Varnost živil

Kaj morate vedeti o preprečevanju okužb z Listerijo

Varnost živil

Poročilo Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) navaja, da se je število prijavljenih primerov listerioze pri ljudeh v obdobju 2019 –2023 znatno povečalo. To je lahko povezano s staranjem evropskega prebivalstva. 21,3 % Evropejcev je sedaj starejših od 65 let, kar je vzrok, da se povečuje razširjenost kroničnih bolezni, povezanih s staranjem.

Zadnje posodobljeno: 14.03.2025
Objavljeno: 14.03.2025

Primeri listerioze pri ljudeh so predvsem posledica uživanja pripravljenih živil. Pripravljena živila (RTE– Ready-to-Eat-Foods) so skupina živilskih izdelkov, ki so predhodno očiščena, lahko toplotno obdelana v naprej, večinoma pakirana in pripravljena za uživanje brez predhodne priprave ali kuhanja.

 

Nosečnice imajo približno 10-krat večjo verjetnost kot splošna populacija, da se okužijo z bacilom listerije, kar povzroči bolezen, imenovano listerioza. Ker se imunski sistem med nosečnostjo spremeni, se nosečnice težje ubranijo takih okužb.

Okužbe z listerijo so lahko usodne, tako za plod kot novorojenčka, odrasle, starejše od 65 let in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom ali kroničnimi boleznimi. Listerioza pri nosečnicah lahko povzroči resne zaplete, vključno s spontanim splavom in mrtvorojenostjo.

Tveganje za zdravje

Določena živila – vključno z ohlajeno hrano, pripravljeno za uživanje, nepasteriziranim (surovim) mlekom in živili, proizvedenimi iz nepasteriziranega mleka – so lahko pogosto okužena z bakterijo, imenovano Listeria monocytogenes. Te bakterije, ki se prenašajo s hrano, lahko rastejo pri temperaturah hladilnika in lahko povzročijo bolezen, ki je pri večini zdravih ljudi neprijetna, vendar ne resna. Pri ljudeh z visokim tveganjem pa lahko listerija povzroči bolezen, imenovano listerioza, ki je nevarna in lahko celo smrtna. Visoko ogroženi so nosečnice in njihovi nerojeni otroci, novorojenčki, starejši odrasli in druge osebe z oslabljenim imunskim sistemom, kot so tisti s HIV/aidsom, rakom, sladkorno boleznijo ali boleznijo ledvic, ter bolniki s presajenimi organi.

Medtem ko ima lahko nosečnica le blago, gripi podobno bolezen ali pa se sploh ne počuti bolno, lahko listerioza povzroči spontani splav, smrt nerojenega otroka, nizko porodno težo dojenčka, zdravstvene težave novorojenčka ali celo smrt dojenčkov. Zato je zmanjšanje tveganja zaradi listerije tako pomembno.

Kako zmanjšati tveganje za listerijo: 3 preprosti koraki

Obstajajo zelo preprosti koraki, ki jih lahko storite, da preprečite okužbo z listerijo:

  1. hrana mora biti hlajena na pravi temperaturi

Pravilne temperature hlajenja upočasnijo rast listerije. Če vaš hladilnik nima elektronskega digitalnega krmiljenja, vanj vstavite termometer in po potrebi nastavite regulator temperature hladilnika. Drugi termometer postavite v zamrzovalnik.

Vaš hladilnik mora delovati pri 4°C ali manj, zamrzovalnik pa pri -18°C.

  1. Hitro uporabite hrano, pripravljeno za uživanje!

Dlje kot je živilo shranjeno v hladilniku, večja je možnost, da se listerija razraste. Kadar živila razvijejo neprijeten vonj, okus ali teksturo zaradi naravno prisotnih bakterij kvarjenja, jih ne smete več uživati.

  1. Hladilnik naj bo čist

Redno čistite svoj hladilnik. Razlitja takoj pobrišite. To je še posebej pomembno, da listerija nima pogojev za razmnoževanje in se nato lahko razširi na živila.

Notranje stene in police hladilnika očistite z vročo vodo in blagim tekočim detergentom za pomivanje posode, sperite in nato posušite s čisto krpo ali papirnato brisačo.

Preverjanje temperature hladilnika!

Hlajenje živil na ustrezne temperature je eden najboljših načinov za upočasnitev rasti nevarnih bakterij, kot je listerija.

Termometer za hladilnik lahko naredi veliko razliko!

  • Termometer postavite na sredino hladilnika. Če je temperatura po 5 do 8 urah nad 4°C, nastavite regulator temperature hladilnika na nižjo temperaturo. Ponovno preverite čez 5 do 8 ur.
  • Termometer postavite med pakete zamrznjene hrane v zamrzovalniku. Če je po 5 do 8 urah temperatura višja od -18°C, regulator temperature zamrzovalnika nastavite na nižjo temperaturo. Ponovno preverite čez 5 do 8 ur.

Izbira pravih živil in njihova varna priprava, pomaga zmanjšati tveganje za okužbo z listerijo pri ogroženih ljudeh. Določena živila predstavljajo večje tveganje za okužbo z listerijo. Problematična so predvsem pripravljena živila za neposredno uživanje z daljšim rokom uporabe (npr. gotova delikatesna živila). Njihovo dolgotrajno shranjevanje v hladilniku omogoča nadaljnje povečanje števila listerij, ki rastejo tudi pri nizkih temperaturah znotraj hladilnika.

Tvegana živila za okužbo z listerijo:

  • surovo oz. toplotno neobdelano mleko in mlečni izdelki iz surovega oz. toplotno neobdelanega mleka ter mehki siri,
  • surovo meso (carpaccio, tatarski biftek), toplotno nezadostno obdelano meso,
  • obroki hrane, ki niso pogreti do 74°C,
  • delikatesni izdelki kot so fermentirane salame in klobase, delikatesne solate, ohlajene paštete ali mesni namazi,
  • hlajena dimljena morska hrana (razen če so v kuhani jedi): losos, postrv, bela riba, trska, tuna ali skuša. Sushi in surove ali toplotno obdelane školjke.
Za dobro javno zdravje
Varnost živil

Kaj morate vedeti o preprečevanju okužb z Listerijo

Podrobno
AMR in bolnišnične okužbe

Bolnišnične okužbe za strokovno javnost

Podrobno
Podatki

PREMS – odrasli (18+ let)

Podrobno

Išči