Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Varnost živil

Pesticidi v živilih

Pesticidi so snovi ali mešanice snovi, namenjene za preprečevanje razvoja, nadzorovanje ali uničevanje škodljivih organizmov, vključno s povzročitelji in prenašalci bolezni rastlin, živali in ljudi in neželenih vrst rastlin ali živali, ki povzročajo škodo. Uporabljamo jih na različnih področjih, največ v kmetijstvu, pa tudi na drugih področjih, kot so lesna industrija, gradbeništvo, promet… predvsem za […]

Moje okolje

Etilen oksid v hrani in tveganje za zdravje ljudi

V septembru 2020 je Belgija pri semenih sezama zaznala prisotnost etilen oksida. Etilen oksid se na semenih sezama uporablja kot sredstvo za sterilizacijo v državah, kjer se ta hrana proizvaja. V EU uporaba etilen oksida pri pridelavi hrane ni dovoljena, ne glede na način pridelave (ekološko/konvencionalno). Največja vrednost ostanka etilen oksida je v EU zakonsko […]

Moje okolje

Ravnanje z živili, ki so prišla v stik s poplavno vodo

Ob poplavah moramo biti pozorni na različne vidike varovanja našega zdravja. V dokumentu Varnost živil v izrednih razmerah so na voljo informacije o osebni varnosti, ravnanju z živili, pitni vodi, čiščenju prostorov in preprečevanju nalezljivih bolezni v primeru poplav.

Moje okolje

Letak s priporočili v primeru poplav

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo pripravili letak s priporočili v primeru poplav, in sicer za preprečevanje nalezljivih bolezni in varnosti živil.

Moje okolje

Jod v prehrani in tveganja čezmernega vnosa

Jod s kemijsko oznako »I« je esencialni element za sesalce, saj je nujno potreben za sintezo ščitničnih hormonov. Edina vira naravno prisotnega joda sta za ljudi pitna voda in hrana. V Sloveniji glavni vir joda predstavlja z njim obogatena jedilna sol.

Moje okolje

Varna uporaba materialov v stiku z živili

Podana so kratka splošna navodila za varno uporabo različnih materialov v stiku z živili ter odgovori na vprašanja o kakovosti vode v plastenkah v primerjavi z vodo iz vodovoda. Za razjasnitev nekaterih dilem smo pripravili nekaj odgovorov na najpogosteje zastavljena vprašanja.

Kemijska varnost

Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

Podana so kratka navodila za varno uporabo materialov v stiku z živili.

Varnost živil

Razpis Evropske agencije za varnost hrane za članstvo v znanstvenih svetih in znanstvenem odboru

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča, da je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) objavila razpis za prijavo interesa za članstvo v znanstvenih svetih in znanstvenem odboru Evropske agencije za varnost hrane. Prijave bodo zbirali do 3. aprila 2023.

Varnost živil

Riba napihovalka in njen strup tetrodoksin (TTX), jed fugu

Ribe napihovalke so ribe iz družine Tetraodontidae, ki so ene najbolj strupenih živali na svetu. Kožo imajo golo ali pokrito z drobnimi trni. Domujejo predvsem v morjih jugovzhodne Azije. Riba napihovalka je dobila ime po svoji značilni zračni vreči, ki je slepi privesek prebavila. Kadar se riba čuti ogroženo, se napihne – pogoltne vodo, da […]

Moje okolje

Bakterije v živilih

Bakterije se lahko nahajajo tudi v živilih. Koristne bakterije sodelujejo pri izboljšanju živila (fermentacija mlečnih izdelkov, vina, kislega zelja...), škodljive pa so tiste, ki povzročajo okužbe in zastrupitve. Predstavljene so bakterije, ki največkrat povzročajo okužbe in zastrupitve z živili.

Moje okolje

Ravnanje s kuhinjskimi odpadki

Vsak prebivalec Slovenije v enem letu v povprečju proizvede skoraj pol tone različnih vrst komunalnih odpadkov in prav tako prebivalci na območju EU.

Moje okolje

Paraziti v živilih

Moje okolje

Ribe in histaminska zastrupitev

Histaminska zastrupitev je akutna zastrupitev in najpogosteje nastane zaradi zaužitja rib ali ribjih proizvodov, ki vsebujejo velike količine histamina.

Moje okolje

Varno uživanje rib

Ribe so živilo, ki je bogato z beljakovinami, nenasičenimi maščobnimi kislinami, kot so omega 3 esencialne maščobne kisline, vsebujejo tudi vitamine in minerale.

Moje okolje

Hladna veriga za zagotavljanje varnosti živil

Hladna veriga pomeni vzdrževanje predpisane, dovolj nizke temperature živila, da ohranimo varnost in čim boljšo kakovost živila v celotni živilski verigi; od proizvodnje, prevoza, shranjevanja in razdeljevanja do porabe pri končnem potrošniku.

Moje okolje

Konzerviranje živil doma

Konzerviranje živil je postopek, s katerim onemogočimo delovanje raznih škodljivih vplivov na živilo in tako podaljšamo njegovo obstojnost.

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno