Območna enota Celje

Pogovori o preventivi raka ob Evropskem tednu boja proti raku in Svetovnem dnevu brez tobaka

Območna enota Celje

Evropski teden boja proti raku 2024, ki je potekal od 25. do 31. maja pod sloganom »Pogovarjajmo se o preventivi raka«, in Svetovni dan brez tobaka, ki ga obeležujemo 31. maja, sta tudi na Celjskem spodbudila lokalne strokovnjake in prostovoljce s področja zdravstvene preventive k povezovanju in organizaciji treh bogatih informativno-svetovalnih dogodkov, namenjenih širši javnosti.

Zadnje posodobljeno: 05.06.2024
Objavljeno: 05.06.2024

Svoje moči smo združili strokovnjaki iz Območne enote Celje NIJZ, ambasadorji Programa Svit, Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje, Zdravstveno vzgojni center Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, Fakulteta za zdravstvene vede Celje, Društvo za boj proti raku regije Celje in Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo.

Obiskovalce dogodkov smo prijazno povabili k pogovoru o različnih temah skrbi za svoje zdravje. Informirali smo jih o 12 nasvetih za preprečevanje raka, zapisanih v Evropskem kodeksu proti raku. Na učnih modelih so zainteresirani mimoidoči lahko preizkusili, kako izvajati samopregledovanje dojk in mod. Zanimale so jih posledice okužb s HPV ter koristi cepljenja proti le-tem. Veseli smo bili številnih pohval in pozitivnih izkušenj z državnimi presejalnimi programi Svit, Zora in Dora, mnoge pa smo spodbudili, naj o udeležbi v teh programih ponovno premislijo.

Poleg zgoraj naštetega smo na preventivnih stojnicah v nakupovalnem središču Planet Tuš Celje še posebej izpostavili priporočila in nove smernice o zdravem in trajnostno naravnanem prehranjevanju. V Citycentru Celje smo dodatno širili informacije o brezplačnih delavnicah za zdrav življenjski slog, ki jih izvajajo centri za krepitev zdravja in zdravstveno vzgojni centri širom Slovenije. S pomočjo dinamometra so obiskovalci lahko preverili moč oprijema in funkcionalnost rok. Izvajali smo brezplačne meritve krvnega tlaka in sladkorja v krvi. Posebej smo se posvetili pogovorom o škodljivosti kajenja tobaka in s tobakom povezanih izdelkov in izvajali meritve ogljikovega monoksida (CO) v izdihanem zraku. Predstavili smo priporočila glede odgovorne rabe alkohola in meje manj tveganega pitja. Na Afroditinem teku v Rogaški Slatini so tudi nas navdušili številni tekači in drugi mimoidoči, ki so radi pristopili k preventivni stojnici, delili svoje poglede in zdravja polne upe za prihodnost.

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno