pogosteje posegajo po njej. Pri tem pa se porajajo vprašanja o njeni kakovosti v primerjavi z vodo iz vodovoda. Za razjasnitev nekaterih dilem smo pripravili nekaj odgovorov na najpogosteje zastavljena vprašanja.

Kemijska varnost

Tveganje za poškodbe kože pri “fazaniranju”

Na Centru za zdravstveno ekologijo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo ocenili tveganje za poškodbe kože zaradi popisovanja teles ob vstopu v prvi letnik srednje šole. Da bi ugotovili razširjenost pojava, identificirali sredstva, ki se uporabljajo za popisovanje kože, morebitne težave pri odstranjevanju in poškodbe kože smo oblikovali namenski vprašalnik. Vprašalnik smo poslali vsem […]

Kemijska varnost

10. Posvet Kemijska varnost za vse

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in Uradom za kemikalije že deseto leto zapored organiziramo posvet pod splošnim naslovom »Kemijska varnost za vse« Vsako leto se posvečamo drugi tematiki, kar izpostavimo z delovnim podnaslovom konkretnega posveta.

Kemijska varnost

Zbornik povzetkov 10. posveta Kemijska varnost za vse

Javna naročila

Nakup diskovnih sistemov in omrežne opreme

Javna naročila

Modularne pisarne

Javna naročila

Vzdrževanje Evidence uporabnikov eZdravja

Javna naročila

Medijska kampanja SOPA

Javna naročila

Lektoriranje slovenskih strokovnih besedil

Kemijska varnost

Ocena varnosti premazov v stiku z živili

Premazi sodijo med materiale v stiku z živili, za katere trenutno ne obstaja specifična evropska zakonodaja.

Za dobro javno zdravje
Območna enota Koper

2. regijsko srečanje zdravih vrtcev v Kopru

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa

Podrobno
Območna enota Nova Gorica

Festival zdravja v Občini Tolmin

Podrobno

Išči