SHARP JA

SHARP JA

SHARP JA – Krepitev implementacije Mednarodnega zdravstvenega pravilnika in pripravljenosti v EU

Ne spreglejte
Najnovejše
SHARP
Nuška Čakš Jager

»Namen MZP je preprečiti, zaščititi, kontrolirati in izvajati javnozdravstvene ukrepe ob pojavu  biološke, kemijske ali nuklearne grožnje  z možnostjo čezmejnega širjenja tveganja. Pomembno je vzpostaviti sodelovanje z drugimi državami z vidika izmenjave dobrih praks in ekspertnosti na posameznih področjih ter sodelovati na mednarodnih izobraževanjih, kar nam sodelovanje v JA SHARP omogoča.«

Nuška Čakš Jager, vodja projekta na NIJZ

Naslov projekta: SHARP JA – Krepitev implementacije Mednarodnega zdravstvenega pravilnika in pripravljenosti v EU (Strengthened International Health Regulations & Preparedness in the EU)

Uradna spletna stran projekta:  https://www.sharpja.eu

Opis projekta

Projekt skupnega ukrepa SHARP, ki se je pričel 1. aprila 2019, združuje 26 partnerjev iz držav Evropske unije. Namen triletnega projekta je krepitev varnejšega okolja za vse državljane EU z vzpodbujanjem implementacije vseh osmih ključnih funkcij Mednarodnega zdravstvenega pravilnika (MZP)  v državah ter identifikacijo slabosti in pomanjkljivosti pri izvajanju priporočil na osnovi zunanjih evalvacij SZO v nekaterih državah. Glavni cilj projekta je izboljšati implementacijo MZP s poudarkom na pripravljenosti in odzivanju na resna čezmejna tveganja za zdravje. To vključuje spremljanje, prepoznavanje, pripravljenost in odzivanje na tveganja za zdravje ljudi, tako biološkega, kemijskega, okoljskega ali nuklearnega izvora.

Dodana vrednost

Načrtovane aktivnosti tega projekta bodo pripomogle k iskanju rešitev za uspešno izpolnjevanje zahtev MZP, za preprečevanje in obvladovanje različnih čezmejnih bioloških, kemijskih in okoljskih tveganj, krepitev intersektorskega sodelovanja, nadgradnjo in implementacijo standardnih operativnih postopkov (SOP) ter krepitvi kontinuiranega usposabljanja na področjih, ki jih projekt pokriva.

Rezultati in gradiva

Gradiva in rezultati projekta so dosegljivi na https://sharpja.eu/deliverables/.

Trajanje projekta: 1. 4. 2019–31. 3. 2023

Nosilna organizacija:  Finski inštitut za zdravje in socialno skrbstvo (Finnish Institute for Health and Welfare – THL)

Projektni partnerji: 26 partnerjev, tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

Financiranje: Projekt skupnega ukrepanja (SHARP JA) je sofinancirala Evropska unija v okviru Tretjega zdravstvenega programa (2014–2020).

Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno