Z znanjem do boljšega zdravja

Svitov dogodek

23. 05. 2018
NIJZ Območna enota Novo mesto je skupaj s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto in Zdravstvenim domom Novo mesto organizirala "Svitov dogodek", kjer so se lahko obiskovalci sprehodili skozi napihljiv model debelega črevesa in od strokovnega osebja izvedeli več o samem nastanku raka na debelem črevesu in preventivnem programu Svit.
Obiskovalci Knjižnice Mirana Jarca so si lahko ob strokovni razlagi ogledali napihljiv model debelega črevesa, kjer so izvedeli več o samem nastanku raka na debelem črevu in danki. Strokovno osebje jih je seznanilo s temeljnimi dejstvi o debelem črevesu in njegovem delovanju, ter o nekaterih dejavnikih tveganja za razvoj bolezni. Na podlagi primerov je bilo možno videti bolezenske spremembe črevesa, ukrepanje in pomembnost ter pomen preventive pri zgodnjemu odkrivanju bolezni oz. vključenost v preventivni program Svit. Več o presejalnem programu Svit si lahko preberete na naslednji povezavi.
 
Na dogodku je je bilo možno sodelovati pri kratkih delavnicah temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja, ki jih je izvajal ZD Novo mesto.
 
NIJZ OE Novo mesto pa je na podlagi nekaterih meritev dejavnikov tveganja (krvni tlak, obseg pasu, Indeks telesne mase, bazalni metabolizem in drugi) izvajal kratko individualno svetovanje o zdravem življenjskem slogu.
 
Vsem so-organizatorjem zelo obiskanega Svitovega dogodka se lepo zahvaljujemo!
 
NIJZ OE Novo mesto