Območna enota Celje

Vabilu Dora, Zora in Svit se je smiselno odzvati

Območna enota Celje

Celje, 4. marec 2019 - V tednu boja proti raku, ki bo letos od 4. do 9. marca, pod geslom Evropski kodeks = manj raka, bodo strokovnjaki iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sodelovanju z Zdravstvenim domom Celje, Društvom za boj proti raku regije Celje in Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje pripravili več informativno-svetovalnih dogodkov, usmerjenih v preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka. Udeležence bodo seznanjali z Evropskim kodeksom proti raku in s splošnimi priporočili proti raku. Zdravstvene analize kažejo, da bi lahko preprečili približno polovico vseh primerov raka, če bi upoštevali temeljna priporočila iz Evropskega kodeksa proti raku. V naslednjih dneh bodo v Celju opozarjali tudi na pomen državnih presejalnih programov Svit, Dora in Zora.

Zadnje posodobljeno: 24.11.2022
Objavljeno: 05.03.2019

»Z vidika posameznika je izrednega pomena njegovo znanje o preventivnih ukrepih, s katerimi lahko poskrbi za zdravje in zmanjšuje svojo ogroženost z rakom. Eno od 12 priporočil proti raku iz Evropskega kodeksa nas spodbuja, da se redno udeležujemo organiziranih presejalnih programov. V Sloveniji so to programi Zora, Dora in Svit, ki pomembno pripomorejo k zgodnjemu odkrivanju morebitne bolezni (predrakavih sprememb materničnega vratu, raka dojke in predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki). V presejalnih programih pri navidezno zdravih odraslih ugotavljamo morebitne bolezenske spremembe. Danes na primer rezultati Programa Svit kažejo, da je bilo v desetih letih delovanja odkritih več kot 2800 rakov v stopnji, ko se znaki bolezni še niso pojavili in je zdravljenje bolj učinkovito. Zaradi odstranjevanja predrakavih sprememb pri kolonoskopijah pa se je zmanjšala obolevnost za to vrsto raka. Posameznike želimo spodbuditi, da se bodo tedaj, ko prejmejo vabilo iz katerega od treh obstoječih presejalnih programov, nanj tudi odzvali. Vsekakor je to smiselna odločitev, ki kaže na skrb zase. Sicer pa naj bi upoštevali prav vsa priporočila Evropskega kodeksa,« je povedala Tatjana Škornik Tovornik, regijska koordinatorica Programa Svit na Celjskem.
Zdravstveni strokovnjaki poudarjajo, da z upoštevanjem priporočil in zdravim življenjskim slogom zmanjšamo ne le ogroženost z rakom, pač pa tudi tveganje za druge kronične nenalezljive bolezni (na primer bolezni srca in ožilja, kronična obolenja dihal, debelost, sladkorno bolezen tipa 2 in druge kronične bolezni).

12 priporočil proti raku iz Evropskega kodeksa se nanaša na naslednja področja:
1. Ne kadite.
2. Ne kadite v navzočnosti drugih.
3. Vzdržujte zdravo, normalno telesno težo.
4. Vsak dan bodite telesno dejavni.
5. Prehranjujte se zdravo.
6. Omejite vse vrste alkoholnih pijač.
7. Čim manj se izpostavljajte sončnim žarkom.
8. Na delovnem mestu se zaščitite pred nevarnimi snovmi, ki povzročajo raka.
9. Varujte se pred ionizirajočim sevanjem (radon).
10. Ženske, dojite svoje otroke, če je le mogoče. Omejite jemanje hormonskih zdravil za lajšanje menopavznih težav.
11. Poskrbite, da bodo vaši otroci cepljeni proti hepatitisu B in proti humanim papilomskim virusom (HPV) (deklice).
12. Udeležujte se organiziranih presejalnih programov (v Sloveniji programi ZORA, DORA in SVIT).

 

Podatki o razširjenosti raka kažejo, da v celjski regiji v letu dni na novo zboli za rakom približno 1850 ljudi. Po zadnjih podatkih Registra raka RS, dostopnih za leto 2015, je za rakom v tem letu na novo zbolelo 1856 prebivalcev celjske regije (993 moških in 863 žensk). Med petimi najpogostejšimi raki, zabeleženimi pri moških v celjski regiji v letu 2015, so bili: rak kože (brez melanoma), rak prostate, rak sapnic in pljuč, rak debelega črevesa in danke ter rak ust in žrela. Pri ženskah v celjski regiji, ki so zbolele v letu 2015, so bili med petimi najpogostejšimi: rak kože (brez melanoma), rak dojke, rak debelega črevesa in danke, rak sapnic in pljuč ter rak materničnega telesa. V letu 2015 je zaradi raka v celjski regiji umrlo 876 ljudi, med njimi 509 moških in 367 žensk. Podatki Registra raka RS tudi kažejo, da v Sloveniji živi več kot 100.000 ljudi, ki so že kdaj zboleli zaradi ene od rakavih bolezni. Sicer je med moškimi v Sloveniji najpogostejši rak prostate, med ženskami pa rak dojke. Petletno preživetje zbolelih med leti 2011-2015 je že večje od 57 odstotkov. Podatki kažejo, da se breme raka z leti povečuje – predvsem zaradi staranja prebivalstva, namreč več kot 60 odstotkov novozbolelih je starejših od 65 let.

 

Napovednik preventivnih dogodkov v Celju ob tednu boja proti raku in mesecu boja proti raku na debelem črevesu in danki (organizatorji: Območna enota Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sodelovanju z Zdravstvenim domom Celje, Društvom za boj proti raku regije Celje in Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje)

 

Informativno-svetovalne stojnice v Citycentru Celje:

  •  6. marec 2019, od 9. do 19. ure, in 7. marec, od 9. do 15. ure: strokovnjaki Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje bodo na preventivni stojnici na voljo za pojasnila o vključevanju v programe brezplačnih delavnic (različne oblike pomoči pri bolj zdravem načinu življenja in doseganju boljšega počutja ter zdravja). Udeleženci bodo lahko opravili brezplačne meritve krvnega tlaka in meritve na analizatorju telesne sestave. Na podlagi rezultatov bodo strokovnjaki svetovali o spremembah življenjskega sloga in preprečevanju kroničnih bolezni. Izvajali bodo tudi promocijo Programa Svit z namiznim modelom debelega črevesa (diplomirane medicinske sestre Marjana Iršič, Barbara Ramšak in Nataša Kolar).
  •  6. marec 2019, od 10. do 15. ure: prikaz samopregledovanja dojk in mod na učnih modelih, predstavitev Evropskega kodeksa proti raku in presejalnih programov Dora, Zora in Svit – z namiznim modelom debelega črevesa (zdravnica Lucija Beškovnik, specialistka javnega zdravja).
  • 7. marec 2019, od 9. do 21. ure: predstavitev državnega presejalnega Programa Svit (namenjenega zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki). Obiskovalce bodo seznanjali s koristnimi priporočili za preprečevanje in pravočasno odkrivanje te oblike raka. V spremstvu strokovnjaka se bodo lahko obiskovalci sprehodili skozi napihljivi model debelega črevesa in ob nazorni razlagi spoznali delovanja debelega črevesa ter morebitne bolezenske spremembe (diplomirana sanitarna inženirka Tatjana Škornik Tovornik, ambasadorki Programa Svit Stanka Drobnak in Sonja Punčuh ter študenti medicine)
  • 7. marec 2019, od. 14. do 19. ure: informiranje o zdravi prehrani, pokušina zdravih prigrizkov in razdeljevanje kuharskih receptov (profesor Srečko Lešek z dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje).

 

Dogodki na sejmu Altermed v Celju:

  • 15. – 17. marec 2019, od 9. do 18. ure, sejem Altermed: sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo predstavili državni presejalni Program Svit z napihljivim modelom debelega črevesa (Tatjana Škornik Tovornik, ambasadorja programa Svit Ana in Milan Koren ter študenti medicine).
  • 15. – 16. marec 2019, od 9. do 15. ure, sejem Altermed: strokovnjaki Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje bodo na voljo za pojasnila o vključevanju v programe brezplačnih delavnic (različne oblike pomoči pri bolj zdravem načinu življenja in doseganju boljšega počutja ter zdravja). Udeleženci bodo lahko opravili brezplačne meritve krvnega tlaka in meritve na analizatorju telesne sestave. Strokovnjaki bodo svetovali o spremembah življenjskega sloga in preprečevanju kroničnih bolezni (diplomirani medicinski sestri Marjana Iršič, Urška Stepišnik).

 

***

 

Dodatne informacije:

  • Preventivni dogodki:
    Tatjana Škornik Tovornik, dipl. san. inž., regijska koordinatorica preventivnega Programa Svit
  • Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Celje, Ipavčeva 18, Celje
    T: 03 42 51 141, E: tatjana.skornik-tovornik@nijz.si
  • Dogodki na sejmu Altermed bodo izvedeni ob podpori Celjskega sejma d.d..
  • Služba za komuniciranje, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Trubarjeva 2, SI-1000 Ljubljana, Telefon: 01 2441 494, 01 2441 572, pr@nijz.si,
  • www.nijz.si,
  • Podatkovni portal NIJZ
Za dobro javno zdravje
Čakalne dobe

Tedenska poročila o čakalnih dobah

Podrobno
Nalezljive bolezni

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Odpornost proti antibiotikom pri povzročiteljih invazivnih okužb v Sloveniji

Podrobno