Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Podatki

Zbirka podatkov o umrlih osebah

Zbirka podatkov o umrlih osebah (Zdravniško poročilo o umrli osebi, NIJZ 46) predstavlja glavni vir podatkov o umrljivosti prebivalstva in zajema podatke o vseh prebivalcih Slovenije, ki so v referenčnem letu umrli na ozemlju Slovenije ali v tujini.

Prehrana

Značilnosti študentske prehrane

Študenti (podobno kot ostala odrasla aktivna populacija) zdravim prehranskim izbiram večinoma ne namenjajo prevelike pozornosti, kar kaže da se še ne zavedajo pomena zdravega načina prehranjevanja za krepitev in ohranitev zdravja.

Revije

Elektronski bilten eNIJZ

eNIJZ je elektronski bilten Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je izhajal od marca 2016 do septembra 2022 z namenom informiranja in obveščanje javnosti o aktivnostih in delovanju NIJZ. Tukaj so zbrane vse izdaje. Želimo vam prijetno branje.

Mediji

10. oktober Svetovni dan duševnega zdravja – Krepitev duševnega zdravja za preprečevanje samomora

Svetovni dan duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra, se letos osredotoča na ozaveščanje o duševnem zdravju in poudarja pomen sodelovanja in povezovanja vseh v prizadevanjih za preprečevanje, prepoznavanje, zdravljenje in okrevanje ob pojavu duševnih težav in motenj ter krepitev dobrega duševnega zdravja vseh prebivalcev. V ospredje postavlja preprečevanje samomora kot pomembnega javnozdravstvenega izziva po vsem svetu. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) se zavedamo, da je dobro duševno zdravje temelj zdravja, posledično pa tudi socialne in gospodarske stabilnosti, družbene blaginje in kakovosti življenja vseh ljudi, zato izvajamo številne aktivnosti in preventivne programe na področju duševnega zdravja in preprečevanja samomora.

Informatika v zdravstvu

Nadgrajena različica mobilne aplikacije #OstaniZdrav

Ustvarimo varno okolje z mobilno aplikacijo #OstaniZdrav.

Javna naročila

Poštne storitve

Javna naročila

Celovita energetska prenova stavb NIJZ (CE LJ, OE CE, OE MS)

Moje okolje

Vpliv kurjenja odpadkov na zdravje

Izpusti delcev iz malih kurilnih napravah so v Sloveniji glavni vir slabe kakovosti zraka. Kurjenje gorljivih odpadkov je zelo škodljivo za naše zdravje, kot tudi za zdravje bližnjih občanov.

Moje okolje

Priporočila za vrtce in šole za ravnanje ob dneh s povečanimi vrednostmi delcev PM10 v zunanjem zraku

Ob epizodah povečane onesnaženosti zunanjega zraka s PM10 se na NIJZ obrne precej vrtcev pa tudi posamezne šole, ki ob takšnih razmerah želijo pridobiti natančnejša priporočila in napotke za izvajanje aktivnosti na prostem in za zračenje prostorov.

Moje okolje

Kurjenje kresov vpliva na naše zdravje in onesnaženost zraka

Kresovanje ima dolgo tradicijo. Nekoč so s kresovi spodbujali sonce k močnejšemu sijanju, odganjali čarovnice, se obveščali o bližajočih nevarnostih. Običaj so konec 19. stoletja prevzela delavska gibanja. V našem prostoru največ kresov zagori na predvečer prvega maja. Številne vidimo tudi na velikonočno soboto zvečer.

Moje okolje

S pravilnim kurjenjem ščitimo tudi zdravje

V Sloveniji v času kurilne sezone pogosto prihaja do preseganja trdnih delcev PM10 v zraku. Glavna vzroka za slabšo kakovost zraka v tem obdobju sta nepravilno kurjenje in uporaba zastarelih malih kurilnih naprav. Poleg vpliva na kakovost zraka ti delci negativno vplivajo tudi na zdravje ljudi. Pomembno je, da lahko s pravilnim kurjenjem in uporabo […]

Moje okolje

Kako ostati varen pri nakupu živil v času pandemije

Moje okolje

Onesnaženost zunanjega zraka z ozonom na primorskem območju (SIP) in ocena vplivov na zdravje v obdobju 2007–2017

Na NIJZ smo analizirali podatke o koncentracijah ozona s stalnih avtomatskih merilnih mest v Državne merilne mreže za spremljanje kakovosti zraka (DMKZ) v obdobju od 2007 do 2017. Primerjali smo podatke o kakovosti zraka zaradi ozona na primorskem območju, t. i. območju SIP (aglomeracija SIP, Ur.l. RS 8/2015) s podatki na ostalih območjih v Sloveniji […]

Varnost živil

Prenos koronavirusov s hrano

Znanstveniki in vlade po vsem svetu spremljajo širjenje akutnega dihalnega sindroma Coronavirus 2 (SARS-CoV-2), ki povzroča koronavirusno bolezen (COVID-19) in poudarjajo, da se po trenutnih podatkih virus z uživanjem hrane ne prenaša.

Varnost živil

Varnost dostave hrane v času epidemije COVID-19

Moje okolje

Povišane koncentracije delcev PM10 v zraku

Zaradi saharskega prahu, ki ga prinaša veter, so koncentracije trdih delcev (PM10) po mestih v Sloveniji zvišane.

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Yellow fever

Podrobno
Prepovedane droge

Agencija Evropske unije za droge (EUDA)

Podrobno
Nenalezljive bolezni

JACARDI v znanstvenih publikacijah

Podrobno