Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spanje je najučinkovitejši način vsakodnevnega uravnavanja telesnega in duševnega zdravja.
Čelada občutno zmanjša tveganje za resne poškodbe glave in možganov, ker absorbira energijo, ki nastane ob udarcu v glavo. Da bi dobro ščitila pred poškodbami, mora čelada ustrezati velikosti naše glave in biti pravilno pripeta. Poleg tega je treba izbrati pravo čelado za določeno vrsto športne aktivnosti ali načina transporta.
Nacionalni inštitut za javno zdravje – Območna enota Maribor je v torek, 8.aprila 2025 organiziral dogodek »Dan brez alkohola«, letos v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja ZD Ptuj.
Ob svetovnem dnevu zdravja (7. april), ki letos poteka pod geslom »Zdravi začetki, svetla prihodnost« in opozarja na pomembnost skrbi za zdravje mater in dojenčkov, saj je to temelj zdravih družin in skupnosti, smo se NIJZ OE Ravne pridružili aktivnostim v organizaciji občine in CKZ Dravograd.
V soboto, 5. aprila 2025, je v številnih občinah potekal dan za spremembe pod sloganom »Naj tvoja volja spreminja vesolja«, dan, ki pomeni priložnost, da naredimo spremembo na bolje, tako pri sebi kot tudi širše, ter skupaj pripomoremo k izboljšanju pogojev v lokalnih skupnostih.
Ob obeležitvi svetovnega dneva zdravja smo organizirali strokovni posvet ob Dnevu brez alkohola z naslovom “Radovedno trezni ali trezno radovedni?”, ki je potekal v četrtek, 3. aprila 2025, v mali dvorani MKC Slovenj Gradec.
Od 1. februarja 2025 je uvedena nova zahteva po obveznem cepljenju proti meningokoknemu meningitisu za vse potnike v Savdsko Arabijo, ne glede na to, ali gre za romarje (Umrah, Hadž) ali običajne obiskovalce.
V sklopu promocije državnih presejalnih programov med podjetji v Podravju, smo na NIJZ OE Maribor izvedli predstavitev vseh treh presejalnih programov (Svit, DORA, ZORA) na Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava.
Na tem mestu so objavljeni dokumenti in gradiva za zdravnike, kako opraviti pojasnilno dolžnost pred cepljenjem.
V okviru spremljevalnega programa ob obisku predsednika Republike Hrvaške Zorana Milanovića v Sloveniji, sta njegova soproga, prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović in soprog predsednice Republike Slovenije dr. Aleš Musar obiskala Pediatrično kliniko.
Dan brez alkohola letos obeležujemo že sedmič. V Pomurski regiji smo se odločili, da bo naša letošnja obeležitev nekoliko drugačna. Vzrok za tovrstno odločitev je predvsem odgovor na regijske izzive pri naslavljanju tveganega in škodljivega pitja alkohola.
V četrtek, 3. aprila 2025 je na OE NIJZ Murska Sobota potekalo usposabljanje iz psihološke prve pomoči v primeru čezmernega pitja alkohola.
Letošnji svetovni dan zdravja je posvečen zdravju mater in novorojenčkov in poteka pod geslom Zdravi začetki, svetla prihodnost. Zdravje novorojenčkov in njihovih mater je namreč eden najpomembnejših kazalnikov splošnega zdravstvenega stanja in blaginje prebivalstva. Svetovni dan zdravja je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj s predstavništvom Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) v Sloveniji zaznamoval z […]
Zdravstvenovzgojni centri (ZVC) in centri za krepitev zdravja (CKZ) so samostojne enote zdravstvenega doma in ključne organizacijske strukture na primarni ravni zdravstvenega varstva za zagotavljanje zdravstvenovzgojne dejavnosti za odraslo populacijo. V okviru programa Skupaj za zdravje izvajajo strukturirane zdravstvenovzgojne obravnave ter aktivnosti krepitve zdravja in zmanjševanja neenakosti v lokalnih skupnostih. CKZji so organizacijska in vsebinska nadgradnja ZVCjev, trenutno so vzpostavljeni v 30 zdravstvenih domovih po Sloveniji. Postopoma se bodo vsi ZVCji preoblikovali v CKZje in izvajali razširjeni program.
Svetovni dan zdravja, ki ga vsako leto zaznamujemo 7. aprila, je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila leta 1950 z namenom ozaveščanja o pomenu zdravja na svetovni ravni.
Ustreznosti toplotne obdelave živila ne moremo zanesljivo oceniti le glede na senzorične lastnosti, kot so videz, barva, sočnost, mehkoba in aroma, temveč je pomembno tudi merjenje središčne temperature živila z vbodnim termometrom (sondo).