Veš, kaj piješ?

Veš, kaj piješ?

Veš, kaj piješ? - Podpora prebivalcem za zmanjševanje tvegane rabe alkohola z mobilno aplikacijo

Ne spreglejte
Najnovejše

Naslov programa: Veš, kaj piješ?

Opis programa

Informiranje prebivalcev o sestavi alkoholnih pijač.

Ozaveščanje o posledicah tvegane in škodljive rabe alkohola.

Podpora spremembi zakonodaje na EU in nacionalnem nivoju v smislu obveznega označevanja alkoholnih pijač, vključno z zdravstvenimi opozorili.

Dodana vrednost

Aktivnosti projekta bodo pomagale pri informiranju prebivalcev o sestavi alkoholnih pijač ter prispevale k dvigu ozaveščenosti o posledicah tvegane in škodljive rabe alkohola, saj bo mobilna aplikacija VešKajPiješ informirala ne le o sestavi pijač, temveč se jo lahko uporabi kot izjemno učinkovit komunikacijski kanal za ozaveščanje o škodljivih posledicah pitja alkohola in pošiljanje zdravstvenih opozoril. Znanstvene raziskave namreč kažejo, da je informiranje najbolj učinkovito ravno v situaciji, ko posameznik išče informacije o določenem izdelku.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) s takšnim sodelovanjem razvija strokovne vsebine in izkorišča možnosti novih tehnologij za informiranje in ozaveščanje prebivalcev o posledicah pitja alkohola. Hkrati bomo lahko delovali v podporo spremembi zakonodaje v smislu obveznega označevanje sestavin v alkoholnih pijačah, tako kot druge javnozdravstvene organizacije v EU.

Rezultati in gradiva

V okvirju dejavnosti 5.1 Nabor vsebin za obveščanje prebivalcev v okviru programa Veš, kaj piješ smo pripravili dve besedili za objavo na spletnem portalu prehrana.si, in sicer Alkohol in rak ter Alkohol – je to sploh problem?.

V okvirju dejavnosti 5.2 Sporočila za komunikacijo v okviru diseminacijskih aktivnosti smo pripravili 43 predlogov sporočil (in izbrali 5 ključnih sporočil) za komunikacijo na družabnih omrežjih – v povezavi z aplikacijo VešKajJeš in alkoholom. Pripravili smo načrt promocije programa VKP ter poskrbeli za več objav preko spletne strani MOSA in preko NIJZ družbenih omrežij.

V okvirju dejavnosti 5.4 Zagotavljanje strokovne podpore za usmerjanje in promocijo programa smo pregledali rezultate prvega vala ankete o pismenosti potrošnikov glede nekaterih tveganj, ki so povezana s pitjem alkoholnih pijač in podatke vključili v sporočila za javnost. Pregledali in dopolnili smo različna gradiva za promocijo programa (npr. za objavo v Reviji ZPStest) ter sodelovali pri pripravi izjave za javnost v povezavi z novinarsko konferenco. Prvi val ankete je bil že izveden v letu 2020. Pripravljen in oddan je bil prispevek za 7. kongres preventivne medicine z naslovom: Program Veš, kaj piješ?: ozaveščanje potrošnikov o energijski vrednosti alkoholnih pijač in posledicah pitja alkohola s pomočjo mobilne aplikacije, program pa je bil predstavljen tudi v okvirju delavnic DEEP SEAS.

Priprava več prispevkov za spletno stran prehrana.si in revijo ZPS (Alkohol in dojenje, Alkohol in rak, Ali moj bližnji pije preveč alkohola? Kako mu lahko pomagam?, Alkoholna politika – kaj je to?, Suhi januar).

Pregled in dopolnitev sporočil za mlade.

Sodelovanje pri pripravi in izvedbi Ankete o pismenosti potrošnikov glede nekaterih tveganj povezanih s pitjem alkoholnih pijač ter priprava znanstvenega članka How effective are health messages/warnings in improving knowledge and awareness about alcohol-related harm? The Slovenian case using a mobile app.

Strokovna podpora in priprava različnih sporočil in izjav za javnost ter izvedba intervjuja za Radio Slovenija.

Predstavitev programa na sedmem kongresu preventivne medicine in predstavitev programa NIJZ skupini za področje alkoholne problematike ter dogovor za promocijo programa na dogodkih, ki jih organizira NIJZ.

Sodelovanje pri pripravi zaključnega poročila in prijave za novo obdobje financiranja.

Trajanje programa: 1. 11. 2019–15. 11. 2022

Nosilna organizacija: Inštitut za nutricionistiko, Slovenija

Projektni partner: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

Financiranje: Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije (MZ)

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno