Aktualno
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.
Pravočasna zaznava in obravnava izbruhov nalezljivih bolezni je ena od pomembnih nalog, ki jih opravlja epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Danes, 1. julija 2025, je na Fakulteti za šport potekala novinarska konferenca, ki sta jo organizirala Nacionalni inštitut za javno zdravje in Ministrstvo za zdravje. Namen novinarske konference je bil izpostaviti zdravstvena tveganja, povezana z uživanjem energijskih pijač med mladimi.
Za zunanje sodelavce in uporabnike pripravljamo mesečne izvlečke iz Evidence gibanja zdravstvenih delavcev in mreže zdravstvenih zavodov - RIZDDZ. Izvlečki so v pripetih XLS datotekah. Podatki o izvajalcih (pravnih osebah) so objavljeni tudi na spletnih straneh Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v XML obliki.
Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.
Konzerviranje živil je postopek, s katerim onemogočimo delovanje raznih škodljivih vplivov na živilo in tako podaljšamo njegovo obstojnost.
Staphylococcus aureus je po Gramu pozitivna bakterija v obliki kokov, ki tvorijo skupine ali grozde. Bakterija poseljuje kožo in nosno sluznico ljudi in tudi nekaterih živali. Pri zdravih ljudeh jo najdemo v nosni sluznici v kar 20 do 30 odstotkih. To nosilstvo samo ne povzroča bolezenskih znakov, lahko pa je vir širjenja bakterije na druge […]
Bakterije se lahko nahajajo tudi v živilih. Koristne bakterije sodelujejo pri izboljšanju živila (fermentacija mlečnih izdelkov, vina, kislega zelja...), škodljive pa so tiste, ki povzročajo okužbe in zastrupitve. Predstavljene so bakterije, ki največkrat povzročajo okužbe in zastrupitve z živili.
Letna poročila
Zamrzovanje je običajen način podaljševanja obstojnosti živil ter ohranjanja prehranske in hranilne vrednosti. Zamrzovanje živil se uporablja že stoletja, ko so bili za ta način shranjevanja živil primerni zunanji pogoji. Zaradi nizkih temperatur zamrzovanje zelo zmanjša ali pa popolnoma prepreči razvoj mikroorganizmov. Oteži pa se tudi delovanje encimov, ki so sicer najbolj odporne snovi v živilu in počasi delujejo tudi med večmesečnim zamrzovanjem ter poslabšajo kakovost.
Botulizem je bolezen, ki jo povzroča strup, ki ga izloča bakterija, ki živi v zemlji, sladkih in slanih vodah, v črevesju človeka in živali. Če bakterija zaide v živila, v ugodnih pogojih tvori strup, ki deluje na živčni sistem tako, da povzroči ohromitve mišic. V Sloveniji je okužba redka. V zadnjih letih beležimo od nič […]
Podatki do 32. tedna v letu 2025.
V ambulantah na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje opravljamo različne storitve. Naše delo je raznoliko, od antirabičnih obravnav, preventivnih cepljenj, obravnav potnikov pred potovanji v različne predele sveta in v zvezi s tem povezanimi svetovanji glede splošnih in specifičnih preventivnih ukrepov. Svetujemo v zvezi z incidenti in morebitnimi testiranji po njih. Spremljamo zdravstveno […]
Pomlad je čas, ko se s prebujanjem narave na prostem odvijajo številne aktivnosti. Med drugim ljudje pogosto zaidemo tudi v gozdove in druge predele, kjer pa na nas lahko prežijo klopi.
Slovenija sodi med države, kjer obstaja velika možnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Pri nas je daleč najpogostejša Lymska borelioza, sledi pa ji klopni meningoencefalitis (KME), proti kateremu se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem. Strokovnjaki opozarjajo na previdnostne ukrepe, saj se s toplejšim vremenom prične tudi aktivnost klopov, s tem pa se poveča verjetnost okužb, ki lahko resno ogrozijo naše zdravje.
Prijave nalezljivih bolezni za mesec julij 2025.