Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Patronažno varstvo

Publikacija o prehrani nosečnice z naslovom: Lahko jem v nosečnosti

Pravilna prehrana v času nosečnosti je pomembna tako za mater kot za otroka. Otroku namreč zagotavlja vse potrebne snovi za rast in razvoj, materi pa dobro zdravje.

Patronažno varstvo

Svetovni teden dojenja: Dojenčku prijazna pot – deset korakov za dojenje

Nosečnost, porod in materinstvo ter dojenje v najzgodnejšem obdobju otrokovega življenja so del pomembnega življenjskega prehoda, ko se ženska sooča s telesnimi in duševnimi izzivi ter spremembami. Eden izmed novih izzivov je tudi dojenje – to ima izreden pomen za otroka, mamo, družino in družbo.

Prehrana

Prehrana in telesna dejavnost za zdravje pri starejših – pregled stanja

Zdravo staranje je proces, v katerem optimiziramo priložnosti za fizično, socialno in duševno zdravje, ki omogoči starejšim ljudem, da brez diskriminacije aktivno sodelujejo v družbi ter uživajo neodvisnost in dobro kvaliteto življenja.

Duševno zdravje

Duševno zdravje in nosečnost, porod ter zgodnje starševstvo

V spodnji priponki lahko najdete zbornik prispevkov s strokovnega srečanja Duševno zdravje in nosečnost, porod ter zgodnje starševstvo, ki ga je ob svetovnem dnevu duševnega zdravja organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje. Strokovno srečanje je bilo 9. oktobra 2009.  

Prehrana

Tradicionalni slovenski zajtrk 2023 – letos v ospredju žita in žitni izdelki ter kruh kot osrednje živilo

V Sloveniji letos že trinajstič tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega namen je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil ob dnevu slovenske hrane, se glasi: »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Alkohol

Otroci za varnost v prometu 2023

Martinovanja, katerih ključen del je nazdravljanje z (mladim) vinom, so ena od tradicij, ki je globoko zakoreninjena v slovenskem prostoru. Je ob tem tako razširjeno tudi razmišljanje, da je v tej pijači alkohol, ki hromi delovanje možganov pivca? Opita oseba pa ni kritična do svojega stanja in početja.

Klasifikacije in šifranti

Splošni šifranti

Seznam šifrantov, ki se jih uporablja v več zbirkah.

Mediji

Babištvo priporočeno za vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine

Nominacijo babištva v Sloveniji je vodila Špela Spanžel z Ministrstva za kulturo skupaj z dr. Zalko Drglin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter v sodelovanju s posameznimi nosilkami, skupinami in skupnostmi, ki so sodelovali v procesu oblikovanja besedila nominacije in priprave predloga filma ter fotografij.

Območna enota Ravne na Koroškem

Kartice z recepti – JESENSKI NARASTEK

V upanju, da ste preizkusili naš recept meseca oktobra, ČOKO KAŠO, in dobili še kakšno idejo za pripravo ajdove kaše ali podelili izkušnjo s svojim otrokom in tako gradili temelje zdravih prehranjevalnih navad, vam danes predstavljamo nov recept oz. novo priložnost, da prebudite kuharske mojstre v sebi in iz zdravih in okusnih sestavin pripravite jesensko […]

Kemijska varnost

Kaj je glifosat in kakšni so njegovi vplivi na zdravje?

Glifosat je pesticid, ki ga najdemo v fitofarmacevtskih sredstvih (FFS) za zatiranje plevela (herbicidih). Fitofarmacevtska sredstva vsebujejo poleg aktivne snovi tudi dodatke, npr. sredstva za zmanjševanje površinske napetosti, sredstva proti penjenju, barvila, biocide, topila in nečistote. Uporaba glifosata je razširjena tudi v Sloveniji. FFS smo lahko izpostavljeni kot potrošniki, npr. ostankom v hrani in pitni […]

Sistem zdravstvenega varstva

Zdravstveno varstvo oseb iz Ukrajine

Vsem, ki ste zaradi izrednih razmer v vaši državi prišli v Slovenijo, želimo ob prihodu ponuditi čim boljšo podporo pri zagotavljanju primernih zdravstvenih storitev ter omogočiti čim lažjo integracijo v sistem javnega zdravstva. Spodaj lahko najdete ključne informacije o slovenskem zdravstvenem sistemu in poiščete nasvete za dobro telesno in duševno zdravje.

Območna enota Celje

Dišalo je po zdravju prijaznih, slastnih dobrotah

Ob svetovnem dnevu hrane smo strokovnjaki iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje 20. oktobra 2023, v Planetu Tuš Celje, v sodelovanju s Kulturno turističnim društvom Bazilika, Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje ter Šolskim centrom Šentjur pripravili dogodek, na katerem smo predstavili zdrav krožnik ter zdravo slovensko hrano.

Varnost živil

Nutrivigilanca

Živila, ki se tržijo, morajo biti varna. To osnovno zahtevo živilske zakonodaje zagotavljajo številni postopki in nadzorni sistemi, vendar se lahko zgodi, da določeno živilo, hranilo ali snov v živilu pri posameznikih povzroči neželene reakcije, bodisi zaradi narave snovi, visokih vsebnosti snovi, onesnaženj ali zaradi prekomerno zaužitih količin (odmerkov)*. To je toliko bolj verjetno pri […]

Moje okolje

Informacija o nastajajočih registrih stavb, ki vsebujejo azbest

Azbest je naraven mineral, katerega vlakna se lahko ločijo na tanke trpežne niti. Njegova uporaba je bila razširjena v številnih industrijskih vejah, saj so vlakna odličen izolator (odporna na vročino, ogenj in kemikalije ter ne prevajajo elektrike). Vendar je azbest izredno nevarna snov, razvrščena v skupino 1 rakotvornih snovi (Uredba (ES) št. 1272/2008 o razvrščanju, […]

Območna enota Koper

Nasilje v družini: Vpliv na duševno zdravje in pomen medsektorskega povezovanja

Nacionalni inštitut za javno zdravje – Območna enota Koper, Program MIRA in Center za socialno delo Južna Primorska v sodelovanju z Mestno občino Koper organiziramo medresorski posvet »Nasilje v družini: Vpliv na duševno zdravje in pomen medresorskega povezovanja«, ki bo potekal dne, 16. novembra 2023, s pričetkom ob 9.00, v dvorani Krajevne skupnosti Dekani, Dekani 209, […]

Varnost živil

Pesticidi v živilih

Pesticidi so snovi ali mešanice snovi, namenjene za preprečevanje razvoja, nadzorovanje ali uničevanje škodljivih organizmov, vključno s povzročitelji in prenašalci bolezni rastlin, živali in ljudi in neželenih vrst rastlin ali živali, ki povzročajo škodo. Uporabljamo jih na različnih področjih, največ v kmetijstvu, pa tudi na drugih področjih, kot so lesna industrija, gradbeništvo, promet… predvsem za […]

Za dobro javno zdravje
Cepljenje

Program cepljenja in zaščite z zdravili

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje legioneloz v Sloveniji

Podrobno
Nalezljive bolezni

Integrirano mrežno spremljanje gripe, covid-19 in ostalih akutnih okužb dihal v sezoni 2024/2025

Podrobno