Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Moje okolje

Priporočila za higiensko ravnanje s sladoledom

Sladoled je občutljivo živilo, ki je pogosto vzrok črevesnih težav pri ljudeh, zato zahteva posebne pogoje shranjevanja in higiensko ravnanje. Zastrupitev s sladoledom je lahko resna, včasih celo usodna.

Moje okolje

Tvegana živila, najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev z živili (OZŽ) ter preventivni ukrepi za preprečevanje OZŽ

Uživanje nekaterih živil je zaradi načina njihove priprave ali lastnosti surovin še posebej tvegano.

Moje okolje

Mikrovalovna pečica

V prispevku so predstavljena stališča in priporočila Svetovne zdravstvene organizacije.

Moje okolje

Svinec v živilih

Svinec je strupena kovina. Za zdravje ljudi je nevaren v primeru uživanja ali vdihavanja hlapov. V manjših količinah je svinec naravno prisoten v tleh skoraj povsod. Zaradi človekove rabe, zlasti zaradi rudarjenja, taljenja rude, livarstva, izgorevanja fosilnih goriv, pa so ponekod njegove koncentracije v okolju povečane. Pojavlja se v tleh, morju, kopenskih vodah in v […]

Hrup

Hrup in zdravje

Okoljski hrup ima na zdravje ljudi lahko več negativnih učinkov. Med temi učinki so: poškodbe sluha, motnje spanja, vznemirjenost, zmanjšanje učinkovitosti pri delu ali učenju, motnje pri pogovoru, vpliv na delovanje srčno-žilnega sistema, psihofiziološki učinki in vpliv na socialno vedenje.

Kemijska varnost

Dioksini in poliklorirani bifenili (PCB) – prehranska izpostavljenost prebivalcev Slovenije in ocena tveganja za zdravje ljudi

Dioksini in poliklorirani bifenili (PCB) predstavljajo veliko skupino halogeniranih organskih spojin v skupini okoljskih onesnaževal, katerih izpostavljenost iz hrane in okolja je treba zaradi njihovih negativnih vplivov na zdravje zmanjševati na najnižjo možno raven.

Kemijska varnost

Gradiva za izvedbo programa Pazi, uporabi varno!

Vsebina programa kemijske varnosti »Pazi, uporabi varno!« vključuje pripravo didaktičnega gradiva za spoznavanje piktogramov, ki označujejo nevarne lastnosti kemikalij.

Kemijska varnost

O programu Pazi, uporabi varno!

Vsebina programa je ozaveščanje otrok in mladostnikov o nevarnih lastnostih kemikalij in seznanjanje s piktogrami, ki označujejo te nevarne lastnosti. Program vključuje predstavo z naslovom Napo v kraljestvu nevarnih snovi in didaktična gradiva za prepoznavanje nevarnosti.

Javna naročila

Izvajanje storitve nacionalnega klicnega centra v sklopu nacionalnega razpisa za izboljševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev

Javna naročila

Nadgradnja opreme IT sistemske infrastrukture eZdravja

Javna naročila

Nakup robnih mrežnih pregrad z licencami in nadzornim sistemom

Javna naročila

Objava e-izdaje znanstvene revije Zdravstveno varstvo, uporaba programa Editorial manager in indeksacija v bazah – Online publication of the scientific journal Zdravstveno varstvo, use of the Editorial Manager programme and indexing in databases

Moje okolje

Brošura Higienska priporočila za varnost živil za potrošnike

Prehranjevanje pomeni uživanje živil, ki jih človek potrebuje za razvoj, rast, delo in zadovoljevanje fizioloških potreb. Z zdravim in varnim prehranjevanjem se lahko izognemo obolenjem, ki so posledica nepravilne in neustrezne priprave hrane.

Moje okolje

Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

V izrednih razmerah sta higienska priprava in rokovanje s hrano in pitno vodo ključnega pomena za zdravje. Podajamo priporočila kako ravnati z živili v teh razmerah.

Moje okolje

Varnost sestavin prehranskih dopolnil – vitamin C

Prekomeren vnos vitamina C preko prehranskih dopolnil v daljšem časovnem obdobju je lahko škodljiv in vodi v neželene stranske učinke pri občutljivejših populacijskih skupinah, pri posameznikih z ledvičnimi boleznimi, posameznikih s pomanjkanjem glukoza-6-fosfat dehidrogenaze in drugih kroničnih bolnikih.

Moje okolje

Varnost sestavin prehranskih dopolnil – vitamin D

Vitamin D ima posebno mesto med vitamini, poleg prehrane nastaja tudi v telesu s pomočjo sončne svetlobe. Izdelke z visokimi dnevnimi odmerki vitamina D bi občasno lahko uživali posamezniki s prepoznanim pomanjkanjem vitamina D. Uporaba pa ni priporočljiva pri otrocih, nosečnicah in doječih materah.

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Spanje

Prekomerna dnevna zaspanost

Podrobno