Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Fižol je okusna in zdrava hrana (vsebuje veliko pomembnih hranil, kot so proteini, minerali npr. železo, ogljikovi hidrati in vitamini) vendar bodimo pozorni, da ga pred zaužitjem zadostno toplotno obdelamo. S tem se izognemo negativnim in toksičnim učinkom nekaterih naravno prisotnih beljakovin v fižolu (poleg fitohemaglutinina tudi inhibitorjev encimov tripsina in α- amilaze).
V kolikor vrtnine in jagodičje pridelujemo sami, namenjamo posebno pozornost oskrbi rastlin z vodo. Raba onesnažene vode za zalivanje je bila že večkrat vzrok izbruhov okužb in zastrupitev z živili, zato sta kakovost vode in način zalivanja zelo pomembna.
Način, s katerim dokazano lahko izgubimo nekaj telesne teže, je povezan z zdravo prehrano, zmanjšanim energijskim vnosom in telesno dejavnostjo. Ker take spremembe v življenjskem slogu niso tako zelo enostavne, posamezniki pogosto razmišljajo o tem, da bi uživali prehranska dopolnila, ki naj bi pospešila izgubo teže.
Golostebelni sladki koren, znan tudi po imenom likviricija (znanstveno ime Glycyrrhiza glabra) je zelnata trajnica, tudi polgrm, z olesenelimi podzemeljskimi deli, iz katerih poganjajo do dva metra dolge plazeče veje. V višino zraste do enega metra. Korenine so tik pod zemljo, iz vozlišč pa izraščajo nove rastline. V živilih se uporablja korenina in njeni izvlečki.
Predmet strokovnega mnenja/ocene tveganja je varnost uživanja prehranskih dopolnil, ki vsebujejo več kot 50 mg koencima Q 10.
Spirulina je vrsta cianobakterije (še vedno znana kot modro-zelena alga, čeprav ni alga), ki so jo v prehrani uporabljali predvsem v Južni Ameriki npr. ljudstvo Azteki. Danes spirulino gojijo v številnih državah po svetu, v obliki tablet in prahu pa je kot prehransko dopolnilo na voljo tudi na naših policah. V prispevku povzemamo mnenje francoske […]
Izoflavoni so prisotni v številnih rastlinah iz družine metuljnic (Fabeceae), zlasti v soji in rdeči detelji. Po kemični strukturi so podobni človeškim estrogenskim hormonom estradiolom, zaradi česar jih uvrščamo med t.i. “fitoestrogene”.
EFSA je bila ustanovljena januarja 2002 po številnih krizah v živilskem sektorju konec devetdesetih let prejšnjega stoletja kot neodvisen znanstveni vir svetovanja in obvestil o tveganjih, povezanih z živilsko verigo. Sedež ima v Parmi, v Italiji. Delovni jezik je angleščina, zato je večina povezav v nadaljevanju v angleškem jeziku.
Znanstveniki in vlade po vsem svetu spremljajo širjenje akutnega dihalnega sindroma Coronavirus 2 (SARS-CoV-2), ki povzroča koronavirusno bolezen (COVID-19) in poudarjajo, da se po trenutnih podatkih virus z uživanjem hrane ne prenaša.
7. junij je svetovni dan varnosti hrane. Še vedno vsako leto zaradi onesnažene hrane zboli 1 od 10 prebivalcev sveta. Zapleti z zastrupitvami s hrano se lahko končajo s smrtjo, še posebej občutljivi na to so otroci, mlajši od 5 let. Zastrupitve s hrano vplivajo na nezmožnost za delo, obremenjujejo zdravstveni sistem in tudi dejavnosti, kot sta gostinstvo in turizem.
Roki uporabnosti so integralni del moderne distribucije hrane, s čimer trgovska podjetja promovirajo koncept »tedenskega nakupa«. V tej kulturi ustvarjanja zalog za več dni vnaprej svežost zagotavljajo ogromni tehnološko napredni hladilniki.
Uporaba industrijske konoplje v živilih odpira številne nejasnosti glede koristi in tveganj za zdravje, tako pri potrošnikih kot proizvajalcih. Živila, ki vsebujejo ali so v celoti izdelana iz različnih delov industrijske konoplje, lahko vsebujejo sledove tetrahidrokanabinola in še najmanj 60 drugih kanabinoidov, kar nekaj od teh je tudi biološko aktivnih.
Osveščanje javnosti o zdravem načinu prehranjevanja in varnem rokovanju s hrano je pomembno za vsakega posameznika, saj se s tem lahko izognemo številnim obolenjem, zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujemo prebivalcem, da tudi v domačem okolju upoštevajo osnovna higienska načela.
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo bili obveščeni o poskusih trženja koloidnega srebra in CBD kapljic za namen zdravljenja ali preprečevanja okužbe z novim koronavirusom. V nadaljevanju navajamo nekatera dejstva.