Območna enota Celje

Dišalo je po zdravju prijaznih, slastnih dobrotah

Območna enota Celje

Ob svetovnem dnevu hrane smo strokovnjaki iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje 20. oktobra 2023, v Planetu Tuš Celje, v sodelovanju s Kulturno turističnim društvom Bazilika, Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje ter Šolskim centrom Šentjur pripravili dogodek, na katerem smo predstavili zdrav krožnik ter zdravo slovensko hrano.

Zadnje posodobljeno: 08.11.2023
Objavljeno: 08.11.2023

Obiskovalci stojnic so lahko spoznali, kako pravilno sestaviti zdrav krožnik ter tako pripraviti zdrav obrok, v katerem so zastopana vsa potrebna hranila za delovanje in razvoj telesa. Na stojnicah srednjih šol so pri promociji zdravih lokalnih jedi sodelovali dijaki in profesorji Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje ter Šolskega centra Šentjur. Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje je obiskovalcem ponudila solato iz mešanice kaš in zelenjave s pečeno bučo, dehidriranim ohrovtom, korenjevim čipsom in grozdjem. Obiskovalci so lahko jed poskusili in se tako prepričali, da so žitarice lahko zelo okusne tudi kot hladna priloga ali solata. Na stojnici Šolskega centra Šentjur so se obiskovalci lahko posladkali z zdravju bolj prijaznimi sladkimi dobrotami. Obiskovalci so lahko poskusili ovsene piškote z brusnicami, piškote z bučnimi semeni, ajdovo pito s skuto, tortice na palčki ter ajdov kruh z orehi. Kulturno turistično društvo Bazilika, ki že vrsto let pripravlja kulturni dogodek »Štrukljifest«, je obiskovalcem ponujalo ajdove štruklje z orehi, pirine, koruzne in polnozrnate štruklje s skuto ter veganske štruklje s korenčkom.


Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo svetovni dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) je letos ob svetovnem dnevu hrane izpostavila pomen vode, ki ga je zaokrožila s sloganom: »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen«.


Kot popestritev obrokov si lahko doma sami pripravimo okusno solato iz mešanice kaš in zelenjave s pečeno bučo, dehidriranim ohrovtom, korenjevim čipsom in grozdjem, kot so jo pripravili in ponudili dijaki in profesorji Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje po receptu Cecilije Božnik. Solato pripravimo tako, da skuhamo mešanico kaš in jo mariniramo z oljčnim oljem, kisom, soljo in poprom. Zelenjavo zrežemo po tehniki julienne (tehnika rezanja, kjer zelenjavo narežemo na dolge, ozke in tanke paličice), prav tako olupljeno bučo, ter jo na kratko spečemo v pečici. Ohlajeno zelenjavo nato mariniramo z mešanico sesekljanih zelišč, kisom in oljem. Ohrovtove liste natrgamo in dehidriramo v pečici. Oprane in očiščene olupke korenja spečemo v pečici kot čips. Solato serviramo v skodelico in postrežemo z grozdnimi jagodami.

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Spanje

Prekomerna dnevna zaspanost

Podrobno