Država v okviru gostinske ponudbe zagotavlja študentom subvencionirano študentsko prehrano. Ukrep ima veliko prednosti, vendar pa so nekateri študentski obroki pogosto preveliki, manj nekakovostni ter pripravljeni na neustrezen način. Zato želimo v okviru programa Dober tek, študent! več pozornosti nameniti redni prehrani študentov, kakovosti subvencionirane študentske prehrane, gostinskim ponudnikom pa pri njenem zagotavljanju omogočiti strokovno podporo.
Ministrstvo za zdravje je že s prvim nacionalnim programom prehranske politike sprejelo Smernice zdravega prehranjevanja za študente, ki postavljajo standard za ponudnike prehrane.
Spodbujanje ponudbe zdravju koristnih obrokov v gostinstvu, s povečevanjem deleža kakovostnih lokalno in ekološko pridelanih živil, je tudi del prizadevanj novega nacionalnega programa Dober tek Slovenija, ki se jim posvečamo znotraj programa Razvoj trajnostnega modela strokovne podpore študentski prehrani oz. Dober tek, študent!.
Slika 1: Utrinek z usposabljanja (foto: Staš Zorzo)
Eden od izdelkov programa je tudi izdan priročnik Zakuhajmo pravo izbiro, ki ponuja praktične ideje za zdrave, okusne, preproste in uravnotežene obroke, s tem pa tudi možnosti za lažje udejanjanje smernic zdravega prehranjevanja za študente in predstavlja tudi osnovo za vse, ki bi si želeli zagotavljati višji nivo prehranske kakovosti študentskih obrokov in s tem pridobiti simbol zdravju koristnega obroka – »Prava izbira«.