Varnost živil

Fizikalni dejavniki tveganja v živilih

Varnost živil

Fizikalni dejavniki tveganja so bodisi tuji materiali, ki so nenamerno vneseni v živila (npr. kovinski drobci v mletem mesu) ali tujki organskega izvora (npr. kosti v ribah), ki so nevarni za zdravje potrošnikov. Ti tujki lahko onesnažijo živilo na katerikoli stopnji živilske verige. Proizvajalci hrane morajo izvajati ustrezne ukrepe za preprečevanje prisotnosti fizikalnih dejavnikov tveganja v živilih.

Zadnje posodobljeno: 02.02.2024
Objavljeno: 02.02.2024

Trdi ali ostri predmeti so potencialni fizikalni dejavniki tveganja in lahko povzročijo:

  • ureznine v ustih ali grlu,
  • poškodbe zob ali dlesni,
  • poškodbe prebavil.

 

Faktorji, ki vplivajo na potencialno nevarnost:

  • velikost: kakršen koli tujek v živilu, večji od dveh milimetrov lahko predstavlja tveganje za zdravje,
  • fizikalne lastnosti: trdota, oblika in ostrina živila lahko vplivajo na raven nevarnosti.

 

Običajni fizikalni dejavniki tveganja (tujki) v živilih so:

  • steklo, porcelan: stekleni drobci razbitih žarnic, krožnikov, kozarcev itd.,
  • kovina: drobci poškodovane opreme, rezila, igle, pripomočki, sponke itd.,
  • plastika: materiali, ki se uporabljajo za pakiranje, drobci pripomočkov, ki se uporabljajo za čiščenje opreme itd.,
  • kamni: ki zaidejo med poljske pridelke med spravilom (pobiranjem, obiranjem, puljenjem, žetvijo itd.),
  • les: iveri iz lesenih konstrukcij in lesenih palet za shranjevanje ali transport surovin ali živilskih izdelkov,
  • naravne sestavine hrane: trdi ali ostri deli živila, ki jih potrošnik ne pričakuje (npr. drobci orehovih lupin v potici, peške češenj v kompotu).

 

Ukrepi za preprečevanje oz. obvladovanje onesnaženja s fizikalnimi dejavniki tveganja:

  • pregled surovin oz. sestavin živila glede na poljske onesnaževalce, kot npr. kamenje, mrčes, iztrebki,
  • s hrano ravnamo v skladu z dobro higiensko prakso (pri rokovanju z živili se izogibamo nošenju nakita, umetnih nohtov in drugih potencialnih fizikalnih dejavnikov tveganja),
  • v živilski industriji je treba odstraniti potencialne vire fizikalnih dejavnikov tveganja v predelovalnih in skladiščnih prostorih (npr. uporaba zaščitnih akrilnih žarnic ali namestitev zaščite za žarnice z namenom preprečevanja onesnaženja z lomljivim steklom). Namestitev učinkovitega sistema za odkrivanje in odstranjevanje fizikalnih dejavnikov tveganja (npr. detektorji kovin zaznajo kovine v živilu in so nastavljeni, da onesnažena živila zavrnejo oz. izločijo, magneti pritegnejo in odstranijo kovinske drobce v proizvodnji liniji, filtri odstranijo tujke). Vzpostaviti je treba učinkovit program vzdrževanja opreme, da se izognemo tujkom, ki bi lahko izvirali iz obrabljene opreme.
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Območna enota Ravne na Koroškem

6. Dan brez alkohola na Koroškem

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje prijavljenih virusnih črevesnih bolezni

Podrobno