Zdrava in trajnostna prehrana v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (V4-2307)

Zdrava in trajnostna prehrana v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (V4-2307)

Ne spreglejte
Najnovejše
M. Gregoric

Slovenija predstavlja vzoren primer organiziranega sistema šolske prehrane, ki je zakonsko podprt in se izvaja v skladu s prehranskimi smernicami. Rezultati projekta bodo zapolnili vrzel znanja na področju povezav med trajnostnimi in bolj zdravimi prehranskimi izbirami na primeru jedilnikov ter njihovo sprejemljivostjo pri otrocih in posledično vplivu na količino zavržene hrane, kot tudi na področju pripravljenosti zavodov na spodbujanje in dolgoročno vpeljavo trajnostnih in bolj zdravih prehranskih praks.

dr. Matej Gregorič, vodja projekta na NIJZ

Povezava na projektno skupino SICRIS na naslednji povezavi

Opis projekta

Ozadje

Uravnotežena prehrana otrok in mladostnikov pomembno vpliva na zdrav razvoj in rast ter oblikovanje zdravih prehranjevalnih navad, ima pa tudi ugodne posledice na zdravje v odrasli dobi. Tako predstavlja Slovenija v svetu vzoren primer organiziranega sistema šolske prehrane, ki velja za najbolj racionalen način dostopnosti do obrokov vsem učencem, področje pa je urejeno z zakonodajo.

Dimenzija okoljske trajnosti pa postaja vse bolj pomembna, zlasti v luči prizadevanj EU za dosego ogljične nevtralnosti in spodbujanja zelenega prehoda. Hkrati ekonomski vidiki zavržene hrane pridobivajo na pomenu, še posebej ob dvigu cen živil.

Namen projekta

Namen projekta je pregled praks v vzgojno-izobraževalnih zavodih (v nadaljevanju: VIU), ki preučujejo povezavo med prehrano, pripravo hrane in zdravjem, ob hkratnem upoštevanju vpliva na okolje in podnebje. Cilj je ugotoviti, v kolikšni meri zavodi sledijo načelom znanstvenih raziskav na tem področju.

Cilji projekta

Realizacija faz projekta in doseganje ciljev predloga raziskovalnega dela v skladu s časovnico obsega  več korakov in sicer: sistematični pregled praks v VIU, ki preučujejo vpliv na zdravje in okolje; priprava zbirnika dobrih praks za zdravo in trajnostno prehranjevanje v VIU; optimizacija jedilnikov v VIU za zdravje in trajnostno prehranjevanje v skladu z veljavnimi smernicami; priprava zbirnika vzorčnih jedilnikov za zdravju koristno prehranjevanje v VIU skladno z načeli trajnosti; testiranje dobrih praks na sprejemljivost med uporabniki; ugotoviti sposobnost VIU za zagotavljanje uravnoteženih jedilnikov; spremljanje zavržene hrane in analiza dejavnikov za izboljšanje sprejemljivosti jedi; javna predstavitev praks zainteresirani javnosti; priprava vsebin za vključitev v strateške dokumente države in strokovne dokumente za izvajalce naročanja in priprave hrane v VIU.

V projektu se bomo osredotočili na prakse preskrbe s hrano, priprave obrokov in ravnanja s presežno hrano v VIU. Pripravili bomo celovit pregled praks z osredotočenostjo na trajnostne dejavnike, pri čemer se bomo, kot ključno merilo, osredotočili na tri razsežnosti trajnosti: vpliv na okolje, prehransko kakovost in cenovno dostopnost. Pripravljen pregled nam bo omogočil uvid v to, v katerih segmentih in v kolikšni meri VIU že sledijo načelom trajnostne preskrbe in ravnanja s hrano.

Tako bodo rezultati projekta prispevali k oblikovanju smernic prehranjevalnih navad v okviru Celovitega strateškega projekta razogljičenja Slovenije s prehodom v krožno gospodarstvo. Prav tako bodo zapolnili vrzel znanja o povezavah med trajnostnimi in bolj zdravimi prehranskimi izbirami v VIU ter pripravljenostjo VIU za spodbujanje trajnostnih in zdravih prehranskih praks.

Faze projekta in njihova realizacija

Projekt zajema 5 delovnih svežnjev z opredelitvijo vodje in sodelujočih raziskovalnih inštitucij (vodi: UL BF; sodelujeta: NIJZ in NLZOH), ciljev in mejnikov, s čimer želimo zagotoviti realizacijo faz tega interdisciplinarnega projekta in doseganje ciljev v skladu s časovnico.

Kick-off sestanek je potekal 8. novembra 2023 na UL BF v Ljubljani.

Dodana vrednost

NIJZ bo sodeloval kot partner z izkušnjami spremljanja prehrane v VIZ ter v kontekstu sistematičnega pregleda praks in jedlinikov ter z znanji priprave otimiziranih jedilnikov po načelu trajnosti (pri čemer se bo osredotočil na vpliv na okolje, prehransko kakovost in cenovno dostopnost). Dodana vrednost bo zbiranje praks za lažje udejanjanje prenovljenih prehranskih smernic. Prav tako bo pripravljen priročnik o trajnostnem vidiku prehranjevanja, z osredotočenostjo na zmanjševanje odpadne hrane v VIZ.

Pričakovani rezultati in gradiva

Rezultati bodo dopolnili razumevanje povezav med trajnostjo, zdravjem in prehrano v VIU ter pripravljenostjo za spodbujanje trajnostnih in zdravih prehranskih praks. Prav tako bodo rezultati  prispevali k oblikovanju smernic prehranjevalnih navad v okviru Celovitega strateškega projekta razogljičenja Slovenije s prehodom v krožno gospodarstvo.

Trajanje projekta: 1. 10. 2023 do 30. 9. 2025.

Nosilna organizacija: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta.

Projektni partnerji: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Financiranje: Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS) in Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije (MZ)

Za dobro javno zdravje
Nekemične zasvojenosti

Razumevanje nekemičnih zasvojenosti v današnji družbi: od vzrokov do posledic

Podrobno
Cepljenje

Cepljenje proti gripi v sezoni 2024/25

Podrobno
NIJZ

Moje zdravje, moja izbira, moja pravica

Podrobno